Sokan elkövetik azt a hibát, hogy tervezés nélkül kezdik benépesíteni a kertet fákkal, virágokkal. Később pedig, amikor eszükbe jut, hogy egy új funkcionális elemet, például medencét szeretnének, ki kell vágniuk a fákat, vagy feltúrni a szép virágágyást. Az is előfordul, hogy nem megfelelő növényt ültetnek, és nem veszik figyelembe a talaj fajtáját, adottságait. Bár a kerttervezés külön szakma, de akár tapasztalat nélkül is lehet hangulatos udvarunk, ha pár alap dologra odafigyelünk. 

  1. Tervezzük meg részletesen mit szeretnénk!

 

Az udvar tervezésénél is igaz, hogy hosszú távú szemléletet kell alkalmaznunk. Lehet, hogy most még nem fér bele a medence, de lehetséges-e, hogy 5-10 év múlva szeretnénk? Egy másik lényeges pont, hogy tisztázzuk a család tagjainak elképzeléseit is, és ha vannak gyermekeink, vegyük figyelembe, hogy milyen igényeik lehetnek mondjuk 10 évvel később. Érdemes az olyan kis “extrákra” is gondolni, amik nem igényelnek nagy beruházást, de a udvar otthonosabbá válik általuk. Ilyen lehet egy olvasósarok, vagy egy tűzrakóhely.

 

  1. Készítsünk egy felülnézeti tervet!

 

Ha összeírtuk, ki mit szeretne, érdemes egy felülnézeti tervet készíteni. Az interneten rengeteg sok funkcióval rendelkező és ingyenes kerttervező alkalmazás található, ami segít vizualizálni az elképzeléseinket. Elsőként jelöljük ki a funkcionális elemek (például terasz, játszótér, szökőkút stb) helyét. Ne feledkezzünk meg az odavezető ösvényekről, tipegőkről sem. Ezután pedig jöhet a növényzet! 

 

  1. Gondoljuk át alaposan, hogy milyen növényzetet szeretnénk!  

 

A növényzet megtervezésének első lépése, hogy átgondoljuk, mi az amit érdemes megtartani a már meglévő növényzetből. A következő fontos szempont pedig az árnyékolás: döntsük el, hol szeretnénk árnyékot. Érdemes erre a célra gyors növekedésű fafajtákat választani, mint például a fehér akác, császárfa vagy enyves éger. A dísznövények kiválasztásánál pedig arra kell ügyelnünk, hogy lehetőleg eltolva virágozzanak! Kisgyermekes, vagy kutyát tartó családoknál pedig fontos szempont, hogy kerüljék a mérgező növények ültetését.

 

  1. Vegyük figyelembe a talaj adottságait! 

 

Szintén sokszor lehet találkozni azzal a problémával, hogy a növények valahogy nem megfelelően fejlődnek. Ennek oka lehet a nem megfelelő tájolás, vagy a talaj nem megfelelő minősége. Emiatt rendkívül fontos, hogy vegyük figyelembe a talaj adottságait! A megfelelő műtrágya, növénykondicionáló és talajjavító használatával csodákat érhetünk el! Ezek a termékek kedvező áron és széles választékban találhatóak meg a Gazdadiszkont.hu oldalon található gazdabolt kínálatában, ahol az alkalmazásukkal kapcsolatban is rengeteg hasznos információt olvashatunk. 

 

  1. Ügyeljünk a gyep megfelelő gondozására

 

A kertrendezés utolsó állomása a füvesítés. Ezt akkor érdemes elkezdeni, amikor már az öntözőrendszert is telepítettük. Ha igazán szép gyeptakarót szeretnénk, akkor érdemes a következő gyepápolási lépéseket betartani: 

 

  • A gyepfelület tisztítása a lehullott levelektől, gallyaktól
  • Rendszeres fűnyírás száraz talajon a gyepnövekedés beindulása után
  • A minőségi gyepműtrágya ebben az esetben is elengedhetetlen, a megfelelő termék a hideg ellen is kiváló védelmet nyújt
  • Gyepszellőztetés és gyeplazítás

 

+1 : A hangulatos kerítés a kert megkoronázása

 

Belátás elleni védelemről mindenképpen gondoskodnunk kell. Egy hangulatos és szép kerítés azonban nem csak ennyi funkciót lát el, hanem még otthonosabbá, és ápoltabbá teheti a kertünket. Egyre népszerűbb megoldás a trapézlemez kerítés, amely akár házilag is könnyen összeszerelhető, és nagyon tartós megoldás. A két oldalon faerezetes trapézlemez nagyon élethű hatást kelt, viszont nem kell bajlódni 2 évente az utánfestéssel, mert a speciális bevonat évekig időjárásálló. Trapézlemez rendeléséhez mi a betolemez.hu -t ajánljuk ahol a jó minőségre akár évtizedes garanciát is vállalnak! A többféle színes és famintás trapézlemezen kívül megtalálható náluk a kerítés összeszereléséhez minden kiegészítő is.

(X)