Van egy szép teraszod, de nem éri a túl sok napsütés, ezért a legtöbb virág nem marad meg nálad? Semmi gond vannak félárnyékot kedvelő gyönyörű balkonnövények is, most ezek közül mutatunk neked néhányat.Ahhoz hogy helyesen tudjál növényeket választani az erkélyedre, teraszodra, tudnod kell  a teraszod adottságait, vagyis, hogy pontosan mikor és hány órán keresztül süt oda a nap.

Ha napi 5-6 órán keresztül napsütésben fürdik a teraszod, akkor napimádó növényeket választhatsz.

Ha napi 3-4 órát, akkor félárnyékos a teraszod, ha pedig ennél kevesebbet, akkor árnyékos.

Most 5 olyan növényt mutatunk neked, amelyek a félárnyékos teraszodon is szépen fognak virágozni, így nem kell lemondanod a virágok látványáról itt sem.

Természetesen ahhoz, hogy ezek a növények jól érezzék magukat a teraszodon, és egész nyáron át díszítsék azt, fontos hogy jó minőségű tápanyagban gazdag virágföldbe ültesd őket, és az ültetés után egy hónappal, tápoldatos vízzel is meglocsold hetente egyszer a földet, mert így tudod pótolni a tápanyagokat a növények számára.

Virágcsalán (Coleus )

A virágcsalán, vagy más néven kóleusz az egyik legszebb dísznövény a félárnyékos teraszokra, ugyanis a levelei nagyon dekoratívak, és színesek, így tényleg egész nyáron át színekkel tölti meg a teraszodat. A virágcsalánt ültetheted bordó, rózsaszín, fehér, világoszöld, tarka, vagy rózsaszín levelű változatban is, érdemes több cseréppel beszerezned belőle. A kóleusz teljes árnyékban nem lesz teljesen színes, de egy félárnyékos teraszon jól érzi magát.

Virágai igen kicsik és jelentéktelenek, amelyek májustól, júliusig nyílnak fehér, vagy kék színben. A virágcsalánt tavasszal palánta formájában is meg tudod vásárolni, bármelyik kertészetben, de ha ügyes vagy akár magról is tudod szaporítani. A kész kifejlett növények 30-40 cm felett érdemes elkezdened visszavágni, mert idővel felkopaszodik a tő, és nem lesz szép látvány, így a felső hajtás csúcsokat egy ollóval vágd ki, hogy tömör dús bokrot kapjál a nyár közepére. Földjét tartsd állandóan nedvesen, de ha kicsit csökken a hőmérséklet, hagyd a földjét kiszáradni a két locsolás között, ha pedig nagyon meleg van akár naponta is locsolhatod.

Keserűlevélke (Exacum)

A keserűlevélke egyre gyakrabban tűnik fel a szobanövények között, de akár balkon növényként is tarthatod, hiszen az apró sárgás közepű liláskék virágokkal fantasztikus látványt nyújt egy félárnyékos teraszon. A keserűlevélke a nyár közepétől egészen őszig virágzik, de érdemes minden virágzás végén kicsit visszavágni az egész növényt, hogy megőrizze szép tömör bokros formáját.Világos szórt fényű, de napsütéstől mentes helyre kell elhelyezni a cserepét, és a virágföldet egyenletesen kell öntözni, vagyis nem szabad, hogy kiszáradjon a talaj, de a pangó vizet sem kedveli. Ha megtalálod számára a megfelelő helyet és a helyes öntözést, egész nyáron át a kedvenc növényeid közé fog tartozni a keserűlevélke.

 

Hortenzia (Hydrangea)

Egy félárnyékos teraszról nem marad le a hortenzia, amely kiemelkedő helyen szerepel a növények között, hiszen gondozása sem túl bonyolult, és tényleg virágba borítja a félárnyékos teraszokat, erkélyeket. Hatalmas gömb alakú virágzata a növény igazi ékessége, amely fehér, rózsaszín, kék, cirmos, és piros színben is pompázhat.

A hortenziát ültesd át vásárlás után egy nagyobb méretű cserépbe, de csak savanyú virágföldben fogja jól érezni magát, így ezt már a kertészetben érdemes megvásárolnod a növénnyel és a nagyobb cseréppel együtt. Ha nem kapsz savanyú virágföldet, a sima virágföldet keverd be 50-50% arányban tőzeggel, ez is megfelel az ültetéshez.

Amennyiben kék hortenziát szeretnél a teraszodra, speciális hortenzia tápot, vagy timsót vásárolj, és ezzel locsold a növényt, így kapsz kék színű virágokat, de ma már olyan gyönyörű színekben lehet a hortenziákat megvásárolni, hogy talán nincs is szükség, kékítő oldat használatára.

A hortenzia imádja a vizet, ezért nyáron a nagy hőség idején minden reggel vagy késő este locsold meg a földjét, és hetente egyszer egy tápoldatos vízzel is kedveskedhetsz a hortenziádnak. Az elnyílt virágokat vágd le, így újabb virágzásra serkented a növényt, és télen vidd egy fagymentes helyre a cserepet, vagy a teraszod egy védett sarkába, hogy ne fagyjon ki a gyökere.

Kuffea (Cuphea)

Kevésbé ismert balkonnövény a kuffea vagy más néven a japánmirtusz, amely egy mediterrán félcserje. Mivel magassága mindössze 30-50 cm, így ideális egy nagyobb cserépbe, ahol egy szabályos félgömb formájú mutatós növény válik belőle.

A japánmirtusznak júniustól szeptemberig tart a virágzási ideje, amikor a lilás, rózsaszínes virágok tömegével nyílnak. Földjét érdemes nyáron rendszeresen öntözni, mivel egy vízigényes növényről van szó, télire pedig egy fagymentes helyen kell átteleltetni.

 

Fukszia (fuchsia)

A fukszia szintén a félárnyékot kedvelő növények közé tartozik, amely fantasztikus lilás rózsaszín virágaival díszíti az erkélyeket és teraszokat nyáron. Ma már számtalan hibrid kapható a kertészetekben, így ültethetsz csüngő fuksziát, törzses fuksziát, vagy telt virágú fajtákat is.

A fukszia közepesen víz és tápanyag igényes növény, de a nagy melegben érdemes minden nap öntözni, de ha csökken a hőmérséklet két locsolás között érdemes a földjét kissé száradni, hagyni,és hetente egyszer az öntözővízhez tápoldatot is adagolhatsz. Érdemes ebből is több cseréppel ültetni, mert csoportosan mutat a legszebben.

Árnyliliom (Hosta)

Sokan úgy gondolják, hogy az árnyliliom a teljes árnyékban is jól érzi magát, pedig nevével ellentétben szüksége van fényre, vagyis csak félárnyékos teraszra és erkélyre érdemes ültetni. Az árnyliliom egész nyáron a feltűnő színes mintás leveleivel díszít, a kisebb fajtákat bátran ültetheted cserépbe is.

 

Érdemes egy közeli kertészetbe ellátogatni, és megnézni hányféle mintával kínálja magát az árnyliliomok családja. Öntözni is ritkábban kell, mint a hagyományos balkon növényeket, elég, ha hetente kétszer meglocsolod még a legnagyobb melegben is. Az árnyliliom mellé ültethetsz más félárnyékkedvelő dísznövényt, így nagyon szép mini kerteket lehet létrehozni.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!