Nagyon nagyban befolyásolja a növény termőképességét, a palántázás folyamata, ettől függ, hogy a később kiültetett növény, milyen erős és egészséges lesz. A cikk második részében megmutatjuk, hogyan gondozd a palántákat.

A magvetés idejét pontosan kell kiszámolni, hogy mire eljön a kiültetés ideje, edzett palántákat kapj, amelyek a fagyveszély elmúltával már kiültethetők a szabadba is.

A kertészek úgy számolják, hogy a vetés után kb. 2-4 hét a tűzdelés ideje, és kb. 3-4 hét a cserepezés ideje, ha pedig a vetés után egyből a kiültetés jön, akkor az kb. 5-8 hét, de ez nagyban függ a fajtától, a környezeti adottságoktól is, mint pl. hőmérséklet, fény, víz, stb.

A magokat is úgy érdemes számolni, hogy az elvetett magok mindössze 70 % fog csak kikelni, tehát ha cserepekbe szórod el a magokat, akkor is érdemes minimum két, vagy három magot elvetni egy ültető edénybe.

Milyen a jó palánta?

A jó palánta erős, zömök föld feletti résszel és egészséges fehér dús gyökérzettel rendelkezik. Azok a palánták, amelyek gyenge gyér gyökérzettel rendelkeznek, nehezen indulnak majd fejlődésnek a kiültetés után is, és gyengébb termőképességekkel fognak rendelkezni.

A kertészek általános szabálya, hogy egy adott növénynek ötször akkora levélfelülete lehet, mint amekkora tenyészterületen neveljük, így nem korlátozzák egymást a növények a fejlődésben és nem szívják el egymástól a tápanyagot sem.

Hol gondozzuk a palántákat a kiültetésig?

Erre a célra ideális lehet tavasszal egy fóliasátor, egy hidegház, de a lakás egy jól megvilágított része is megfelel. A kertészetekben ma már több kis méretű hobby fóliasátor és mini melegház is kapható, amelyek alkalmasak a palánták szabadtéri termesztésére, így védve őket az éjszakai fagyoktól.

Amennyiben ilyen fóliasátorban szeretnéd a palántákat gondozni, fontos odafigyelni a helyes öntözésre, vagyis csak délelőtt locsold a palántákat, éjszakára nem szabad a talajnak túl nedvesnek maradnia, és nem szabad túlzásba vinni a pátyolgatást sem. Az erős és edzett palánta titka az óvatos locsolás és bátor szellőztetés.

A palánták edzése

Akármilyen környezetben is nevelgeted a palántáidat tavaszig, amikor kint már 10 fok fölé emelkedik a nappali hőmérséklet tartósan, ideje edzésre vinni a palántáidat.

Ha ugyanis az eddig védett, és optimális körülmények között tartott palántáid hirtelen kiültetnéd az ágyásokba, nagyon sok károsodás érheti őket.

Ezért fontos, hogy a kiültetés előtt egy vagy két hétig szépen lassan fokozatosan szoktasd hozzá őket a kinti körülményekhez. Ha fóliasátorban vagy melegházban tartottad őket, akkor nincs más dolgod, mint napról napra emelni a szellőztetés idejét. Ha pedig lakásban tartottad őket, vidd ki nappal a szabadba levegőzni a palántákat, először csak egy-két órára, majd egy fél napra, végül már csak éjszakára kell újra bevinni őket egy védett helyiségbe.

Miért kell vesződni a palántázással?

Régen a legtöbb kertbe csak egyszerűen kiszórták a magokat a földbe és azok a csapadék és napfény hatására kikeltek.

Nos, ezt te is megteheted, ha pontosan tudod mikor milyen lesz az időjárás, és mennyi csapadék várható, hiszen a mai időjárásunk kissé a feje tetejére állt. Van, hogy tavasszal egy hónapig semmilyen csapadék nem esik, majd hirtelen lezúdul egy nagyobb mennyiségű eső, de az is előfordul, hogy a 20 fokos tavaszi meleg után, áprilisban még jön egy erős lehűlés hóeséssel egybekötve. Ezektől a szélsőséges időjárási körülményektől, bizony az egész növény állományod odaveszhet.

Ha viszont lépésről lépésre végigviszed a palántanevelést, április végére vagy május elejére erős és edzett palántákat tudsz kiültetni a kertbe, ráadásul nem kell pénzt költeni kifejlett palántákra! A kertészetben pár száz forintos vetőmagokból nagyon sok palántát tudsz előállítani.

Ha zöldségeket szeretnél a kertedbe ültetni, érdemes palántát nevelni pl. a paprikából, paradicsomból, káposztából, karalábéból, fejes salátából, zellerből vagy karfiolból.

Ezek közül március közepén kerül sor a korai káposzta félék, a fejes saláta, és a póréhagyma palántáinak az ültetésére, április végén, május elején pedig a többi meleg igényes zöldeket érdemes kiültetni, legkésőbb a paprika mehet ki az ágyásokba.

Ha napközben már nagyon magas a hőmérséklet, érdemes a kiültetést késő délutáni időszakra eltolni, mert az éjszakai órákban könnyebben magukhoz térnek a növények. Legegyszerűbb a földlabda nélküli palánták kiültetése, de arra ügyelni kell, hogy a gyökér ne hajoljon vissza, hanem lefelé álljon. Az elültetett palántáknál teljes földalatti hosszában kell - egy ültető pálcika segítségével - odaszorítani a földet, mert máskülönben a gyökér könnyen kiszárad.

A palántát olyan mélyen kell elültetni, ahogy a palántanevelő edényben el volt ültetve, ez alól kivétel a zeller és a fejes saláta, mert ezeket csak a gyökerek mélységéig szabad elültetni, míg pl. a paradicsomot, és az uborkát mélyen kell elültetni, mert ezeknek a szára is képes begyökeresedni.

A paradicsom palántát fontos mélyre ültetni, főleg ha a palánták egy kicsit már megnyúltak, nagyon gyorsan helyre jönnek így a növények.

A palántázást okvetlenül kövesse egy alaposabb öntözés, de ne sokkoljuk a növényeket nagy mennyiségű hideg vízzel, inkább csak a talajt iszapoljuk be a növények körül. Érdemes a palántákat úgy számolni, hogy még a kiültetés után is lehet veszteség, így ezeket később pótolni kell, akár szabadföldi magvetéssel, akár kertészetben vásárolt kész kifejlett palántákkal.

A kiültetett palántákat érdemes rendszeresen gyomtalanítani, és tápanyagokkal ellátni, valamint ha szükséges takarással tudjuk még az éjszakai fagyoktól védeni őket.

Palántázási kisokos kezdőknek 1.Rész


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!