Tudtad, hogy a növény, amelyen az isteni kávébab terem, egyben fantasztikus dísznövény is? Bizony, a kávécserje kiváló választás mind a kezdő mind a tapasztalt házikertészek számára. Nem csupán könnyű nevelni, de igazán dekoratív kiegészítője lehet az otthonodnak. Megfelelő körülmények biztosításával pedig még azt is elérheted, hogy teremjen! Lássuk, hogyan! 

Hogyan szerezd be a kávécserjét? 

A világon mintegy 500 kávéfajtát tartanak számon. A legelterjedtebbek a Caffea Arabica különböző fajtái, melyet a Caffea Canephora fajtái követnek. Magyarországon inkább csak Arabica fajtákat találni, de külföldről mást is be lehet szerezni. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a kávécseresznye - igen, a kávé gyümölcs! - csírázóképessége csak rövid ideig marad meg. Ezért ha a magokat megkaptad, azonnal neki kell állni a csíráztatásnak, és még így is kétséges a folyamat kimenetele.

A növény egyébként dugványként levágott hajtásokról is szaporítható, illetve pár ezer forintért már 20 cm magas elültetett növény is kaphatsz.

A megfelelő elhelyezés

A kávécserje gondozásában az első fontos lépés a megfelelő elhelyezés. A növény a világos helyeket kedveli, de óvni kell a tűző naptól. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy érdemes ablak mellé helyezni, ugyanakkor semmiképpen sem az ablakba. Nyáron a legjobban a szabadban fejlődik, viszont mindenképpen árnyékos részre kell helyezni, különben levelei megéghetnek. Ősszel viszont vissza kell hozni a lakásba, mert egyáltalán nem viseli el a fagypont alatti hőmérsékletet, sőt az is megviseli, ha a hőmérséklet tartósan 18 °C alatt alakul.

 

A növény gondozása

A kávécserje a jó áteresztőképességű, levegős talajt kedveli. A fiatalabb növények vízigénye nagyobb, de az idősebb példányokra is jellemző, hogy sem a túl nedves, sem a túl száraz talajt nem szeretik. A legjobb, ha akkor öntözöd, mikor a földjének a felső rétege már száraz. Nyáron gyakrabban kell öntözni, mint a többi évszakban.

Az öntözés mellett lényeges a magas páratartalom is. Ezt úgy oldhatod meg egyszerűen és látványosan, ha a növény tálcájára kavicsokat helyezel és egy kis vizet töltesz rá.

A kávécserje képes akár 2 méter magasságúra is megnőni, évente mintegy 20 cm növekedéssel számolhatsz. Ennek érdekében viszont tavasztól őszig kéthetente tápoldatozni kell, kivéve, ha frissen átültetett vagy vásárolt növényről van szó. Ami az átültetést illeti, a nagymértékű növekedés miatt szinte minden évben át kell majd ültetned a növényt. Erre a legmegfelelőbb a kora tavaszi időszak. 

Kártevők és betegségek

A kávécserje szerencsére igen szívós növény, ennek ellenére előfordulhat, hogy a helytelen tartás következtében betegségek vagy kártevők támadják meg. Míg egy-egy levél elhullatása teljesen normális, ha ennél nagyobb mértékben hullik a levele, az túlöntözést vagy rossz elhelyezést jelez. Míg a barna levelek a túl sok napfényt, a sárga levelek tápanyaghiányt mutatnak.

A kávécserje leggyakoribb kártevője a pajzstetű, melyek pici barna foltokat hagynak a leveleken. Ilyenkor először egyenként le kell szedni a kártevőket, a leveleket pedig egyenként át kell mosni higított rovarölő szerrel, vagy szappanos vízzel.

Terem-e a kávécserje otthoni körülmények között?

Ha a növényt ideális körülmények között tartod, akkor igenis van rá reális esély, hogy 3-5 év múlva virágozni fog. Méhek hiányában gondoskodnod kell a kis méretű fehér virágok kézi beporzásról, de ha ezt megteszed, akkor 7-8 hónap múlva már szüretelheted is a gyönyörű élénk piros színű kávécseresznyéket! A termés persze nem fogja fedezni az éves kávéfogyasztásodat, de egy adagnyi kotyogós kávé elkészítésére biztosan elegendő lesz!

Ha kávérajongó vagy, és nem csak a kávécserje termesztése érdekel, hanem elmélyednél a kávékészítés művészetében is, akkor nézz körül cikkünk támogatójának, a Best Mixer iskolának a barista tanfolyamai között is! 

(X)


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!