A levendulát, mint gyógynövényt elsősorban stresszűző hatásáról ismerjük. Kevesen tudják azonban, hogy illatos, lila virágai ehetőek, sőt, finom szörp is készíthető belőlük, akár házilag is. Az illatos, aromás levendulaszörp bármely édes desszerthez használható cukor helyett, de akár sós receptekhez is.

 

A levendula népszerű gyógy- és fűszernövény. A virágjából készült teát idegesség, stressz, nyugtalanság, alvászavarok ellen fogyasztják, de javallott erős fejfájás ellen, epetermelés fokozására, görcsoldásra és vizelethajtásra is. Messzeföldön híresek a Tihanyi-félsziget levendulái. Az ültetvényt az 1920-as években telepítették, és akkoriban azért lett világhírű a magyar levendula, mert az illóolajtartalma a francia levenduláénál is magasabb volt. Teája és illóolaja széles körben ismert, ám érdemes a levendulaszörppel is közelebbről megismerkedni, sőt elkészíteni saját kezűleg!

 

Hogyan készíts levendulaszörpöt házilag?

Levendulaszörp fehér cukorral

Hozzávalók:

500 ml víz

20 púpozott evőkanál fehér cukor

2 evőkanál szárított bio levendulavirág vagy négy evőkanál friss levendulavirág

1 teáskanál aszkorbinsav por

 Elkészítés:

Tedd a hozzávalókat egy edénybe, és hagyjad felforrni. Kevergesd, míg a cukor fel nem olvad teljesen, hagyjad még gyöngyözni egy percig, aztán vedd le a tűzről. Keverj a forró szirupba egy teáskanál aszkorbinsavat, azaz C-vitamin port. Hagyjad pihenni legalább egy órán át, hogy az ízek jobban előtörjenek, aztán egy szűrőn át töltsed a fertőtlenített üvegbe, és alaposan zárd le. Ha kihűlt, mehet a hűtőbe.

Levendulaszörp cukor nélkül

Hozzávalók:

500 ml víz, fél pohár bio levendulavirág

2 csepp folyékony stevia

400 gr eritriol

1 kis kanál C-vitamin por

 Elkészítés:

Egy főzőedényben forrald fel a vizet. Ezután tekerd a tüzet takaréklángra, és tedd a vízbe a levendulavirágot, az eritriolt és a steviát. Hagyjad gyöngyözve forrni 5 percig, vedd le a tűzről, és adj hozzá egy nagyobb késhegynyi C-vitamin port, azaz aszkorbinsavat. Hagyjad pihenni letakarva egy éjszakán át. Másnap szűrjed le, aztán újra forrald fel, töltsd üvegbe, zárjad le alaposan, és száraz dunsztban tartósítsad, azaz tedd dunnák közé még forrón, és hagyjad ott kihűlni.

Fontos tippek a levendulaszörp készítéséhez:

  • lehetőleg bio szárított levendulát használj a szörpkészítéshez, mert ezek nem tartalmaznak egészségtelen vegyszereket, nem változtatják hátrányosan a szörp ízét és tisztaságát
  • érdemes kisebb üvegekbe tölteni az elkészült szirupot, így biztosan elfogy az egész üveggel, mielőtt lejárna a szavatossága
  • az üveget alaposan fertőtlenítsed forró, ecetes elmosással, mivel a szörp nem tartalmaz tartósítószert, így tovább megőrzi a minőségét.

 

Mire használhatod a levendulaszörpöt?

  • limonádé készítéséhez cukor helyett
  • alkoholos vagy alkoholmentes koktélokhoz, hogy különleges, gyógynövényes ízt kapjanak
  • teához, kávéhoz, turmixokhoz, kakaóhoz cukor és édesítőszer helyett
  • tortamázhoz vagy sütikhez édes szirupként
  • fagylaltokhoz, krémes desszertekhez, palacsintákhoz, gofrikhoz öntetnek
  • sült húsokhoz édes mázként méz helyett

Ha valami különlegességre vágysz, ami új, édes ízt hoz az életedbe, próbáld ki a levendulaszörpöt!

A cikk folytatásában: Így készíts levendulás limonádét percek alatt


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!