Aki egyszer már látott mocsári hibiszkuszt, az sosem felejti el ennek a növénynek a szépségét. Hatalmas, lenyűgöző virágaival kertünk vagy erkélyünk legszebb éke lehet ez a dísznövény. Ha te is szeretnél egy ilyen gyönyörűséget beszerezni, és kíváncsi vagy, nehéz-e a gondozása, milyen igényei vannak, akkor eláruljuk neked.

Rózsaszínű mocsári hibiszkusz

Ha létezik olyan növény, mellyel méltán büszkélkedhetsz vendégeid előtt, akkor az biztosan a mocsári hibiszkusz. A mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) más néven óriás hibiszkusz, vagy mocsári mályva, Észak-Amerika mocsaras vidékeiről származik. Mára a világ számos részén elterjedt, mivel könnyedén meghódította a kertbarátok szívét.

A mocsári hibiszkusz külleme

A mocsári hibiszkusz körülbelül másfél méter magasra növő cserje. Gyorsan növekszik, akár már az ültetés utáni évben elérheti végleges magasságát, sőt, virágot is hozhat. Hatalmas, ötszirmú virágai tányér nagyságúak, átmérőjük 20-25 cm. Színük fajtától függően nagyon változatos: fehér, rózsaszín, piros, bordó színben pompázhatnak, egyetlen bokron több száz viríthat évente, és egyszerre 20 virágot is bonthat, persze, ha megfelelően van gondozva. Pici csalódást jelent csupán, hogy ezek a hatalmas, meseszép virágoknak nincs illata.

Mikor virágzik a mocsári hibiszkusz?

A mocsári hibiszkusz egész nyáron át ontja virágait, júliustól szeptemberig. Bár hatalmas virágai hamar elhervadnak, egy nap alatt, de hamar követi őket a többi. Óriási virágai a beporzó méheket is becsalogatják a kertedbe.

Piros mocsári hibiszkusz

A mocsári hibiszkusz igényei

A mocsári hibiszkusz fénykedvelő növény, ám a tűző napot nem viseli jól. Ha félárnyékba tesszük, akkor kevesebb számú virágot fog hozni. A legjobb, ha világos, napos helyet keresünk számára, de olyat, ahol nem éri a forró, déli nap. A neve alapján azt gondolhatnánk, hogy imádja, ha vízben áll, ám ez nem igaz, a pangó vizet mindenképpen kerülni kell, mert ledobja a virágait. A bőséges öntözést azonban meghálálja, arra viszont ügyelni kell, hogy miközben a földjét öntözzük, a leveleit ne érje víz. Talaja legyen tápanyagban gazdag, ennek érdekében ne mulasszuk el a rendszeres tápoldatozást.

A mocsári hibiszkusz dézsába és szabadföldbe is ültethető

Mocsári hibiszkuszt ültethetsz a kertedbe, de a teraszon is tarthatod dézsás növényként. Ha cserépben neveled, ültesd jó minőségű virágföldbe. Fokozatosan ültesd mindig egy fokkal nagyobb cserépbe, ahogy nő, különben nem a lombja, hanem a gyökere fog nőni, ha túl nagy cserépbe kerül. Mikor már eléri végleges nagyságát, elegendő kétévente átültetni. Tartsd világos, napfényes helyen, de ne tűző napon, és minden nap locsold meg, de soha ne álljon a vízben. A virágzási időszakban hetente kapjon tápoldatot. Ha kertbe ülteted, akkor néhány extra dologra is ügyelned kell.

Mocsári hibiszkusz a kertben

A mocsári hibiszkusz szabadföldbe is ültethető. Igényli a tápanyagdús, nedves, jó vízelvezetésű talajt. Szélvédett, napfényes helyet válassz neki, olyat, ahol nem éri a forró, tűző nap. Az elhervadt virágokat mindig csípd le, így további virágzásra ösztönzöd. Tavasszal vagy ősszel tanácsos visszametszeni. A tápanyag utánpótlásról egész évben érdemes gondoskodni akkor is, ha a kertben áll. Nincsen komolyabb kártevője, de olykor megtámadhatja a levéltetű. A hazai éghajlaton a hibiszkusz hajtásai a telet nem élik túl, ezért télen virágfölddel vagy komposzttal érdemes a védő takarását elvégezni. Az első fagyok előtt metszd le a tövéig, majd végezd el a takarását. Májusban aztán újra kihajt a növény, és meglátod, gyors növekedésnek indul.

A mocsári hibiszkusz szaporítása

Az óriás hibiszkusz magról is szaporítható, de tőosztással sokkal egyszerűbben tehetsz szert új növényekre. Óvatosan távolítsd el a szaporításra szánt részt, hogy ne sérüljön az anyanövény.

A mocsári hibiszkusz egy csodálatos, impozáns küllemű dísznövény, melynek gondozása nem igényel extra szakértelmet ahhoz, hogy megajándékozzon a szépségével.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!