A leander már évtizedek óta a legkedveltebb mediterrán dísznövények közé tartozik, ám teleltetése miatt sok kertbarát lemond erről a szép növényről. Megmutatjuk, hogyan kell helyesen teleltetni a leandert.A leander ma már a hobbi kertészek kedvenc mediterrán dísznövénye lett, amely számtalan színben kapható, így többek között piros, fehér, rózsaszín, sárga színekben pompázik kertünkben.

Nyáron a leander kedveli sok csapadékot, a rendszeres öntözést, és a tápanyagban gazdag talajt. A tápoldatozást augusztus elején már érdemes elhagyni, valamint a locsolás mennyiségét is le kell csökkenteni, így a növény felkészül a téli pihenési időszakra.

A leander a mi hideg téli időjárásunkat sajnos nem bírja ki a szabadban, ezért védett helyre kell télire bevinni, ahol kipihenheti magát a növény.

A leander teleltetése

A leandert télire egy 5-10 C fokos világos helyre kell bevinni, és a locsolást annyira le kell csökkenteni, hogy a gyökere épp csak ne száradjon ki. Hőmérséklettől függően kb. kéthetente egyszer kell megöntözni a földjét. Hűvösebb helyen kevesebb vízre van szüksége, melegebb helyen több vízre, de soha ne legyen állandóan nedves télen a földje.

A leandert a téli szálláshelyre való bevitel előtt érdemes egy tisztító zuhanynak alávetni, hogy minden por és kosz lemosdjon róla, de egy növényvédő szerrel is érdemes lemosni, így nem kell attól félni, hogy a kártevők a melegben kikelnek, és tavaszra elpusztítják a leandert.

Mikor kell bevinni a leandert teleltetni?

A leandert akkor érdemes bevinni, ha éjszaka a hőmérséklet lecsökken 2-3 fokra. Kis ideig a leander elviseli a 0-1 fokos hőmérsékletet is, de 3-4 tartós éjszakai fagy után már fagyások keletkeznek a növényen.

A leander őszi-téli metszése

A leandert ősszel is érdemes kissé visszavágni, mielőtt bevisszük a téli szálláshelyére, de ha drasztikus visszavágjuk ősszel, akkor a következő évben nem fog virágot hozni. Ezért csak az elszáradt vagy sérült hajtásokat érdemes megmetszeni.

A leander téli betegségei

Sajnos a leandert télen sok kártevő betegítheti meg, ilyen pl. a takácsatka, vagy a pajzstetű. Ezekre gazdaboltban érdemes speciális vegyszert vásárolni, és kezelni a kártevőket.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!