A körte az ősz egyik legjobb gyümölcs, amelyet érdemes nagy mennyiségben fogyasztanod ősszel, mivel igen gazdag káliumban, de szegény nátriumban. A B vitamin mellett sok benne az A vitamin, PP- vitamin, kálium, foszfor, kén, klór, cink, vas és mangán is, és mivel magas a pektin és a rost tartalma is, nagyon jó hatással van az emésztésre, és a szellemi kimerültségre is.

 

Ha szeretnéd ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat megőrizni télre is, készíts körtelekvárt a kamra polcra, amely tavaszig vitaminokkal látja el szervezetedet.

Citrusos körtelekvár recept

Hozzávalók:

4 kg érett körte

1 citrom reszelt héja és leve

800 gramm cukor

Elkészítés:

A körtéket mosd meg, hámozd meg, vágd ki a magházat és a középső rostos részeket, aztán darabold el. Egy nagy lábosban keverd össze a körtéket, a citromhéjat, a citromlevet, és a cukrot. Takard le, és hagyd így egy órán át, de még jobb, ha 6-8 órát hagyod pihenni. Ezután keverd össze újra alaposan, és tedd fel tűzre a lábost, és kis lángon gyakran kevergetve főzd negyed óráig. Ezután botmixerrel pürésítsd a körtéket simára vagy darabosra, ahogy szereted, és forrald tovább még 10-15 percig folyamatos kevergetés mellett. Töltsd a kész lekvárt tiszta üvegekbe, zárd le alaposan, és tedd száraz dunsztba paplan vagy pokrócok közé, míg ki nem hűl.

 

Körte-narancs lekvár recept

Hozzávalók:

4 kg érett körte

egy narancs

3 evőkanál citromlé

600 gramm cukor

Elkészítése:

A körtéket mosd meg, hámozd meg, magozd ki, vágd ki a magháznál a hosszanti rostos részt, és darabold fel. A narancsot hámozd meg, vágd le róla a fehér szivacsos részt, és kockázd fel. A cukrot kevés vízben olvaszd fel, majd tedd egy nagy lábosba a körtékkel, narancshússal, narancshéjjal és citromlével együtt. Kis lángon hagyd felforrni, miközben rendszeresen megkevered. Főzd 20-30 percig, majd töltsed tiszta üvegekbe, alaposan zárjd le, és tedd száraz dunsztba.

 

Körte-gyömbér lekvár recept

Hozzávalók:

2 kg érett, kemény körte

800 gramm cukor

0,6 dl citromlé

2 evőkanál friss reszelt gyömbér

1 evőkanál pektin

Elkészítése:

A megmosott, kimagozott, meghámozott, feldarabolt körtéket tedd egy nagy lábosba, add hozzá a cukrot, a citromlevet és a gyömbért. Kis lángon főzd 30-45 percig, miközben többször megkevered. Ízlés szerint adj hozzá pektint, ha szeretnéd, hogy sűrűbb, kocsonyásabb állagú legyen. Mikor a körte megpuhult, botmixerrel pürésítsd a kívánt állagúra, aztán töltsd befőttesüvegekbe, és tedd az üvegeket száraz dunsztba.

A lekvárokat tárold hűvös helyen, így hónapokig eláll. Ha felnyitod, mindenképpen tedd hűtőszekrénybe.

 

Muskotályos körtelekvár recept

Hozzávalók:

2 kg jó minőségű, érett körte

3 dl édes, muskotályos bor

70 dkg kristálycukor

3 szem szegfűszeg

1 mokkáskanál őrölt fahéj.

Elkészítése:

A körtéket mosd meg, hámozd meg, és vágd fel kisebb kockákra a gyümölcshúst.

Tedd bele a körtét egy befőző lábosba, majd add hozzá a szegfűszeget, végül öntsd rá a bort, és addig főzd, amíg pépessé nem válik. Ha nem szeretnél darabos lekvárt készíteni egy botmixerrel pürésítsd, és szórd rá a cukrot, és a fahéjat. Állandó keverés mellett addig főzd, amíg a lekvár kellő sűrűségű nem lesz, így a végén az íze is sokkal koncentráltabbá válik.

A forró lekvárt töltsd bele tiszta steril üvegekbe, zárd rá a tetejét, majd egy nagy lábosban tedd be őket egymás mellé, öntsd fel vízzel és kb. 20 percig gőzöld az üvegeket, így nem kell hozzá tartósítószer. A vízben hagyd az üvegeket kihűlni, végül, ha megszáradtak, tedd rá a címkét és mehetnek a kamrapolcra. Megjegyzés: Vilmos- vagy császárkörtéből készítve a legfinomabb, de főzheted többfajta körtéből is, mikor milyen kapható éppen, vagy milyen terem a kertünkben.

{loadposition bottom11

}