Beköszöntött a hideg téli időjárás, itt az ideje, hogy kihelyezz a kertbe vagy a teraszra néhány saját készítésű madáreleséget. Megmutatom, hogyan készíts fillérekből finomságot a madárkáknak.

Igaz, hogy fillérekért lehet ma már mindenhol cinkegolyót vásárolni, de az igazi madárbarátok saját kezűleg készítenek a madarak számára téli csemegét. Ráadásul a madáreleség készítés nem csak a felnőttek számára remek móka, de a gyerekeket is belehet vonni, így ők is közelebb kerülnek a természethez. Készítés közben el tudunk beszélgetni a gyerekekkel a madarakról és a természetről, és, hogy miért is szükséges etetni télen a kerti vendégeinket.

Madáreleség készítése házilag

Hozzávalók:

Faggyú vagy zsír

Kukoricaliszt

Madáreleség vagy vegyes magok

Műanyag edények, poharak

 

Elkészítés:

Az első feladat, hogy szerezz a piacon a hentestől faggyút. Ehhez jó, ha van egy ismerős hentesed, akivel meglehet beszélni, hogy amikor érkezik, hentes áru tegye neked félre a faggyút, amelyet a legtöbb helyen kidobnak a szemétbe. Így sok hentes ingyen adja oda a törzsvásárlóknak, főleg ha jelzed, hogy madáreleség készül belőle. A második feladat, hogy szerezz vegyes magkeveréket, ezt már minden piacon árulnak, de jó a napraforgó, búza, kukorica, köles, muhar, stb. Ezenkívűl tehetsz bele gyümölcsöket, lisztkukacot, aszalt gyümölcsöt, vagy más finomságot.

 

A készítés során otthon vágd fel a faggyút apró kis kockákra, majd egy serpenyőben kevés olaj segítségével kezd el kisütni. Lassú tűzön kicsit lassan lehet csak kisütni a faggyút, de ha elég apró kockára vágod fel, akkor nem lesz vele gond.

A visszamaradt részt is vágd fel kihűlés után, és ezt is keverd bele az eleségbe, nagyon szeretik a madarak. Amikor a faggyú kisült, és kissé már le is hűlt, a zsírt keverd össze a magvakkal, és tegyél bele kukorica vagy sima lisztet, ami összefogja a madáreleséget. Egy csésze zsírhoz kb. négy csésze magot és két-három csésze lisztet számolj.

Az így kapott masszát tedd bele üres műanyag formákba vagy üres tejfölös dobozokba, és ne felejtsd el a zsinórt is beletenni, mert máskülönben nem tudod majd felakasztani a kertbe a madárcsemegét. Amikor elkészültél velük, tedd ki őket a hidegbe, hogy a zsír újra megdermedjen, végül szedd ki őket a formából, vagy a dobozból és akaszd, fel őket olyan helyre ahol a madarak biztonságban tudnak csemegézni az eleségből.

A madáreleséghez azért érdemes faggyút használni, mert az a hidegben keményre dermed vissza, míg a vaj, vagy a házi zsír a melegebb napokon elolvad. Viszont ha télen a hőmérséklet tartósan -5 fok alatt marad, a faggyú helyett sima házi zsírt is használhatsz a madáreleséghez, hiszen a hidegben szilárd állagú marad, így a madarak könnyebben el tudják fogyasztani a madáreleséget, mint a faggyúból készült változatot. Ezen kívül tehetsz ki a kertbe számukra néhány kisebb almát, diót, vajat, sárgarépát, főtt tojást, vagy mogyorót.

Fontos, hogy a madáreleséget száraz esőtől és hótól védett helyre tedd ki, mert az átázott eleség megpenészedhet és megbetegíti a madarakat.

Fedezd fel a különböző madáretetőket és madáritatókat, amik segítenek a kerti madaraknak könnyebb hozzáférést találni az élelemhez és italhoz. Emellett rovarhoteleink olyan otthonokat biztosítanak a hasznos rovaroknak, mint a méhek és katicabogarak, ami nélkülözhetetlen a kerted ökológiai egyensúlyának fenntartásához.

Ha élveznéd a madarak közelről történő megfigyelését, válassz a kínálatunkból egy kényelmes madáreleséget. Ez a remek lehetőség arra, hogy közelebbről ismerd meg a kerti madarak viselkedését és élvezd a természet csodáit.

Várunk szeretettel a Zümishop Webshopban, ahol a minőségi termékek mellett szakértő csapatunk is rendelkezésedre áll, hogy segítsen kiválasztani a tökéletes termékeket kerted számára. Köszönjük, hogy a mi Kertbarátunk vagy, és reméljük, hogy hozzájárulhatunk kerted még csodálatosabbá tételéhez!

Kattints ide!

 

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!