A muskátli minden bizonnyal a legnépszerűbb balkonnövényünk. Nem hiába kedveljük, hiszen májustól ősz végéig gyönyörködhetünk a virágaiban, és még csak különösebb gondozást sem igényel. Nem kell minden esztendőben új növényeket vásárolnod, át is teleltetheted őket, ám ennek szigorú szabályai vannak.

A muskátli sikeres átteleltetésének a legfontosabb alapszabálya, hogy csak a teljesen egészséges növényeket teleltethetjük át. Ezért vizsgáld át alaposan a növényeket, nincsenek-e kártevőkre, betegségekre utaló jelek rajta, és csak a hibátlan példányokat költöztesd a telelőhelyre.

 

A muskátli helyes gondozása

 

A muskátlik napos és félárnyékos helyen egyaránt jól érzik magukat. Igénylik a magas tápanyagtartalmat, késő őszig rendszeresen tápoldatozni vagy trágyázni kell. Szereti a vizet, de óvakodni kell a pangó víztől, mert rothadásnak indul a gyökere. Ezért inkább legyen kevesebb az öntözés, mint több, ugyanis a szárazságot is elviseli egy ideig a növény. Külön előnyök, hogy a kemény vizet is eltűrik, azaz csapvízzel is locsolhatók. Az elnyílt virágokat mindig le kell csípni, nem csak azért, hogy a folyamatos, dús virágzást biztosítsad, hanem azért is, mert az elnyílt virágok is rothadásnak indulhatnak. Ha szeretnéd átteleltetni a muskátlikat, akkor már nyár végétől csökkenteni kell a tápoldatozást.

 

Milyen környezetben teleltesd a muskátlit?

 

A muskátlikat hűvös, de világos helyen kell teleltetni, és már az első fagyok előtt be kell vinni a lakásba vagy a garázsba. Utóbbi is szuper téli szállás lehet a muskátlik számára, feltéve, ha van rajta ablak, azaz van világosság. Ha teljesen sötét a helyiség, akkor mesterséges lámpafénnyel is lehet biztosítani a világosságot, de ez nem lenne túl gazdaságos. A legideálisabb az 5-10 Celsius fokos hőmérséklet. Ha ennél magasabb a tél hőmérséklet, akkor fontos, hogy a helyiség is világosabb legyen, de azért ügyelj arra, hogy a 10-12 fokot ne haladja meg a hőmérséklet.

 

A muskátlik ősz végétől tavaszig, azaz nagyjából novembertől februárig téli álmukat alusszák, ezért bőséges locsolással se zavarjad az álmukat, havonta egyszer elegendő, ha vízbe állítod egy órára, hogy jól megszívhassa magát, aztán újra hagyjad magára, már ami az öntözést illeti. A muskátli le fogja dobni télen a leveleit, de ne ijedj meg, maga a hajtás életben marad.

 

Ébresztés a téli álomból

 

Februárban eljön az ideje, hogy felébresszed a muskátlikat téli álmukból. Ilyenkor vágjad le a növények hajtáscsúcsát, az idősebbeket kicsit nagyobb részen is visszavághatod. Kétségtelen, hogy a dugványokról nevelt egyedek gyorsabban fejlődnek, ám az átteleltetett példányok is magukhoz fognak térni, még ha kicsit lassabban is. A téli nyugalom után ideje átültetni friss földbe a növényeket, és kéthetente sort kell keríteni a tápoldatozására is.

 

Az átteleltetés időszaka alatt havonta ellenőrizd a muskátlikat, távolítsál el róluk minden beteg növényrészt, ha penészes, vagy elszáradt levelet találsz. Tavasszal aztán fokozatosan szoktathatod a kinti napfényhez és a bőségesebb öntözéshez.

A cikk folytatása: Muskátli teleltetése: 10 kérdés 10 válasz

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!