Mindenkit zavar, amikor a szívvel-lélekkel, sok munkaórával gondosan rendben tartott kertjében csúnya földbuckák jelennek meg… Aztán egyre több és több, mindig máshol. Hogyan lehet hatékonyan védekezni a túrásokat gyártó vakondok ellen?

Ismerd meg jobban a vakondokat, mielőtt védekezni kezdesz ellenük!

Nagyjából 15-20 cm hosszú, bársonyos szőrrel rendelkező, védett állat a vakond. Mivel leginkább gilisztát, és emellett még más, földben élő bogarakat, kártevőket eszik, olyan talajban él szívesen, ahol mindezt megtalálja. A betrágyázott földet például különösen szereti, ez ugyanis mágnesként vonzza a rovarokat.

Így keletkeznek a vakondtúrások

A vakond úgy keres táplálékot a talajban, hogy járatokat túr magának, ezek azonban időről időre megtelnek földdel, amitől meg kell szabadulnia, hogy haladni tudjon. Így a felesleges földet buckák formájában feltolja és kilöki a felszínre, látványos nyomokat hagyva szépen gondozott kertedben.

 

Mivel a vakond védett állat, kiirtani nem szabad – védekezni azonban tudsz ellene, mutatunk is néhány tippet, hogyan.

 

  1. Vakond űző gyeptrágya

Mivel a vakond a táplálék miatt érkezik meg a kertedbe, ha nem talál ennivalót nálad, akkor nem jön. A vakondűző gyeptrágyák ricinusolajjal vannak átitatva, ami elől menekülnek a vakond táplálékai, bogarak, giliszták, mert nem szeretik, és egyébként, a vakond sincs oda érte.

  1. Napelemes vakond riasztók

Földbe szúrható eszközök, amelyek olyan 1000 Hz alatti hangot bocsátanak ki, amely a vakondokat és a táplálékául szolgáló állatokat is elriasztja. Mivel a termékek hatótávolsága változó, így a legjobban több eszköz együttes használatával jársz, és a kert teljes területét vakond mentes övezetté teheted. A földből kilátszó részek napelemesek, ezzel biztosított vakondriasztók működése, teljesen környezetbarát megoldást szolgáltatva a vakondok ellen. (A háziállatokra nincs hatással!)

  1. Vakond háló

Akár 20-30 évre is ideális megoldást nyújthat ez az erős műanyagháló. Ha automata öntözőrendszert szeretnél a kertedbe, akkor azonban először azt érdemes telepíteni, mert a háló később útban lehet! Bár ezt a megoldást a vakond riasztók közé soroljuk, valójában a kertben ugyanúgy maradnak vakond-táplálékok és vakondok is – buckák azonban nem jelennek meg. A háló a talajban kerül lefektetésre, és megakadályozza, hogy vakondok felszínre túrják a földet.

Tipp a vakond hálók telepítéséhez: érdemes odafigyelni a gyártó által ajánlott mélységre, ugyanis ha túl sekélyen telepítik a hálót, a füvesítés láthatja kárát. Miközben a vakond próbálkozik feltúrni a földet, bár az nem jön fel buckaként a felszínre, a fűszálak gyökereit könnyedén kilöki, így ezeken a pontokon a fű kiszárad, kipusztul.

  1. Vakond űző növények

Jó hír, hogy létezik teljesen természetes megoldás is a vakond űzésre, ilyen például 3 növény, amit a kis fekete földtúró nem szeret.

  • Nagy sárfű, avagy más néven: vakond űző kutyatej

Szép, látványos dísznövény, amely ráadásul 20-25 méteres körzetben is gondoskodik a vakond távolmaradásáról. (A hatótávolság egyébként a növény méretétől is függ.) Mivel azonban kétnyári, így rendszeresen újra kell vetni. Annak érdekében, hogy fiatal és kifejlett növényed is legyen, érdemes ezt minden évben megejteni!

  • Ricinus

Az akár 3-4 méteres magasságot is elérő növény szagát nem bírják elviselni a vakondok, így távol tartják magukat attól a kerttől, ahol ricinus található. Mivel azonban a magjában lévő ricinfehérje mérgező, kijárós állatok és a kertben gyakran játszó kisgyerekek mellé nem feltétlenül ajánlott választás.

  • Gyalogbodza

Érdekes „csináld magad” megoldás, hogy a gyalogbodza szárát levágva, majd a vakondtúrás közelébe helyezve el lehet űzni a vakondot. Megfigyelések alapján ugyanis, ettől a praktikától a vakond máshol, más kertben keres otthont magának, mert nem szereti a gyalogbodzát.

 

  1. Egyéb megoldások, amelyekkel védekezhetsz a vakondok ellen

 

  • Vakondcsapda – ez a megoldás sem tesz kárt a vakondban, viszont, miután a kisállatot sikerült elfogni, neked kell őt máshová vinned. (Lehetőleg a saját és mások kertjétől is legalább 500 méteres távolságra engedd szabadon.)
  • Karbid granulátum – a nedves földdel kapcsolatba kerülve olyan gázokat gerjeszt, amelyektől a vakond elmenekül. A vakondtúrásban kell elhelyezni, lehetőleg úgy, hogy a levegőbe ne jusson belőle.
  • Vakond riasztó füstpatron – vegyszermentes, ricinusalapú megoldás, amit meggyújtva szintén a vakondtúrásba kell beletenni. Nemcsak a ricinus szagát érzi majd a vakond, de még táplálékainak is ilyen íze lesz.
  • Vakond riasztó golyó – hasonló elven működik, mint a füstpatron, ricinussal űzi el a vakondot, miután a buckájába helyezted. Ez egyébként megelőzésként is használható, a talaj felszíne alá kell tenni.

(X)


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!