Te is szeretnél valami izgalmas új növény ültetését és gondozását kipróbálni, de nincs nagy méretű kerted, pl. egy görögdinnye termesztéshez? Megmutatjuk, hogyan tudsz akár egy balkonon vagy teraszon, vagy egy kisebb kertben is könnyedén lédús és édes görögdinnyét  termeszteni sikeresen. Ehhez mindössze egy kb. másfél négyzetméteres magaságyásra vagy egy nagy méretű ültető edényre és egy rácsra lesz szükséged.

Görögdinnye gyümölcs

 

Egy finom nyári lédús görögdinnyét, nem csak mennyei finomsága és frissítő tulajdonsága miatt érdemes fogyasztani, de magas víztartalma miatt is jó hatással van szervezetünkre.

Az akár 90 % os víztartalma, nyáron hidratálja szervezetünket, megszépíti bőrünket, valamint C-vitamint, A-vitamint, B1-, B3- és B6 vitamint is tartalmaz, ráadásul a magas kalcium-, magnézium- és rosttartalma miatt is megéri rendszeresen fogyasztani. A görögdinnyéből remek nyári limonádé, hűsítő csemege, de akár saláta is készíthető. A görögdinnyében nagy mennyiségben található likopin, amely orvosi kutatások szerint csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát.

Tehát nyáron érdemes rendszeresen görögdinnyét fogyasztani, és ez az élmény még jobb lesz, ha a saját termesztésű dinnyét fogyasztod el.

nyári dinnye üdítőital

Hogyan lehet sikeresen görögdinnyét termeszteni egy kisebb kertben?

Először is érdemes beszerezni vetőmagot a görögdinnye termesztéshez, ehhez pedig egy jó választás a görögdinnye viráglabda, amelyet csak bele kell nyomni jó mélyen a talajba. A viráglabdákban a Crimson Sweet görögdinnye vetőmag található, amelynek a termései 8-10 kg súlyúak, így ideálisak a kisebb kertekben való termeszeshez is.

Milyen igényei vannak a görögdinnyének?

Elsősorban, jó sok napsütésre és tápanyag dús talajra és jó sok vízre van szükség a sikeres termesztéshez. Épp ezért mielőtt a viráglabdákat elülteted a kertedben, jó alaposan nézd meg hová fognak kerülni, elég napfény éri majd a növényeket, napi minimum 7-8 óra, és ültetés előtt érdemes a talajt egy adag érett komposzttal, vagy istállótrágyával feljavítani.


A viráglabdákat akkor ültesd ki, amikor a talaj már kellően felmelegszik nappal, és az éjszakai fagyok már nem fenyegetik a magoncokat és a palántákat fejlődésük során. A görögdinnye nem viseli jól az átültetést és a mozgatást, így nem érdemes kora tavasszal meghajtatni a magoncokat, inkább a tavaszi fagyok elmúltával, amikor a talaj már elég meleg a végleges helyére ültesd el a viráglabdákat, így nem kell átültetni a palántákat. A görögdinnye melegigényes növény, így a magokat május közepétől egészen június végéig is vetheted. Mivel minden viráglabdában két vagy három görögdinnye mag található, csak a legerősebb palántát hagyd meg, a másik kettőt távolítsd el, vagy ültesd szét.


A görögdinnyék nagyon éhes növények, vagyis folyamatosan táplálnod kell őket, a növekedés elején magas nitrogén tartalmú trágyát kell adni nekik, majd amikor megjelennek, a virágok térj át kálium tartalmú trágyára.
A görögdinnye bizony gyorsan meghódítja kertedet, de ha tiltott területre téved, nyugodtan vágd vissza az indákat, sőt a metszéssel a növekedés és a terjeszkedés irányát is tudod befolyásolni.

Hogyan kell kis kertben is lédús és ízletes görögdinnyét termeszteni, íme, a titok!

Sokan gondolják, úgy, hogy a görögdinnyét csak nagy kertben lehet sikeresen termeszteni, épp ezért meg sem próbálják kis kertben az ültetését. Pedig egy kis furfanggal akár a balkonkertben is tudsz sikeresen dinnyét termeszteni. A titok a függőleges kertekben rejlik.

