Ha szétnézünk a kertészetekben, csodaszép, nagy virágú ciklámenek mosolyognak ránk. Ám virágos dísznövényt sokszor csak beszerezni könnyű, megfelelő gondozás hiányában az otthonunkban hamar elvesztheti a pompáját, nem kis csalódottságot okozva. A ciklámennél az egyik gyakori problémát a sárguló levelek jelentik. De mi lehet az oka?

A ciklámen az egyik legkedveltebb szobanövény, sokféle változatban kapható, létezik fehér, vörös, rózsaszínű, lazacszínű, márványos és klasszikus ciklámenszínű fajta is. Nagyon kedveltek a mini ciklámenek is, melyek kitűnnek hosszantartó virágzási kedvükkel és hosszú élettartamukkal is.

 

Honnan származik a ciklámen?

 

A ciklámenek származási helyét azért érdemes ismerni, mert azt is megtudhatod belőle, milyen környezetben érzi jól magát, azaz hogyan kell megfelelően gondozni. A ciklámenek hűvös, hegyvidéki erdőkből származnak, ahol mérsékelt fényviszonyok mellett meszes vagy kavicsos talajon nőnek. Innen tudhatod, hogy a meleg, napfényes szobában kevésbé érzi jól magát, mint egy hűvös, árnyékosabb helyiségben. Nem véletlen tehát, hogy ha nem megfelelő helyen tartod, hamar jelentkezhetnek rajta a szépséghibák.

 

Sárguló levelek a ciklámenen: mi okozza?

 

Amikor a ciklámen elvirágzik, az ezt követő levélsárgulás részben természetes folyamat, ami azt jelenti, hogy nem kell rögtön megijedni. A ciklámen szeptembertől áprilisig virágzik, a nyár közeledtével elérkezik a pihenőideje. A levelek sárgulása és lehullása ilyenkor természetes. Végül csak a gumó marad, mely nyári álmát alussza. Ilyenkor csak kevés vizet kell kapnia. Ősszel aztán át lehet ültetni friss földbe úgy, hogy a gumó egyharmadig kiálljon a földből. Ezután mehet a cserép világos, de hűvös helyre.

 

De nem árt a kellő körültekintés, mert a sárgulást a helytelen tartás, vagy betegségek, sőt, kártevők is okozhatják.

 

Sárguló ciklámenlevelek: amikor a környezet a hibás

 

A ciklámen nem szereti a meleg, fűtött helyiséget, a közvetlen napsütést, a száraz levegőt és a száraz talajt. Ha ilyen környezetben tartod a cikláment, ne csodálkozz, ha a levelei sárgulni kezdenek. Változtass a környezeten, tedd egy hűvösebb szobába, ne tedd ki közvetlen napsütésnek. Fontos tudnivaló, hogy a természetes módon elhalt leveleket és virágokat is, egy határozott mozdulattal kell letépni a növényről, és nem szabad ollóval levágni. A vágási helyen ugyanis könnyen rothadni kezd, és kaput nyithat a betegségeknek. A levél helyét javasolt faszénporral behinteni.

 

A túl sok víz is lehet a sárgulás oka

 

A ciklámen szereti a nyirkos talajt, a kiszáradást nem bírja, de a túl sok öntözés és a pangó víz is sokat árthat neki. Ha egyidőben sárgul a levele és fonnyad a virágja, akkor a túlzott öntözés lehet a ludas. A cikláment elegendő hetente egyszer meglocsolni, és ügyelni kell arra, hogy a vizet a földre öntsed, és soha ne a gumójára.

 

A sárgulást kórokozók is okozhatják

 

A levelek sárgulását, elhalását levéltetvek, takácsatkák, szamócaatkák és penészgomba is okozhatja. Erre a pöndörödő levelek, de maguk a kórokozók látványa is felhívhatja a figyelmet. A beteg növényrészeket el kell távolítani, atkák esetén többször lemosni, és a növényt szellősebb, hűvösebb helyre kell tenni. Ez a természetes védekezés, ha nem szeretnénk vegyszereket bevetni.

Ha betartod a ciklámen gondozási szabályait, sokáig gyönyörködhetsz ebben a szép szobanövényben.

 

A cikk folytatásában: Így gondozd a cikláment,hogy jövőre is szép maradjon!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!