Sok hobbykertész panaszkodik, hogy hiába próbál meg minden évben paradicsomot ültetni a kertbe, valamilyen betegség mindig megtámadja a növényt, a levelek összepöndörödnek, sárgulnak, és a termés nem érik be rendesen.  A paradicsom betegsége legtöbbször azért alakulhat ki, mert nem gondozzuk megfelelően a növényt, és nem a megfelelő környezeti igényt biztosítjuk a növény számára.

Íme, néhány hasznos tipp, hogy erős és egészséges paradicsomot tudjál te is termeszteni a kiskertben.

A paradicsom ültetése és trágyázása

Ha nem megfelelően ülteted el a paradicsomot és nem kap elég tápanyagot, könnyen megtámadják a kártevők a növényt. A paradicsom töveket kb. két méter távolságra ültesd el egymástól, hogy a levegő jól átjárja a töveket. Természetesen a köztes területet sem kell üresen hagyni, ide ültethetsz mustárt, lóbabot, körömvirágot, káposztát, zellert, metélőhagymát, bársonyvirágot.

Már az ültetésnél érdemes a talajba komposztot, vagy érlelt istállótrágyát keverni, de a terméskötés előtt is szükség lesz egy második fejtrágyázásra.

Paradicsom ültetése

 Milyen palántát vásárolj, és hogy ültesd el?

A paradicsom minősége és terméshozama nagyban függ a vásárolt és elültetett palánta minőségétől.  Csak olyan palántát vásárolj, amely erős, sötétzöld levelekkel, hajtásokkal és már virággal is rendelkezik. Ha a megvásárolt palánta még túl kicsi, érdemes egy nagyobb méretű cserépbe átültetni elsőként, és csak május végén kiültetni a kertbe.

A paradicsom ültetése szintén fontos tényező a növény termesztése során, a palántát olyan mélyre kell ültetni, hogy az első virágzat kb. egy tenyérnyire legyen a föld felett.

Ha a palánta kissé felnyurgult ferdén érdemes elültetni a palántát, mert ekkor a növény oldalt fog gyökeret ereszteni és a csúcshajtások pár nap múlva felfelé törnek majd.

Az ültetés végén öntözzük be a palántákat, a legjobb, ha hígított csalán lével is megöntözzünk minden növényt.

Paradicsom palánta

Így védd meg a paradicsomot.

A paradicsom tövek közé ültess körömvirágot, vagy bársonyvirágot, mert ezek a növények elűzik a kártevőket.

Szükséges metszeni a paradicsomot?

Nem a paradicsomot nem kell metszeni, hiszen minden hajtáson újabb és újabb paradicsomok fejlődnek majd, a kertészek azért metszik egy idő után a paradicsomot, mert így a meglevő termés gyorsabban beérik.

Viszont a hónaljhajtásokat okvetlenül ki kell törni, mert ezek gyengítik a növényt, és energiát vesznek el a már fejlődésben levő terméstől.

Ide ültesd-oda ültesd

Ahhoz, hogy a paradicsomot ne támadja meg kártevő vagy betegség, érdemes évről évre más helyre ültetni, ezt hívják úgy, hogy vetésforgó. Tehát ha van rá lehetőséged kétévente ülted el más helyre a paradicsomot, ahol éri elég napsütés, és jó minőségű tápanyagban gazdag talajt tudsz neki biztosítani.

Fedezze fel a kertészkedés új dimenzióját a ParaIdőcsom Ültetődoboz segítségével!

Ez a kifinomult készlet mindent tartalmaz, amire szükséged van a saját Marmande paradicsom kerted létrehozásához. A dobozban találhatók a prémium minőségű Marmande paradicsom vetőmagok, melyek garantálják a kiváló minőségű termést. Emellett a csomag tartalmazza a kényelmes Jiffy tőzegkorongokat, amelyek ideálisak a magok csírázásához és a növények egészséges növekedéséhez. A jeltábla pedig lehetővé teszi, hogy könnyen nyomon követhesd a növények fejlődését. Csak ültess, locsolj és gyönyörködj a friss, ízletes paradicsomokban, amelyeket saját kezeddel neveltél! A ParaIdőcsom Ültetődoboz - a kertészkedés egyszerűségének és örömének új definíciója.

Az ültetődoboz itt található >>>>


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!