A mikulásvirágok a karácsonyi ünnepek előtt ellepik a szupermarketek és kertészetek polcait. Sokan csak az ünnepek idejére szerzik be ezt a szépséges növényt, pedig Karácsony után sem kell eldobni. Érdemes tovább nevelgetni, hiszen ha megfelelően gondozod, akkor újra virágzásra bírhatod. Ismerd meg a mikulásvirág gondozásának fortélyait!

Hogyan lett a mikulásvirágból a Karácsony egyik szimbóluma?

 

A mikulásvirág Mexikóból származik, onnan ered a legendája is. Egy mexikói faluban minden évben összegyűltek a helyiek a templomban Jézus születésének napján, hogy ajándékot vigyenek a kisdednek. A faluban élt egy szegény kisfiú, Pablo, aki nem tudott ajándékot vinni. Ez annyira elszomorította, hogy elbújt a templom egyik sarkában, és sírva fakadt. Ám amint a könnycseppek az arcáról a földre hulltak, gyönyörű, piros levelű virág fakadt a helyükből. Pablo megértette, hogy a különleges növény Isten ajándéka, amit azért kapott, hogy a kis Jézusnak adhassa. A falusiaknak annyira megtetszett Pablo ajándéka, hogy elhatározták, ők is hoznak minden évben ugyanolyan virágot. Ez volt a mikulásvirág, ami azóta is mindenki otthonában ott virít Karácsony idején, és Jézus ajándékát szimbolizálja.

 

Mit érdemes tudni a mikulásvirágról?

 

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) őshazájában, Mexikóban, egy vadon növő cserje, mely akár három méteresre is megnőhet. Ha hajlandó vagy Karácsony után megtartani, akkor magad is fásszárú cserjévé nevelheted, és újra virágzásra bírhatod. Díszítő erejét azonban nem apró virágai jelentik, hanem az azokat körülvevő piros fellevelek. Persze manapság többféle színben kapható – fehérben, sárgában és rózsaszínben is – ám a piros színű a legnépszerűbb mind közül. Novembertől januárig virágzik. Sárguló, száradó levelű mikulásvirágot soha ne vásárolj meg, mert nem lesz életképes. Vásárlásnál arra is ügyelj, hogy ne legyen kártevő a levelén. Tejnedve bőrirritáló hatású, erre is vigyázz.

 

Hogyan gondozd helyesen a mikulásvirágot?

 

A mikulásvirág a világos, de nem napos tenyészhelyet kedveli. Télen minél világosabb helyen tartod, annál tovább tartja meg színes felleveleit. Nyáron az erkélyre vagy a kertbe is kiteheted, csak ne érje közvetlen napsütés.

A fűtött, száraz levegőt nem bírja, magasabb szobahőmérsékleten sajnos nem marad sokáig életben. Télen az ideális hőmérséklet számára a 18-20 Celsius fok. Fontos, hogy a páratartalmat is növeld a környezetében. Száraz levegőben könnyen megtámadják a pajzstetvek, és a leveleit is hullatni kezdi.

Bőséges öntözést kíván, különösen a növekedési és a virágzási időszakban, májustól februárig. Ebben az időszakban kéthetente tápoldatozni kell. Virágzás után, februártól májusig módjával öntözd. De a cserépalátétben soha ne álljon a víz. Ha a levele sárgulni kezd, az jó eséllyel a túlöntözés jele. Ilyenkor csökkentsd a víz mennyiségét.

 

Hogyan gondozd a mikulásvirágot, miután elvirágzott?

 

Miután a mikulásvirág elvirágzott, azaz az igazi virágai – és nem a fellevelek – lehullottak róla, vágd vissza 10-15 cm-esre. Ezután 18-20 Celsius fokon, szinte szárazon tartsd. Májusban ültesd át friss virágföldbe. Innentől újra rendszeresen öntözd és tápoldatozd. Az elvirágzás után gyakori jelenség a levélhullás, ám ettől nem kell megijedni, mert természetes jelenség a növénynél.

A levágott fejdugvánnyal egyébként szaporíthatod is, erre elsősorban a visszametszés után megjelenő fiatal hajtások alkalmasak. Vágd le a lemetszett részről az alsó leveleket, és mártsd langyos vízbe, hogy a tejnedv folyását megállítsd. A dugványokat nyomd kis cserépbe, vagy állítsd vízzel töltött pohárba. Miután megjelentek a gyökerek, elültetheted a növényt.

 

Mire van szüksége a mikulásvirágnak a virágzási időszak előtt?

 

A virágok megjelenése és a színes fellevelek kialakulása érdekében szeptembertől két hónapon át a mikulásvirág naponta maximum 10-12 órán át kaphat fényt. A nap többi részét sötétségben kell töltenie. Ekkor nem érheti mesterséges megvilágítás, azaz lámpafény sem.  A cél érdekében érdemes akár dobozzal vagy fekete zacskóval letakarni. Ha már megjelentek a virágbimbók, a sötétítésre nincsen tovább szükség.

 

Nyáron a mikulásvirág világos, de nem napos helyen a szabadban is jól érzi magát. Ilyenkor erőteljesen növekszik, új leveleket hoz. Ilyenkor bőséges öntözd, és a rendszeres tápoldatozásról se feledkezz meg. Szeptemberben aztán vidd be a szobába világos, 18-20 fokos környezetbe.

 

 A mikulásvirág gondozása nem egyszerű, de érdemes egy próbát tenni vele. Tartsd meg karácsony után, és nézd meg, vajon újra virágzásra tudod-e bírni!

A folytatásban:  Ezt jó, ha tudod a mikulásvirágról


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!