Egy kerti gép vásárlása – legyen az fűnyíró, fűrész, szegélyvágó vagy bármilyen más kint használatos eszköz – bizony nagy odafigyelést igénylő feladat, hiszen az ilyen jellegű beruházások rendszerint hosszú távra szólnak. Pontosan ezért fontos megtalálni a számunkra ideális eszközt. Nagyban leszűkíthető a kör, ha eldöntöd, elektromos vagy akkumulátorral működő variációt szeretnél megvenni. Ám ahhoz, hogy e téren ideális döntést tudj hozni, fontos ismerned ezen verziók előnyeit és hátrányait egyaránt. Összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az elektromos kerti gépek előnyei

Az elektromos kerti gépek nagy előnye az, hogy hosszabb és nagyobb volumenű munkálatok is megszakítás nélkül végezhetők a segítségükkel, hiszen amíg van megfelelő áramforrás, addig ezeknek a szerkezeteknek nem tudsz megálljt parancsolni. Ráadásul ennek hála kifejezetten könnyűek az akkus társaikhoz képest, vagyis kevésbé fárasztó a velük végzett munka még akkor is, ha esetleg nem túl természetes pózban kell eleget tenni egy feladatnak a kertben.

 

Az elektromos kerti gépek hátrányai

Amennyiben a munkálatok helyszínén nem áll rendelkezésre megfelelő áramforrás és esélyed sincs arra, hogy találj valahol egy konnektort, akkor bizony nem boldogulsz egy ilyen szerkezettel. Nem beszélve arról, hogy ha távolabb van a forrás mint amilyen hosszú a zsinór, akkor egy megfelelő méretű hosszabbítóról is gondoskodnod kell. Emellett a kábelre más szempontból nagyon oda kell figyelni, ugyanis amellett, hogy elég könnyű benne felbukni, veszélyforrás is lehet ha például egy fűnyíróval vagy fűrésszel kárt teszel benne egy óvatlan pillanatban.

 

Az akkus kerti gépek előnyei

Az akkumulátorral felszerelt szerkezetek nagy előnye az, hogy gyakorlatilag bárhol bevethetők, nincs szükség hozzá áramforrás használatára és teljesen mindegy, hol vagy éppen. Ráadásul a zsinór sem akadályoz a munkában, nem kell rajta átlépkedni vagy bukdácsolni. Sőt, nem szükséges aggódnod amiatt sem, hogy ha véletlenül munka közben elvágod vagy kárt teszel a zsinórban, esetleg áramütést vagy egyéb sérülést szenvedsz. Mindez pedig rugalmas és komfortos munkavégzést biztosít számodra minden körülmények között. Mindezekből kifolyólag pedig a tárolásuk is nagyon egyszerű, hiszen akár egy kisebb dobozban is elfér a komplett szett akár a  legkisebb garázsban is.

 

Az akkus kerti gépek hátrányai

Hátránya ezeknek a gépeknek az, hogy ha lemerül a bennük levő akkumulátor, akkor bizony megáll a munka. Ha elég felkészült vagy, akkor egy pót akkumulátor megoldás lehet arra, hogy ne kelljen órákat várnod a folytatásra, ám minden esetben fontos számolni azzal, hogy mennyit bír az adott akksi és mikor lehet szükség a töltésre. Pontosan emiatt nem túl komfortos ezek használata időigényes, nagyobb volumenű folyamatok végzése esetén. Emellett jellemzően nehezebbek ezek a verziók, mint az elektromos társaik, amely adott esetben megnehezítheti a precíz munkavégzést.

 

Kérdések, amelyeket tegyél fel, mielőtt választanál!

A fentiek alapján jól látható, hogy számos pro és kontra érv írható fel mind az elektromos gépek, mind pedig az akkumulátorral működő szerkezetek mellé. Pontosan ezért az alapján kell választanod, hogy személy szerint neked mire van szükséged.

A megfelelő kerti gép megvásárlásához érdemes feltenned néhány kérdést:

Milyen volumenű munkálatokat végeznél a gép segítségével?

Jellemzően a ház körül használnád ahol mindig van áram?

Lehet, hogy áramforrás nélküli terepen is bevetnéd?

Az elvégzendő munka szempontjából lényeges az eszköz súlya?

Mekkora hely áll rendelkezésre a megfelelő tárolásához?

 

Mindezek nyomán bizonyára már határozottan körvonalazódik benned a döntés, hogy elektromos vagy akkumulátoros gépre van-e szükséged. Bármelyikre is esik a választásod, ha megfelelően mérlegeltél, biztosan nagyon fogod majd szeretni a szerkezetet és éveken keresztül hű társad lesz majd a különböző munkafolyamatok során. Ezáltal pedig igazi élmény lesz a kerti munka.

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!