Szeretnél saját görögdinnyét termeszteni a kertedben? A dinnyetermesztés nem a legegyszerűbb feladat, és sajnos helyigényes is, ezért mindenképpen nagy kert kell hozzá. Bár annak is megvan a trükkje, hogyan lehet kisebb kertben is sikeresen termeszteni. Eláruljuk neked a házi dinnyetermesztés csínját-bínját!

A dinnye melegkedvelő növény, ahhoz, hogy igazán finom legyen a termése, legalább 25 fokra van szüksége. Érési időszaka viszonylag hosszú, három hónap. A termésnek több mint 90 százaléka víz, ezért a nyári hónapokban, amikor amúgy is sok folyadékot kell bevinni a testünkbe, nem csak élvezetes, hanem különösen hasznos is a fogyasztása. Bár mi gyümölcsként tekintünk rá, valójában a tökfélékkel áll rokonságban, így botanikailag zöldségnek tekintendő. Tulajdonképpen mindegy is, hogy gyümölcs-e vagy édes zöldség, a lényeg, hogy lédús legyen, édes és zamatos. Márpedig ezeknek a feltételeknek sokszor a külföldről behozott dinnyék nem igen felelnek meg. Mit szólnál hozzá, ha te magad termelhetnél dinnyét a kertedben?

Az első és legfontosabb kérdés a dinnyetermesztésnél, hogy magról vagy palántáról kell-e ültetni

Sokan esküsznek a palántás módszerre. Ha te is szeretnéd előnevelni a növényt ültetés előtt, akkor már márciusban nekiláthatsz a palántanevelésnek. Válaszd ki a számodra megfelelő dinnyefajtát, és megbízható helyről szerezd be a magját. Bolti dinnye magját soha ne akard szaporítani, mert abból soha nem lesz jó minőségű, finom termés.

Ha a palántázást választod…

A magvakat vetheted műanyagpohárba, vagy tőzeg- vagy papírcserépbe is. Utóbbi kettő előnye, hogy ültetésnél nem kell őket eltávolítani, mert a talajban maguktól lebomlanak majd. A csíráztatáshoz melegre, legalább 15-20 fokra van szükség. Csak a legerősebb palántákat válaszd ki a kiültetésre. Erre 5-6 hetes korukban kerülhet sor. Május közepe előtt ne kerüljenek a palánták szabadföldbe, mert a hidegre nagyon érzékenyek. Fontos, hogy napsütötte, meleg helyre ültesd őket tápanyagdús földbe, nagyjából 1-1,5 méteres sor- és tőtávolságra.

Ha a magról ültetést választod…

A dinnyetermesztéshez valójában nem szükséges palántákat nevelned, ha ezzel nem szeretnél bíbelődni, nyugodtan elhagyatod ezt a műveletet. A magvak rögtön a szabadföldbe is vethetők, csak azt kell megvárnod, hogy elmúljanak a fagyok, és a talaj elérje a 18 fokos hőmérsékletet. A dinnyemagvak gyorsan és könnyen kicsíráznak. Vesd a magvakat tápanyagdús, jól szellőző, jó vízelvezetésű földbe 2-3 cm mélységben 1-1,5 méteres sor- és tőtávolságra. A magvak néhány nap alatt kicsíráznak, és egyes tapasztalatok alapján sokkal erősebb növényekké fejlődnek, mint a palántáról ültetett növendékek. Természetesen itt is több mag kerül egy gödörbe, és a legerősebbet kell megtartani. Vesd a magvakat 2-3 hetes különbséggel, így tovább tart majd a szüretelési időszak.

Ha túl kicsi a kerted a dinnyetermesztéshez…

Bár a dinnyetermesztéshez a legideálisabb a nagy kert, akkor se mondj le erről a gyümölcsről, ha kicsi a kerted. Ugyanis készíthetsz egy dinnyelugast is, ahol függőlegesen futtatod fel a dinnyét. Mindenképpen kell egy erős rácsozat, amire felkötheted a fejlődő növényt és az indákat, mert a növény súlyát el kell bírnia. Kicsit macerásabb így a termesztés, mint a talajon, de érdemes megpróbálni.

A görögdinnye gondozása

A görögdinnye imádja a vizet, a meleget és a tápanyagot. Soha ne öntözd azonban hideg vízzel, fontos, hogy a locsolóvíz hőmérséklete nagyjából egyezzen a talaj hőfokával. Ha hideg idő fenyegeti az ifjoncokat, takard le őket fekete fóliával, mert ez megtartja a meleget.  A dinnye körül ne adj esélyt a gyomnövényeknek, mert zavarhatják a dinnyegyökér fejlődését. A gyomokat úgy is távol tarthatod, ha mulcsozod a talajt, ráadásul a talajtakarás abban is segít, hogy meggátolja a talaj kiszáradását.

A dinnyét rendszeresen trágyázni kell, de a komposzt is szuper megoldás. A virágzásig kapjon magas nitrogéntartalmú trágyát, utána pedig káliumban gazdagot. Az indákat kétméteresen már vissza lehet vágni, és akkor is vágd le a végüket, ha rossz irányba terjeszkednek.

Ne hagyd, hogy a csigák kárt tegyenek a fiatal növényekben, távolítsd el őket kézzel, ha megjelennek, vagy más, környezetbarát módszerrel tartsd őket távol.

A dinnye szüretelése

Zamatos dinnyéidet augusztusban szüretelheted. Ha a szára felcsavarodott, és a termés üres, kongó hangot ad ki a tenyérrel való ütögetésre, akkor a dinnye megérett, és már fogyasztható!

Görögdinnye viráglabda 5 db.-os

Ha még nem próbáltál a kertedben görögdinnyét termeszteni, itt az ideje, hogy kipróbáld!
A Görögdinnye viráglabdában 5 db viráglabdát találsz, és minden viráglabda belsejében 2-3 db Crimson Sweet görögdinnye vetőmag található.

Irány a webshop


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!