A japán szellőrózsa a félárnyékos kertek egyik kedvelt évelő dísznövénye, amely világos és sötét rózsaszín virágaival augusztustól egészen az őszi fagyokig díszíti keretünket.

A japán szellőrózsa (Anemone japonica) nevével ellentétben eredetileg Kínából származik, de a telt virágú és a magasabbra növő fajták már Japánból kerültek a kertekbe. Ma már számtalan fajtával találkozhatunk a hazai kertészetekben is, a fajtanevek gyakran a virágok méretére, színére vagy a növény nagyságára is utalhat.Így találkozhatunk az A.”praecox névvel, amely a korai virágzású rózsaszín szellőrózsára utal, vagy az A.”honorine Jobert” amely egy félig telt virágú ragyogó fehér virágokkal rendelkező fajta.

A japán szellőrózsa augusztustól egészen az első fagyokig virágzik, tehát érdemes türelemmel kivárni a virágzást, mert szépsége szín és fajta gazdagsága lenyűgöző. Virágai a világos színtől egészen a sötét rózsaszínig változnak, de a sima és telt virágú fajták között is válogathatunk. Magassága 30-120 cm között változik fajtától függően.

A Japán szellőrózsa ültetése és gondozása

A Japán szellőrózsát tavasszal érdemes a kertbe ültetni, egy árnyékos vagy félárnyékos részre, ahol nem éri közvetlen erős napsütés. A nyári szárazság idején érdemes rendszeres öntözni a növényt, ősszel és tavasszal, szerves trágyával kell pótolni számára a tápanyagot, így bő virágzásra számíthatunk a nyár végén. A fiatal növényeket még az első pár évben érdemes télire takarással védeni a fagyoktól, az idősebb növényeknek erre már nincs szüksége. A bokros növényeket csak tavasszal kell visszavágni, de ekkor se vigyük túlzásba a metszést.

A Japán szellőrózsa szaporítása

Ha szeretnénk több tövet kertünkbe telepíteni, elég, ha tavasszal vagy késő ősszel tőosztással szaporítjuk az állományt, de dugvánnyal is sikeresen lehet szaporítani. A japán szellőrózsa remekül mutat az árnyliliom, a sisakvirág, a páfrány és más árnyékkedvelő dísznövények társaságában.

Vigyázat!

A növény minden része mérgező, ezért kertészkedés közben érdemes kesztyűt viselni, mert bőr és nyálkahártya irritációk is okozhat az érintése.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!