A tavasz már az ajtón kopogtat, és a balkontulajdonosok alig várják, hogy ismét megtölthessék kicsiny kertjüket szebbnél-szebb virágokkal. A kertészetekben, virágpiacokon hatalmas a dísznövény-választék, ezért, hogy ne vessz el a széles kínálatban, érdemes előre tudni, milyen növényt keresel. Ha egyszerűen kezelhető balkonnövényekre vágysz, adunk hozzá 5 tippet!

Nem kell a legnehezebben nevelhető dísznövényekkel teleültetned a balkonod. Ha kezdő kertész vagy, vagy egyszerűen csak nincsen sok időd a növények gondozására, de azért a szép növények látványáról sem szeretnél lemondani, akkor válassz könnyen kezelhető, igénytelenebb dísznövényeket. Attól, hogy kevés törődést igényelnek, a szépségük semmivel sem halványul el kényesebb társaik mellett.

 

Íme, 5 gyönyörű virágos növény, mely kis gondoskodással is meseszép dísze lesz a balkonodnak!

 

1.Bársonyvirág (Tagetes)

 

A bársonyvirág másik neve, a büdöske, nem méltó ehhez a meseszép virághoz. A bársonyvirág jobban illik hozzá, hiszen ha megnézed közelebbről a szirmait, valóban olyan, mintha bársonyból varrták volna össze. A büdöske megbízhatóan, erőteljesen növekszik, és virágzik a balkonon. Amilyen dús, tömött bokrokat képez, olyan szép tömött virágokkal ajándékoz meg. Legnépszerűbb színei a napsárga és a bordó. A bársonyvirág napimádó, ám félárnyékban is kielégítően fejlődik. Nem igényel különösebb gondozást, beéri közepes tápanyagtartalmú talajjal, és a sok öntözést sem szereti. Főként egy dologra kell ügyelni a gondozásánál, hogy az elvirágzott részeket mindig le kell csípni, mert esős időben könnyen elrothadnak. Ezen kívül nagy gondot nem kell ráfordítani, a bársonyvirág csekély törődéssel is virítani fog az örömödre.

 

2.Díszdohány (Nicotiana)

 

A díszdohány biztosan neked való, ha nincsen sok időd növénygondozásra, viszont szépségre vágysz. A díszdohány ugyanis az egyik legmutatósabb balkonnövény, feltűnő, fehér, rózsaszín vagy vörös virágai dúsan borítják a hajtásait. Nyártól egészen késő őszig virágzik, és finom illatával esténként beborítja az egész balkont. A napos élőhelyet kedveli, és közepes tápanyagtartalmú talajra van szüksége az optimális fejlődéshez és virágzáshoz. A fővirágzás után érdemes visszavágni, hogy így sarkalld további virágzásra.

 

3.Petúnia (Petunia)

 

A petúnia az egyik legnépszerűbb balkonnövény, mely a lila szín minden árnyalatában elérhető. Rózsaszín virágai remekül mutatnak a fehér fajtájú petúniákkal vegyesen is. Balkonládába is ültethető, de sokszor ámpolnanövényként díszítjük vele az erkélyt, hiszen dúsan virágzó leomló hajtásai pazar látványt nyújtanak. Igénylik a napfényt, és a sok tápanyagot, tápdús talajban nagyon gyorsan növekednek. Gondot nem okoz a nevelése, kétheti tápoldatozás mellett is csodaszép lesz. Ha túl meszes vízzel öntözöd, megsárgulhatnak a levelei, de ezen könnyen segíthetsz savanyú kémhatású tápoldattal.

 

4.Kaszkádvirág (Centradenia)

 

A kaszkádvirág nagyon jól mutat önmagában is egy mutatós dézsába ültetve. Ha ezt a virágot választod a balkonra, akkor nem lesz sok gondod vele. Folyamatosan nőnek az új hajtásai gyönyörű ciklámenszínű virágokkal. A hajtásait nem kell visszavágni, mert a virágok csak az idősebb hajtásokon bújnak elő. Napos és félárnyékos balkonon egyaránt megél. Közepes tápanyagtartalmú földet igényel. Különösebb ápolásra nem szorul, csak a rendszeres öntözésre legyen gondod. Ha visszavágod, akkor világos, hűvös helyen könnyen át is tudod teleltetni.

 

5.Husánglevelű farkasfog (Bidens ferulifolia)

 

A husánglevelű farkasfog aranysárga virágaival valósággal elárasztja a balkont. Májustól a fagyokig megbízhatóan ontja csillag alakú virágait. Laza, szétterülő hajtásaival a farkasfog legjobban ámpolnanövényként mutat, de a balkonládában is csinos lehet más növények társaságában. Nem kell az elnyílt virágok eltávolításával foglalkoznod, ugyanis ez a növény nem termel magvakat, és az elvirágzott részek maguktól eltűnnek az új hajtások alatt. Ennek a növénynek az sem árt, ha beesik rá az eső, erős zápor sem tud kárt tenni benne. Szereti a sok vizet és tápanyagot, a napos élőhelyet, de egyéb gondozásra nincsen szüksége.

 

Ha könnyen kezelhető balkonnövényre vágysz, ezek közül bátran választhatsz. Önmagukban, vagy akár egymás mellett is a szépen mutatnak a balkonon.

A cikk folytatásában: 5 gyönyörű balkonvirág a tűző napos erkélyre,amelyek imádják a napsütést


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!