Ha van a kertedben sárgarépa, de nincs, ötleted mit készíts belőle, mutatunk egy gyorsan elkészíthető egészséges receptet, amely ráadásul tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

sárgarépa ital

Tudtad, hogy régen a sárgarépa csak fehér és lila színben volt megtalálható? A nálunk is jól ismert narancssárga répákat a holland kertészeknek köszönhetjük, akik egy újfajta zöldséggel szerettek volna a királyi családnak kedveskedni.

A sárgarépa többek között nagyon gazdag Béta-karotinban, amely az A- vitamin elő vitaminja, de igen magas a B vitamin, C-vitamin tartalma is, valamint megtalálható benne a kalcium, magnézium, és a foszfor is. Már napi 5 dkg sárgarépa fogyasztása fedezi a szervezeted számára a nap Béta-karotin szükségletét.

A sárgarépa a kertben

A sárgarépa az egyik legkönnyebben termeszthető zöldség fajták közé tartozik, választhatsz rövid vagy hosszú tenyészidejű fajtákat, kicsi vagy óriás méretben, sőt ma már nem ritka a lila, fehér, piros, vagy majdnem fekete színű répa is, ha valami különleges fajtát keresel a kertedbe.

A sárgarépát legkönnyebben magról tudod szaporítani, magjai már 4-8 C fokos hőmérsékleten is kicsíráznak, így kora tavasszal már lehet vetni a magokat. A sárgarépát érdemes egy napos részre ültetni, de félárnyékban is jól érzi magát, sőt a kisebb fajtákat akár a balkonkertben egy közepes méretű cserépben is tudod termeszteni.

Ha azt szeretnéd, hogy a sárgarépát nyár elejétől késő őszig tud majd szedni és felhasználni, érdemes a különböző fajtákat keverni és szakaszosan vetni a vetőmagokat.

A sárgarépa felhasználása

Ha a sárgarépát eddig te is csak levesekbe használtad fel, ideje hogy megtud, mennyi finomabbnál finomabb receptet tudsz belőle elkészíteni. Próbáld ki a sárgarépa főzeléket, a répatortát, a fűszeres sült répát, a vajban párolt répát, és sok más színes és gazdag receptet.

Mi most egy könnyen elkészíthető, de vitaminokba igen gazdag sárgarépalét mutatunk be neked, amelyet elkészítés után a hűtőszekrényben is tudsz tárolni egy hétig.

Sárgarépa ital recept

Hozzávalók:

1/2 kg sárgarépa meghámozva és felkockázva

500 ml víz

750 ml ananászlé vagy almalé

160 ml bio citromlé

Citromszeletek a díszítéshez

Igény szerint cukor vagy méz

Elkészítés:

Egy közepes serpenyőben keverd össze a sárgarépát és a vizet. Forrald fel, majd tegyél rá egy fedőt és párold kb. 25-30 percig, amíg a sárgarépa megpuhul. Ezután ha kihűlt tedd át egy turmixgépbe, add hozzá az ananászlevet és turmixold simára.

Amikor készen van, öntsd át egy kancsóba, add hozzá a citromlevet és tedd be a hűtőbe 1-2 órára.

Ezután kissé besűrűsödik majd az ital, így ha szükséges adj hozzá még vizet. Tálaláskor díszítsd fel bio citromkarikákkal.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!