Szilva fajták a kertben
Ma már nem csak a megszokott kék szilvát találjuk meg a kertekben és a piacon, de a zöld ringló, a piros vörös szilva és a sárga Mirabella sem ritkaság.
A szilvafa egy könnyen nevelhető gyümölcsfa, amely fénykedvelő, és jól tűri a téli hideget, még a késői fagyok sem ártanak neki. Egy szilvafa csemete 4-5 éves korában hoz először termést, addig érdemes a koronát kialakítani, és a gyökérsarjakat eltávolítani. Egy egészséges szilvafa akár 30 évig is elélhet, és évente akár 40-50 kg gyümölcsöt szüretelhetünk róla.
A szilvából számtalan édesség készíthető, de remek lekvár alapanyag, és a fel nem használt, de leszedett szilvát pedig remekül lehet fagyasztani is.
A jó szilvás gombóc titka
Bármelyik fajtából lehet finom szilvás gombócot készíteni, és a jó szilvás gombóc titka a jó minőségű lisztben és burgonyában rejlik, na meg a finom érett édes szilvában.
Ha a burgonyát nem sima fazékban, hanem kuktában főződ teljesen más íze lesz, sőt érdemes a különböző burgonya fajtákkal is kísérletezni néha.
Ha szilvás gombócot főzöl, mindig lobogó forró vízbe tedd bele a gombócokat, és 5-6 db.-nál többen ne tegyél a vízbe, mert így nem nyomódnak össze a gombócok. Ha feljöttek a víz tetejére a gombócok, még várj vele pár percet, majd szedd ki őket, és forgasd bele pirított zsemlemorzsába.
Burgonyás szilvás gombóc recept
Hozzávalók:
70 dkg burgonya
30 dkg liszt
25 dkg magvaváló szilva
15 dkg zsemlemorzsa
4 evőkanál olaj
1 egész tojás
1 dkg vaj
2 evőkanál mokka-cukor
1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
csipetnyi só
a tetejére fahéjas porcukor.
Elkészítés:
A burgonyát mosd meg, majd héjastól főzd puhára. Hámozd meg, és még melegen tört össze egy krumpli nyomóval. Ha már langyosra hűlt, add hozzá a vajat, a tojást és a lisztet. Jól gyúrd össze a tésztát.
Lisztezett deszkán a tésztát nyújtsd ki megfelelő méretűre, kb. 4-5 mm vastagságúra és vágd fel négyzetekre.
A megmosott és kimagozott szilvát csöpögtesd le, majd a mag helyére egy-egy szem kockacukrot tegyél be, amit előzőleg belemártasz őrölt fahéjban.
A szilvát kissé nyomd össze, majd a tésztakocka közepére helyezd be. Ezután a négy sarkát összefogva gombócokat formázz belőle. Forrásban lévő sós vízben főzd ki, és meleg vízzel öblítsd le. Az időközben olajon megpirított zsemlemorzsába forgasd bele a szilvás gombócokat. Fahéjas porcukorral meghintve tálald melegen. Aszalt szilvával vagy kemény szilvalekvárral is készíthető, de kajszibarackkal is nagyon finom.
85 perc
Nehézség: 3
Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget. Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát. A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!