A tökfélék nagyon változatosak színben, méretben és formában. Vannak köztük sárgák, narancssárgák, zöldek, fehérek, csíkosak, hosszúkásak, gömbölyűek, csillagalakúak, kicsik és óriások. Talán a legismertebbek közöttük a sütőtök és a Halloween tök. Az egyikből finomságok készülnek, a másikból remek dekoráció. Ismerd meg őket közelebbről!

Minden tökféle zöldség, tehát elvileg ehető is, bár azért pici dísztökökből ne állj neki főzeléket készíteni. Az ehető tökfélék közé tartozik a sütőtök és a Halloween tök egyaránt, ám előbbi mégis jobb választás, ha étkezésről van szó.

Fontos!

A tök nemzetségnél két különbséget kell figyelned, a dísztök és a hagyományos tök közötti különbséget. A dísztök amely a cucurbita pepo elnevezéssel jelölnek, emberi fogyasztásra nem alkalmas, míg a hagyományos tök, vagyis a cucurbita maxima elnevezésű fajták ehetőek. De mivel a sütőtökből is készíthető töklámpás, így nem lehet azt kijelenteni, hogy a halloween tök nem fogyasztható. Tehát amit a boltokban kínálnak ősszel töklámpás készítéséhez, és dísztökként van feltüntetve, nem alkalmasak étkezési célokra, vagyis nem ehetőek! Sajnos még nincs erre vonatkozó törvény, amely kötelezi a kerekedőket, hogy kiírják pontosan melyik fajtát kínálják ősszel, és az fogyasztható vagy sem.

A sütőtököt válaszd, ha ízletes tököt szeretnél enni

A sütőtök húsa vastagabb és kevésbé rostos, mint a Halloween töké, (pl.hokkaido tök) ráadásul kevesebb vizet tartalmaz, emiatt az íze sokkal édesebb és erőteljesebb. Egyszóval, ha sütőtököt szeretnél enni, akkor ezt válaszd. A sütőtököt nagyon egyszerű elkészíteni. Egyszerűen mosd meg, darabold fel, és sütőben süsd puhára. Általában olyan édes a húsa, hogy még cukrozni sem kell, anélkül is nagyon finom, gazdag és édes. Természetesen még sokféle finomság készíthető belőle, leves, köret, püré és még torta is. Nem csak ízletes, de nagyon egészséges is, amit rögtön elárul a narancssárga színe is. A narancs színt ugyanis a magas karotintartalma adja, mely egy nagyon erős rákellenes antioxidáns, szervezetünkbe kerülve pedig a májunk A-vitaminná tudja alakítani. Magjának olaja a prosztatabántalmak egyik legkiválóbb ellenszere.

A tökfélék fontos részét képezik az egészséges, korszerű táplálkozásnak, sajnos még sem fogyasztunk belőlük túl sokat. Sütőtököt is csak a téli szezonban. Pedig még a fogyókúrában is nagy segítséget jelenthetnek. Kalóriatartalmuk alacsony, zsírt alig tartalmaznak, viszont sok bennük a rost, emiatt fokozzák a jóllakottságérzést. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, béta-karotin és C-vitamin mellett jelentős mennyiségben található bennük kálium, kalcium, magnézium és foszfor.

Honnan ered a töklámpás készítése?

Sokan azt hiszik, hogy a töklámpás készítés az amerikai Halloween ünnephez kötődik, pedig hazánkban is régi tradíció a tökfaragás. A töklámpások faragásának nálunk is csaknem 1000 éves hagyománya van. Valójában a Halloween ősi kelta hagyományokból alakult ki, és onnan jutott el Észak-Amerikába, majd a világ számos tájára. Az ünnep szimbóluma a vigyorgó töklámpás, melynek eredeti neve, a Jack-o'-lantern egy részeges kovács nevéből ered. Egy ír legenda szerint Jack O’Lantern részeges kovács lelkét a halála után nem akarta befogadni sem a Menny sem a Pokol, ezért egy faragott tarlórépa fényénél keresi a lelke az örök megnyugvást. A takarmányrépát aztán Amerikában cserélték le a mutatósabb Halloween tökre, melynek fénye egyaránt jelképezi a szellemeket, miközben megvédi tőlük az embereket és otthonaikat.

Hazánkban is népszerűek a tökfesztiválok, melyekre számos településen szeptember-október tájékán kerül sor, de Halloween napján, azaz október 31-én sem hiányozhatnak a töklámpások az otthonainkból. Ilyenkor a tök tetejét levágják, a belsejét kikaparják, az oldalára ijesztő szörnyarcot faragnak, a belsejébe pedig gyertyát vagy lámpát tesznek.

Helyettesítheted a sütőtököt Halloween tökkel?

A Halloween tököt leginkább arra használják, hogy Halloween idején töklámpást készítsenek belőle. Mivel vékonyabb a héja alatti húsréteg, sokkal könnyebb kifaragni, és dekorációt készíteni belőle. Valójában a sütőtök és a Halloween tök is fogyasztható tökök, előbbi hivatalos nevén pézsmatök, utóbbi termesztett tök. A köznyelvben általában minden sárga húsú tököt sütőtöknek nevezünk, amit sütve is el lehet készíteni, ám nem mindegyiket érdemes sütőbe tenni.

A Halloween tök jókora mérete talán kedvet csinál ahhoz, hogy megsüsd, de nem biztos, hogy jól jársz vele. Ha valaha is készítettél töklámpást Halloween tökből, akkor biztosan észrevetted, hogy a húsa milyen erősen rostos.

A Halloween tök is süthető, de a húsa rostosabb és kevésbé ízes, mint a „klasszikus” sütőtöké. A gyengébb íze a magasabb víztartalomnak, és kevesebb cukortartalomnak köszönhető, ezért nem ajánlott, hogy ezzel helyettesítsd a sütőtököt, ha finom sült tököt akarsz enni. Előfordulhat, hogy az ízét nem csak gyengébbnek, de picit kesernyésnek is fogod érezni. Vitamintartalma is kisebb, erről árulkodik a sütőtökéhez képest halványabb narancssárga színe.

Ha van lehetőséged választani, akkor mindig a sütőtököt válaszd étkezési célból a nagy Halloween tök helyett.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!