Ugye te is gyakran hallod azt a kifejezést, hogy rövid nappalos növény? De vajon mit is jelent pontosan ez a kifejezés, mitől lesz egy növény rövid nappalos, és miért fontos ezt nekünk tudni a gondozásához? Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb információkat ezzel kapcsolatban.

Mitől lesz egy növény hosszú nappalos, vagy rövidnappalos? Gondolj csak bele, hogy nyáron milyen korán kel fel a nap, és milyen későn megy le. Télen viszont reggel még sötét van, este pedig már öt óra körül alig van természetes fény. Mégis vannak olyan növények, amelyek pont ebben a rövid nappalos időszakban kezdenek el virágozni.

Tehát a rövid nappalos kifejezés arra utal, hogy az adott növényeknek kevesebb fényre van szükségük a virágzáshoz.

A hosszú nappalos növények késő tavasztól késő őszig virágoznak, nekik legtöbbször 12 órás vagy még ennél több világos órára van szükségük a virágzáshoz.

Minden növénynek van egy olyan rendszerük, amelyik érzékeli a világos órák számát. Épp ezért a hosszú nappalos növények sem fognak tavasszal addig virágozni, amíg a világos órák száma nem éri el a számukra ideális óraszámot. De ugyanígy a rövid nappalos növények sem fognak virágozni addig, amíg a világos órák száma le nem csökken a nekik megfelelő tartományba. Míg a hosszú nappalos növényeknek 12 órás világosságra van szükségük, addig a rövid nappalos növényeknek épp az ellenkezőjére 12 órás sötétségre van szükségük.

A rövidnappalos növények közé tartozik pl. a mikulásvirág, krizantém, karácsonyi kaktusz, és a közkedvelt korallvirág is.

Ha megnézzük pl. a december 8 –i napfelkeltét, láthatjuk, hogy reggel 07.17-kor kel fel a nap és 15,52-kor már le is nyugszik. Tehát bőven meg van a 12 órás sötétség a rövid nappalos növényeknek. Kb. október közepétől, végétől lehet optimálisnak mondani a sötét órák számát, ahhoz, hogy, ezek növények virágzásnak induljanak.

Sokan kérdezik, hogyan kell a mikulásvirágot vagy a karácsonyi kaktuszt virágzásra bírni télen? Ilyenkor jönnek, a jó tanácsok tegyél ré fekete kartont, tedd be egy sötét szobába. Pedig a természet megoldja, csak ki kell várni amíg, lecsökken a világos órák száma, a növények pontosan tudják, mikor kell nekik virágot hozni. Ezért van az, hogy gyakran csak télen virágzik a korall virág, sőt a fokföldi ibolyák is télen borulnak virágba, mivel egy erdei aljnövényről van szó, ő is a rövid nappalos növények közé tartozik, még akkor is, ha nyáron is képes virágozni.

Tehát ha neked is van otthon mikulásvirágod, ciklámened, fokföldi ibolyád, begóniád, karácsonyi kaktuszod, amarilliszed, vagy jázminod, ne aggódj ezek mind télen fognak virágot hozni, ha a sötét órák száma eléri a napi 12 órát.

Ilyenkor télen ezeknek a növényeknek érdemes hetente egy kevés tápoldatos vizet is adni, viszont nyáron hagyni kell őket pihenni.

A rövid nappalos növények abban az esetben nem fognak télen virágot hozni, ha pl. nyáron nem hagytad őket pihenni, ha télen nincs elég tápanyag az ültető közegben, vagy egy olyan helyiségben van ahol a mesterséges világítás miatt nincs 12 órás sötétség. Ebben az esetben tényleg jöhet a fekete karton, vagy egy sötét szoba.

Emellett természetes fontos a helyes gondozás is, mint pl. az öntözés, a hőmérséklet, stb. hiszen télen nagyon könnyű túlöntözni a növényeket, vagy a túl meleg és túlszáraz levegő, esetlen egy nyitva hagyott ablak is okozhatja a növények pusztulását.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!