A nyári hónapokban különösen oda kell figyelni balkonnövényeinkre, hiszen a meleg, a tűző nap akkor is megviselheti őket, ha egyébként napimádó dísznövényekről van szó. Neked kell gondoskodnod arról, hogy a növények a legforróbb nyári napokat is átvészeljék, és eközben megőrizzék a szépségüket is.

Növények a balkonkertben

Tavasszal, mikor beülteted a gondosan kiválasztott dísznövényeidet a balkonládába, annak reményében teszed, hogy egész nyáron gyönyörködhetsz a virágaikban. Ennek érdekében oda kell figyelned az igényeikre, és biztosítani, hogy a forró, nyári napokon is jól érezzék magukat. Ha a növények megcsúnyulnak, vagy betegség támadná meg őket, az legtöbbször gondozási hibára vezethető vissza. Az időjárást nem tudod befolyásolni, de a növények helyes ápolása csakis rajtad múlik.

 

A dísznövények nyári tápanyagigénye

 

Tavasszal, amikor tápanyagban dús földbe ülteted a dísznövényeket, akkor nem kell tápoldatoznod sem, hiszen a friss föld biztosítja a növények számára szükséges ásványi anyagokat. Ha ilyenkor tápoldatoznál, akkor akár ki is égethetnéd a növényeidet. Nyárra azonban már kimerülnek a talaj tartalékai, ezért eljön az ideje a tápoldatozásnak. A tápanyagok pótlása nagyon fontos, hiszen a növényeknek kevés talajban kell gazdag virágzást hozniuk, és ehhez a természetesen jelenlévő ásványi anyagok nem elegendőek. A legtöbb balkonnövény közepes tápanyagigényű, de egyes növények, például a petúniák, a leánder és a kánna nagy tápanyagigényű.

 

Hogyan pótold a tápanyagokat nyáron?

 

A hobbikertészek leggyakrabban táprudat vagy tápoldatot választanak a tápanyag-utánpótláshoz. A táprudakat egyszerűen csak bele kell nyomni a földbe, és az folyamatosan oldódik minden öntözésnél. Fontos, hogy a csomagoláson tájékozódjunk a szükséges mennyiségű táprúdról és azok hatástartamáról, és ennek megfelelően szerezd be a szükséges mennyiséget.

Talán ennél is egyszerűbb módszer a tápoldatozás. Fajtától függően sor kerülhet kétheti, heti vagy napi tápoldatozásra. Leggyakrabban hetente tápoldatozzuk a balkonnövényeket, azaz a virágtápot hetente egy alkalommal kell az öntözővízhez keverni. A nagy tápanyagigényű növények számára ez azonban nem elég, a gyors növekedésű, dús, nagy virágú fajtáknak több tápoldatra van szüksége, még akkor is, ha ez külön nincsen a műtrágya-terméken feltüntetve. Például, ha a közepes igényűek számára tíz liter vízben 1-2 teáskanál műtrágyát oldasz vagy keversz el, nagy tápanyagigényűeknél ez a mennyiség tíz liter vízhez 2-3 teáskanál legyen.

 Növények a balkonládákban

Mit jelent a napi tápoldatozás?

 

A tápoldatozást napi szinten is elvégezheted. Olyan ez, mint amikor minden nap bevesszük a vitamintablettánkat. Abból sem heti egyszer veszünk be hetet, hanem napi adagokra elosztva. A növényeket is lehet naponta „vitaminozni”, azaz tápozni, így kevesebbet kapnak, de többször. Ezt minden öntözésnél tedd meg, azaz a heti tápanyagmennyiséget oszd el hét felé, és a napi adagot keverd az öntözővízhez. A nagyon forró napokon, amikor a növények több vizet vesznek fel és többet is párologtatnak, arányosan több tápot is fognak kapni az öntözővízzel, és ez a gondoskodás megfelel az igényeiknek. Borongós időben kevesebb vizet igényelnek, és ilyenkor az adott tápmennyiség is kevesebb.

 

Nyáron a másik kulcskérdés: az öntözés

 

Míg tavasszal és ősszel elegendő a nap egyszeri, reggeli öntözés, addig nyáron reggel és este is meg kell locsolni a növényeket. Természetesen a pangó vizet mindig kerülni kell, és csak akkor kell öntözni, ha a föld száraz tapintásúvá válik. A legforróbb napokon előfordulhat, hogy napközben is locsolni kell több alkalommal. Fontos, hogy a locsolókannát előre töltsük meg, hagyjuk kint a napon, hogy felmelegedjen a víz, így a gyakori, nem hideg vizes öntözés segít elkerülni, hogy a növényeket stressz érje. Ami még lényeges, hogy a földet öntözzük, és ne a növényeket, a levelekre ne kerüljön a víz, mert ez elősegíti a kórokozók megtelepedését.

 

Ha a nyári napokon odafigyelünk a kellő öntözésre és tápanyag-utánpótlásra, akkor a növények csodás virágbőséggel fognak megjutalmazni.

A cikk folytatásában: 5 dísznövény, amely a tűző napon is virágzik a balkonkertben


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!