Ugye neked is gondot okoz, ha nincs elég napfény a kertben, és úgy gondolod túl kevés a választék az árnyékkedvelő növényekből. Mutatunk három csodaszép árnyéktűrő dísznövényt, amelyek kerted ékei lesznek évről évre.

Míg egyes kertbarátoknak épp az a gondja, hogy a tűző nap miatt kiégnek a növények kertben, addig másoknak épp a túl kevés napsütés okoz gondot. Akinek félárnyékos kertje van, sajnos le kell mondania a rózsákról, a szarkalábról, de szerencsére vannak olyan növények, amelyek az árnyékos részt is jól tűrik, sőt még virágoznak is.

Szívlevelű bőrlevél:

A bőrlevél (Bergenia cordifolia) egy kb. 40 cm magas örökzöld, évelő növény, amely sötétzöld kerekded leveleivel díszíti a kerteket. Virágai rózsaszínűek, és sűrű bugában nőnek, látványosak a tavaszi virágzás idején.

Nagyon jól tűri a félárnyékos részeket, és a szárazságot is jól viseli. Ha szaporítani szeretnéd a bőrlevelet kertedben, tavasszal tőosztással könnyedén megoldhatod, így egy tőből, évek alatt akár több tő növényed is lehet.

Piros gólyaorr

A piros gólyaorr (Geranium sanguineum) Európa hegyvidékein és a Kaukázusokban őshonos, sőt Németországban védett növényként van nyilvántartva.

Ez a kedves növény, tavasztól egészen a nyár közepéig nyílik, gyönyörű piros lilás virágokkal dekorálja a kertedet.

Jól tűri a félárnyékos részeket is, de egy kis napsütés sem árt neki. Szereti a nedves talajt, de a pangó vizet kerülni kell, inkább a jó vízelvezetésű tápanyagokban gazdag talaj az ideális számára. Tavasszal tőosztással tudod szaporítani az állományt.

Pézsma mályva

A pézsma mályva (Malva moschata) akár 50-60 cm magasra is megnőhet a kertedben, így igazi szoliter növény lesz belőle. Vidéki kertekben előszeretettel ültették, akár csak a többi mályva fajtát, elsősorban világos rózsaszínű virágai miatt. Ráadásul a bimbók szép sorban nyílnak, így a növény több héten keresztül is virágzik.

A mályvának nincs különösebb igénye sem talajban, sem tápanyagban, és félárnyékos részeken is szépen virágzik. Tavasszal dugványokról, vagy magvetéssel tudod szaporítani.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!