A komposztálás az egyik leghasznosabb környezetvédő tevékenység, amivel két legyet ütsz egy csapásra: hasznosítod háztartási és kerti hulladékaidnak jelentős részét, valamint saját, termékeny, jó minőségű földet állítasz elő. A komposztálás némi plusz munkával jár, de az energiabefektetés bőven megéri az árát, és nem is bonyolult az egész.

komposztálás a kertben

Mi az a komposzt? A komposzt egy humuszszerű, tápanyagdús föld, mely szerves hulladékokból mikroorganizmusok, talajlakó élőlények tevékenysége által jön létre. És hogy mi az a humusz? A talaj szerves anyagban gazdag része, mely állati és növényi eredetű anyagok lebomlása során keletkezik, és fontos szerepe van a talaj termőképességének és egészséges szerkezetének fenntartásában. Ha komposztálsz, akkor ilyen értékes talajt állíthatsz elő a kerted számára.

 

Hogyan kezdj a komposztálásba?

 

A komposztáláshoz szükséged lesz egy komposztálóra, amiben a hulladékot gyűjtheted. Manapság már lehet kapni műanyag komposztálót, melyet nem kell átforgatni, mert az alsó részén nyitható, így egyszerűen csak töltögetni kell felülről, alul pedig kivehető a kész komposzt. A hátránya, hogy elég borsos az ára, bár tény, hogy csak egyszer kell beszerezni, és utána karbantartás nélkül teszi a dolgát. Ha mégsem szeretnél ilyen komposztálóra pénzt áldozni, vagy csak jobban szereted a természetes dolgokat a műanyag helyett, akkor falécekből is összeállíthatsz komposztálót, ami rusztikusabban fog kinézni.

A komposztálónak az oldala és alja is lyukas – fából készült házi komposztáló esetén ezért nem is kell aljat kialakítani, csak egy keretet – hiszen a hulladéknak érintkeznie kell az élő talajjal. A baktériumok, gombák, férgek, bogarak és mikroorganizmusok csak így tudnak behatolni a komposzthalomba, és elvégezni lebontó munkájukat.

 

Mi kerülhet a komposzthalomba?

 

A komposztálásban a legnagyszerűbb, hogy rengeteg féle hulladékot tudunk újrahasznosítani a segítségével, és ráadásként még ingyen virágföld lesz a jutalom a folyamat végén. A komposzthalomba tehetsz: levágott ágakat, gallyakat, friss vagy száraz leveleket, avart, füvet, minden kertedben gyűjtött növényi hulladékot a beteg növényi részek kivételével, a konyhai hulladékokat, fel nem használt zöldség- és gyümölcsrészeket, héjakat, tojáshéjat, hamut, teát filterrel együtt, fűrészport, elhervadt szobanövényeket, növényevő állat ürülékét, mértékkel kartonpapír és kávézacc is megengedett. A gallyak azért is tesznek jó szolgálatot, mert biztosítják a halom levegőzését. A cél ugyanis nem a rothasztás, hanem a korhadás és lebomlás biztosítása.

 kerti komposztáló

Mi nem kerülhet a komposzthalomba?

 

Vegyszerrel átitatott fahulladék, citrusfélék héja -mivel ez vegyszerrel kezelt-, tűlevelek, húsevő állat ürüléke, gyomok gyökerei, magvai, hús, csont, főtt ételmaradék, sajt- és tejtermékek. Az ételmaradékok odavonzzák a rágcsálókat is, ezért sem kívánatosak a komposzthalomba.

 

Hogyan végezd a komposztálást?

 

A komposzthalmot rétegesen kell felépíteni. Minden egyes 15 cm-es hulladékrétegre kerüljön egy vékony földréteg. Így kell rétegelni 1-1,5 méter magasságig, amekkora a komposztkeretünk. Ne felejts gallyakat, ágakat is beletenni, melyek a szellőzést biztosítják. Ha nagy a szárazság, akkor néha locsold meg a halmot, egyébként az esővíz is elegendő.

 

Honnan tudod, hogy minden a tervek szerint halad a komposzthalomban? Onnan, hogy a komposzthalom összeesik.

 

A komposzthalmot 2-3 havonként át kell helyezni másik halomba, ha ezt nem teszed, akkor évekbe telne, míg kialakulna a kész humusz. Az új helyén ugyanígy rétegesen kell felépíteni: egy réteg nyershumuszra kerüljön 5 cm föld, majd komposztréteg, és így tovább rétegelve. A komposztban elvégzik a dolgukat a kis élőlények és a giliszták, eredményként fekete, jó minőségű talajhoz hasonlító humuszt kapsz. Ezután még 2-3 hónapot kell várnod, és fel is használhatod. Ebben a fázisban a komposzt tetejét beültetheted kerti zöldségekkel.

A komposzt felhasználása

 

Amikor kész a komposztot, érdemes átrostálni felhasználás előtt, hiszen mindig maradnak benne nagyobb darabok. Ezután vékonyan terítsd a talajra, és talajlazítóval dolgozd a földbe. Így ér véget ez a nemes küldetés!

A cikk folytatása: Komposzt készítése házilag!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!