Két féleképp is lehet termeszteni dinnyét kis kertben!

Első változat, ha kisebb méretű kertben szeretnél görögdinnyét termeszteni.

  • Szerezz be egy nagyobb méretű ültető edényt, vagy egy közepes méretű magaságyást, de egy mélyebb dézsa is ideális az ültetéshez. Ehhez egy kb. 2-3 méteres magas ágyásra vagy egy 20-30 literes edényre lesz szükség. Ideális mélység Kb. 50-60 cm. Az ültető edényt minden esetben jó minőségű tápanyagban gazdag ültető közeggel kell megtölteni, majd jó mélyen belenyomni a talajba a viráglabdákat, vagy a vetőmagot. Amikor az indák fejlődésnek indulnak, vezesd őket a magas ágyáson kívülre, úgy hogy a görögdinnye termése a talajon legyen. Itt is érdemes a termés akár pl. téglát elhelyezni, hogy a dinnye ne a földön legyen.

 

Második változat, ha egy balkonkertben szeretnél görögdinnyét termeszteni:

 

Ebben az esetben ismét egy nagy méretű ültető edényre vagy egy magaságyásra esetleg dézsára lesz szükséged, valami egy jó erős fémből készült futtató rácsra, hiszen a görögdinnyét akárcsak az uborkát vagy a szőlőt, lehet futtatni.

Helyezd el az edényt a kertben vagy a teraszon, majd tedd bele vagy mellé a rácsot is.

Amikor a palánták fejlődésnek indulnak, neked kell majd őket a rácshoz erősíteni egy rögzítő vagy műanyag kapocs segítségével, mivel a kacsok önmagukban erre nem képesek.  A másik fontos tényező, hogy a görögdinnye termésének igen nagy a súlya, ezért amikor megjelennek a termések, ezeket egy erős háló segítségével kell majd alá támasztani, ez lehet egy hagymaháló, vagy más eszköz, de akár kétrétegű régi harisnya, vagy kopott póló is ideális. Az anyag két oldalát jó alaposan erősítsd hozzá a rácshoz, úgy, hogy idővel, ahogy a dinnye súlya lehúzza, tudjon tágulni is.

Ezeket kell betartanod, ha szép nagy dinnyéket, szeretnél termeszteni:

  • A görögdinnye termesztése során fontos, hogy minimum 7-8 órán keresztül érje a napfény, árnyékos részen nem fog a növény termést hozni.
  • Tápanyagban gazdag talajra lesz szükség, a talajt érdemes komposzttal vagy érlelt marhatrágyával feljavítani.
  • Ha egy magas ágyásba görögdinnyét ültetsz, oda ne ültess más növényt, elég mindössze néhány görögdinnye magot elvetni. Viszont előtte és utána nyugodtan termeszthetsz benne más növényt, tavasszal és ősszel.
  • A görögdinnye sok oldalhajtás fog hozni, de ezek közül érdemes csak néhányat meghagyni, mivel kis helyen termeszted, mindössze 8-10 hajtást kell tovább nevelni, a többit egyszerűen vágd le, így nem veszik el az energiát a fő hajtásoktól.
  • A dinnye vízigényes növény, így nyáron a melegben hetente kétszer vagy háromszor is érdemes meglocsolni, és rendszeres tápoldatozást is igényel, ám vigyázni kell, hogy ne legyen kiszáradva majd újra alaposan belocsolva a talaj, mert ebben az esetben megreped a gyümölcs hája.
  • Ha igazán édes és lédús dinnyét szeretnél szüretelni, akkor két héttel a betakarítás előtt csökkentsd le az öntözést, így a szárazabb talaj hatására a cukor tartalom koncentrálódik és a dinnye édesebb lesz.

Tehát ha szeretnél egy még izgalmasabb és látványosabb balkonkertet, termessz görögdinnyét egy futtató rács segítségével.

Görögdinnye viráglabda 5 db.-os

Ha még nem próbáltál a kertedben görögdinnyét termeszteni, itt az ideje, hogy kipróbáld!
A Görögdinnye viráglabdában 5 db viráglabdát találsz, és minden viráglabda belsejében 2-3 db Crimson Sweet görögdinnye vetőmag található.

Irány a webshop


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!