A városban egyre kisebbek a területek, egyre több házat és lakást építenek, amelyekhez néha mindössze egy kisebb erkély tartozik, vagy egy kisebb területű zöld felület. De egy kis találékonysággal még a legkisebb területen is lehet haszon kertet kialakítani, amelyből nyáron ízletes zöldségeket és fűszernövényeket tudsz majd te is szüretelni. Megmutatjuk, hogyan termessz sikeresen zöldségeket kis területen.

Paradicsom szüretelése magaságyásból

Sokan gondolják úgy, hogy mindössze egy kis kertem van, vagy csak egy erkéllyel rendelkezek, ugyan mit is ültethetnék mást, mint néhány muskátlit, vagy petúniát. Nos, kedves kertbarátunk, jó hírünk van számodra, igenis vannak más növények is, amelyek a te balkonkertedben is jól érzik majd magukat.

De hogyan kell kis területen egy kertet kialakítani?

Ha kisebb területen szeretnél kertészkedni, elsőként az ügyességedre és praktikákra lesz szükséged, hiszen a legnagyobb ellenséged pont a helyhiány. Nézzük, ezt hogyan tudod az előnyödre fordítani:

Építs polcokat

Nézd át az adott területet, és figyeld meg, hová tudnál polcokat felszerelni, amelyekre balkonládákba és cserepekbe növényeket tudsz majd termeszteni. Itt nagyon fontos, hogy olyan falat válassz, amely elbírja majd a növények, az ültető edények, és a talaj súlyát, és egy közepes méretű cserép vagy balkonláda is elfér majd rajta.

Használj magas ágyást

Ha egy kisebb előkerttel rendelkezel, és nem szeretnél ágyásokat kialakítani, szerezz be néhány magas ágyást. Ezeket ma már a legtöbb kertészeti szakáruházban beszerezheted, fából, fémből, műanyagból is van választék bőven. A magas ágyásokat kedved szerint rendezheted és helyezheted el a kertedben, nincs szükség rá, hogy felásd az egész kertet, ráadásul kevesebb virágföldet, és talajjavító kiegészítőket kell majd használnod.

Magaságyás a kertben

Függőkert

Ha egy erkélyen vagy teraszon szeretnél kertészkedni, használd ki a függőleges teret, húzz ki függőlegesen erős zsinórokat, és ezen futtass fel majd tavasszal paradicsomot, uborkát, szőlőt, babot, vagy más futó növényt,

Milyen növényeket tudsz kis területen termeszteni?

Természetesen a muskátli és a dísznövényekről sem kell lemondanod, de bátran ültess fűszernövényeket, akár egy közepes méretű cserépbe, de kis helyen paradicsomot, uborkát, cukkinit, salátákat, zellert, spenótot, retket, vagy balkonparadicsomot is tudsz termeszteni.

Erre figyelj a kertészkedés során

Mielőtt beszerzed az első vetőmagokat és növényeket, figyeld meg az adott terület időjárási jellemzőit. Mennyi ideig éri majd a napfény a növényeket, ha csak 2-3 órán keresztül süti a nap a területet, félárnyékos növényeket válassz, ha 5-6 órán keresztül éri fény, szinte bármelyik növényt ültetheted, ha viszont 7-8 órát vagy ennél többet, vigyázz, mert nyáron kiégnek majd a növények, itt érdemes valamilyen árnyékolóról is gondoskodnod.

Paradicsom termesztés balkonládákban

Ha azt látod, hogy egy adott növény nem érzi jól magát, helyezd át egy másik területre, de ha ott sem fejlődik szépen, sajnos elképzelhető hogy arról a növényről le kell mondanod és egy másik fajtát választanod helyette. Hidd el idővel megtanulható, melyik növény érzi jól magát és melyik az, amelyiktől meg kell válni.

Ha sikerül zöldségeket, salátákat és fűszernövényeket termesztened akár a teraszon is, idővel az étkezési szokásaid is megváltoznak, hiszen egyre több bio zöldségből tudsz majd salátákat készíteni, a főzéshez pedig a saját termesztésű fűszernövényeidet fogod használni. Nincs is annál nagyobb siker élmény, mint amikor kisétálsz a kicsiny kertedbe és leszeded az első paradicsomokat, salátát, vagy uborkát.

Ne várj arra, hogy majd jövőre belekezdesz, hiszen ha most nem indulsz, el soha nem fogod megvalósítani a haszonkertedet.

 Tavasszal nyáron és ősszel bármikor el tudod kezdeni a kertészkedést, tavasszal vetőmagokat és palántákat érdemes vásárolni, nyáron másodvetéssel tudod a sort folytatni, míg ősszel az üresen maradt cserepekbe és balkonládákba jöhet a saláta, spenót, sárgarépa.

Vezess naplót a kertészkedésről

Nagyon fontos, hogy vezess egy kerti naplót a kertben szerzett tapasztalatidról, és változásokról. Jegyezd fel, melyik növényt mikor öntözted, mikor kapott tápoldatot, így vissza tudod nézni, a különbségeket, az egyes növények gondozásánál. Írd fel, melyik fajta vált be ebben az évben, mennyit szüreteltél az adott fajtából, így jövőre nem kell azon gondolkodni mit is ültettél tavaly.

Kísérletezz a különböző tápanyagokkal, és talajjavítókkal, hiszen a talaj összetétel nagyban befolyásolja a terméshozamot is, így próbálj ki saját keverésű termőtalajt, amelyhez többek között tőzeget, vermikulitot, perlitet, homokot, vagy más adalékanyagot is keverhetsz.

Fontos beállítani az öntözés mennyiségét, ezt is egy adott növény igényeihez kell igazítanod, nem elég azt mondani minden héten, kedden vagy minden héten vasárnap fogok locsolni, hiszen míg az egyik növény heti kétszer igényel csak vizet, addig a másik naponta szomjas. Ezt is érdemes feljegyezni, így idővel ki tudsz alakítani egy locsolás rendet.

Albérlet kiadó a kertben

Tudtad, hogy vannak olyan növények, amelyek nagyon jól megférnek egymás társaságában. Amikor kevés a hely, de szeretnél több fajta növényt is termeszteni, költöztesd őket össze. Nagyobb méretű cserépbe, vagy magas ágyásokba, bátran ültesd össze a paradicsomot a bazsalikommal, az uborka mellé ültess kaprot, vagy a körömvirág mellé salátákat.

Így kis helyen is nagyon sok fajta növényt tudsz majd termeszteni, és egy igazi kis oázis tudsz majd létrehozni még a legkisebb kertben is.

Saláta szüretelése

Ne törekedj a tökéletességre!

Ha túl sok közösségi médiát nézel, egy idő után te is a tökéletes mértani pontossággal megrendezett kertről ábrándozol, pedig a kert nem mindig így nézz ki. A kertészkedés lényege hogy kikapcsolódj, élvezd a természetet, a növényekkel való elfoglaltságot, és hogy saját bio zöldségeket és fűszernövényeket termessz.

Egy kis segítség!

Ha szeretnéd kialakítani az első haszonkertedet, próbáld ki a kémcsőkerteket, amelyben tematikusan vannak összeválogatva a vetőmagok. A Nagymama kémcsőkertben lestyán, petrezselymet és zeller vetőmagokat találsz, míg a konyhakertben dinnye, sárgarépa és cékla magokat. A kémcsőkerteket megtalálod a  Zümishop kínálatában!

Jó kertészkedést kívánunk.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!