A fukszia az egyik legszebb árnyékkedvelő dísznövény, mely dézsában, balkonládában és ámpolnanövényként is csodálatosan mutat. Különleges küllemű virágaiban májustól egészen késő őszig gyönyörködhetünk. Vagy mégsem? Előfordul, hogy a virágzás egyszer csak abbamarad. Mi az oka, és mit tehetünk a virágok újbóli megjelenéséért?

virágzó fukszia a kertben

A fukszia Közép- és Dél-Amerika hűvösebb hegyvidékeiről származik, ezért nem csoda, hogy főként a félárnyékos és árnyékos balkonok hálás lakója. Legjobban a keleti és északi fekvésű balkonokon érzi jól magát, és szereti a magas páratartalmat. A fukszia azon kevés dísznövények közé tartozik, amely szereti, ha minden nap bőséges, esőszerű öntözést kap, mert nem kényes arra, ha víz éri a leveleit.

 

A fukszia gondozása

 

A fuksziát rendszeresen tápoldatozni kell, ez a folyamatos virágzás érdekében is elengedhetetlen. Földje legyen közepes tápanyagtartalmú. A folyamatos virágzás érdekében az elnyílt virágokat mindig csípd le. Ez nagyon fontos, mivel sokan, amikor hazaviszik a virágokkal teli fukszianövendéket, pár hétig gyönyörködhetnek a virágokban, aztán csodálkoznak, hogy a virágok száma csökkenni kezd, végül pedig teljesen elmarad a virágzás. Sajnos, ez a virágzási szünet jellemző a fuksziára. Ezt azonban pár egyszerű lépéssel el lehet kerülni.

 

Eláruljuk, mit kell tenned, hogy a fuksziád folyamatosan ontsa meseszép virágait!

 

A fukszia virágai mindig az új hatáscsúcsokon nőnek, ezért a növényt folyamatosan fiatalítani kell. Lényeges, hogy az elnyílt virágokat is csípjed, le, de ha ez nem elég, akkor a hajtásokat is vissza kell metszeni. Ezt érdemes már tavasszal elvégezni, a virágzása előtt. A hajtásokat tavasszal akár a felére is érdemes visszavágni. Pár hét, és a fukszián újra megjelennek majd a bimbók.

A visszametszést akkor is el kellene végezned, ha az nem a virágzást szolgálná. Ugyanis a fukszia idősebb hajtásai megnyúlnak, felkopaszodnak, és még a leveles hajtás sem nyújt tetszetős látványt. A visszametszés tehát nem csupán a dús virágzást, hanem az egész növény megújulását szolgálja. Idősebb hajtáson pedig nem is hoz virágot egyáltalán.

 

 A virágzás ideális feltételei

 

Természetesen annak érdekében, hogy a fuksziád teljes szépségében, virágban gazdagon pompázzon, nem elég a hajtások fiatalítása és az elhervadt virágok folyamatos lecsípése. A növény számára kedvező környezetet is biztosítani kell. Ne tedd ki tűző napnak, forróságnak, szárazságnak, minden nap öntözd – azért a pangó vizet kerüld el -, biztosítsd számára a félárnyékot, és a párás környezet, továbbá a tápoldatozásról se feledkezz meg. Így a kártevők – takácsatkák, levéltetvek – is jó eséllyel elkerülik. Neked csak a gyönyörű, dús virágú növényben kell gyönyörködnöd!

A cikk folytatásában megtudhatod, hogyan gondozd a fuksziát a balkonon,hogy gyönyörű legyen egész nyáron


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!