Szobanövényeink nincsenek kitéve a téli hidegnek, hiszen egész évben élvezhetik a kellemes szobahőmérsékletet. Mégsem mondható, hogy az évszakváltozás nincsen hatással rájuk, hiszen kevesebb napfény jut hozzájuk, a fűtés miatt pedig száraz, meleg klímát kell elviselniük télen. Hogyan hibázhatsz a téli gondozásuk során?

A rövidebb nappalokat, a száraz levegőt nem minden szobanövény viseli egyformán jól, és ha ezt még gondozási hibákkal is tetézed, akkor a téli időszak végére sokat veszíthetnek a szépségükből. Mire kell figyelned a hideg évszakokban, milyen hibákat véthetsz a növények gondozása során?

 

1.Túlöntözés

 

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ugyanúgy locsolják télen a szobanövényeket, mint a nyári hónapokban. Ám a hideg időszakban, hiába nincsen téli időjárás a lakásban, a szobanövények is egyfajta nyugalmi időszakba lépnek, a növekedésük lelassul, és ezért nem is igényelnek annyi vizet, hiába száraz a szoba levegője. Ilyen esetben inkább a levegő párásításáról kell gondoskodni, és nem az öntözést túlzásba vinni. Egyes pozsgás növények pedig egyáltalán nem is igényelnek locsolást. A száraz levegőben hamar kiszárad a növények földlabdájának felszíne, és emiatt hiszik sokan, hogy itt az ideje a locsolásnak. Ilyenkor kicsit áss mélyebbre az ujjaddal 5-6 cm-re a földbe, és ha ott is száraz, csak akkor kell öntözni.

 

2.Száraz levegő

 

A téli fűtési időszakban jelentősen lecsökken a levegő páratartalma, akár 10 százalékra, miközben a növények az 50 százalékot megközelítő páratartalomban érzik jól magukat. Ha van az otthonodban párásító, akkor azt helyezd a növények közelébe, vagy tegyél ki a növények közé kerámiaedénykékben vizet, és napjában többször is permetezzél vizet a növények leveleire – kivéve azokéra, melyek ezt nem szeretik. A növényeket tömörítsed egy csoportba, mert így jobban élvezhetik a párás környezetet, hiszen a párologtatás útján maguk is emelik a környezetükben a levegő víztartalmát. Hasznos lehet egy kis szobai szökőkutat tenni közéjük, ami ráadásul gyönyörű szobadísz is egyben.

 

3.Nagy hőmérséklet ingadozás

 

Ha éjszaka pár fokkal lejjebb állítod a szobahőmérsékletet a nappali hőfoknál, azt még a szobanövények is elviselik, de a jelentős hőmérséklet ingadozás akár a növények életének a végét is jelentheti, mert ugyanolyan sokkhatást okoz, mint a hosszantartó hőség vagy extrém hideg. Ezért ne tedd se a fűtőtest mellé a növényeket, se a hideg teraszra, és huzatba se legyenek. Olyan szobában tartsad őket, ahol nagyjából azonos a hőmérséklet egész nap.

 

4.Kevés napsütés

 

A szobanövények megsínylik a téli sötétséget. Nem csak kevesebb a világosság, rövidebbek a nappalok, de előfordul, hogy napokig nem is látjuk a napfényt. A növényeket tedd az ablak közelébe, gyakran forgasd, hogy minden oldalukat érje a fény, és ha szükséges, mesterséges megvilágítással növeld meg a világos órák számát.

 

5.Tápoldatozás

 

A szobanövények téli, nyugalmi időszakában, ahogy a túl sok víz, úgy a túl sok tápanyag sem tesz jót. A növekedés ebben az időszakban lelassul, ezért nincs szükség extra tápanyagra, ez csak felborítja a növények természetes életciklusát. Csak tavasszal kezd újra tápoldatozni a növényeket. Nincs szükség ilyenkor friss földre sem, azaz az átültetés is a tavaszra vár.

 

Minden szobanövényed helyen gondozását érdemes megismerned, és a nyári-téli gondozás során az egyedi igényeiket is figyelembe venni.

A cikk folytatása: 5 szuper dísznövény a lakásban kezdő kertbarátoknak


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!