A papagájvirág (Strelitzia reginae) egy igen különleges egzotikus évelő dísznövény, amelyet akár egy nagyobb dézsában is nevelhetsz és gondozhatsz a teraszodon. Megmutatjuk, hogyan lehet neked is gyönyörű a papagájvirágod cserépbe ültetve!

Papagájvirág

A papagájvirág egy Dél-Afrikából származó növény, amely a pillangós virágúak családjába tartozik. Nevét igencsak különleges madárcsőrre emlékeztető virágáról kapta, amelynek nem elég, hogy a formája különleges, de a színe is egy tarka papagájra emlékeztet minket, hiszen a 15-18 cm.-es virágok sárga, narancssárga és kék színeiben pompázik. De amikor épp nem hatalmas 1 méter hosszú virágaival díszít, akkor a figyelemfelkeltő  1-2 méter magas evezőkhöz hasonlító levelei teszik igazán egyedivé.

Ha te is szeretnél egy ilyen különleges egzotikus virágot a teraszodra, a legfontosabb, amit tudnod kell róla, hogy télen be kell vinni egy védett fagymentes helyre áttelelni, tehát csak akkor indulj el vásárolni a kertészetbe, ha ezt a feltételt tudod a növénynek biztosítani.

 

A papagájvirág ültetése:

A papagájvirágot ma már a legtöbb hazai kertészetben megtalálod, ára 2000Ft-tól egészen 20.000 Ft.-ig terjedhet, amely a növény nagyságától és korától is függ. Ha úgy érzed elég ügyes kertész vagy, akár magról is próbálkozhatsz a szaporításával.

Az ültetéshez szükséged lesz egy nagyobb dézsára, vagy edényre, jó minőségű laza, savanyú vagy mediterrán növényekhez való virágföldre, és egy egészséges erős papagájvirág tőre.

Strelitzia

Jó, ha tudod!

A fiatal tövek, még nem fognak neked virágot hozni, gyakran csak az ültetés után két, vagy akár 5 év múlva kezd el a növény virágozni. Így ha egy kisebb 15-20 cm nagyságú papagájvirágot vásároltál, legyél türelmes. Ezért kerülnek az idősebb virágzó példányok, akár több tízezer forintba is.

A cserép méretét mindig a növény méretéhez kell igazítani, a kisebb példányokat, elég egy közepes cserépbe ültetni, majd két-három évente, ahogy a növény fejlődik, egyre nagyobb méretű ültető edényre lesz szüksége. Túl gyakran azért ne ültessük át a növényt, mert az átültetett növény abban az évben már nem fog virágozni. Épp ezért az öt évnél idősebb növényeket már nem szabad átültetni, csak végső esetben!  Ha elérte a teljes méretét, elég, ha évente a felszíni talajt lecseréled, és tápoldattal látod el a növényt.

 

A papagájvirág gondozása, ápolása

A papagájvirágot egy világos, de szélvédett helyre tedd ki a teraszra, vagy balkonra, ahol nem éri egész nap az erős tűző nap, de félárnyékos helyen is jól érzi magát. A legideálisabb számára, ha csak délelőtti napot kap, és a délutáni erős tűző nap már nem éri a növényt. Nyáron is rendszeresen érdemes locsolni, a két locsolás között hagyni kell a földjét kissé szikkadni, és kerüld a pangó víz kialakulását. Nyáron kéthetente adagolj az öntözővízhez egy kevés tápoldatot is. Az elszáradt vagy sérült leveleket érdemes eltávolítani a növényről.  A papagájvirág, ha jól érzi magát, akár márciustól a nyár végéig is nyílhat folyamatosan.

Virágzó strelitzia

 

A papagájvirág teleltetése:

A papagájvirágot télire egy világos 8-12 C fokos helyiségbe kell vinni,vagy egy télikertbe, fűtött meleg lakásban a levelek télen elszáradnak és megbarnulnak. Télen a locsolást le kell csökkenteni, amely a hőmérséklettől is függ, ha melegebb helyen telelteted a növényt, akkor kicsit többet kell locsolni, pl. két-három, hetente ha hidegebb helyen, akkor elég, ha havonta, másfél havonta kap egy kevés vizet. Télen nagyon kell vigyázni a túllocsolásra, mert a gyökerek könnyen kirothadnak.

Hogyan gondozd a papagájvirágot lakásban?

Ha lakásban szeretnéd tartani a papagájvirágot, ugyanezek az igényei, tehát egy világos, de nem tűző napos helyre tedd, viszont itt fontos a magas páratartalom is, mert a túlszáraz levegő hatására a levelek száradni fognak, a virágok pedig nem tudnak teljesen kifejlődni. Nyáron érdemes rendszeres párásítani a növény körüli levegőt, akár kézi permetezővel, akár agyag granulátummal. Télire itt is át kell vinni a növényt egy 8-10 C fokos helyiségbe, és le kell csökkenteni a locsolás mennyiségét.

Tehát ha valami különleges egzotikus növényt keresel az otthonodba, vagy egy igazán páratlan szépséget, akkor a papagájvirág az ideális választás, ha van elég helyed a lakásodban vagy a teraszodon, ennek a fantasztikus lenyűgöző növénynek,bátran vásárolj magadnak egy papagájvirágot.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!