Beköszöntött a jó idő, ideje a levendulát visszavágni, hogy nyáron még több virággal díszítse a te kertedet is. De vajon mikor és hogyan érdemes metszeni a levendulát? Cikkünkből kiderül!

A levendula az egyik legnépszerűbb mediterrán cserje hazánkban, szinte a slágerlisták élén áll már hosszú évek óta. Töretlen sikerének a titka, az egyedülálló aromás illat, a különleges liláskék virágzat, és talán az is, hogy nyáron hihetetlenül jól bírja a levendula az extrém hőséget, és a csapadékmentes időszakot is.

Ismerkedjünk meg a levendulával

A levendula egy mediterrán félcserje, amelyet dísznövényként, fűszernövényként és gyógynövényként is ültetnek a hazai kertekbe. Magassága kb. 40-80 cm között található, amely nagyban függ a növény életkorától is, idősebb korában kissé fásodó félcserje válik belőle.

Állfüzér liláskék virágzata júniustól, augusztus végéig két ütemben nyílnak. A levendulának a virága és a levelei is kellemes fűszeres illattal rendelkezik, de legtöbbször a virágait és a belőlük kinyert illóolajat használjuk fel, gyógynövényként, vagy fűszernövényként, de virágkötészeti célra is ideális.

A levendula termesztése

Levendulát a legegyszerűbben palántáról lehet szaporítani, tavasszal a kertészetekben kedvünkre válogathatunk a különböző levendula palánták közül, de a bátrabbak dugványozással, sőt akár magvetéssel is szaporíthatják ezt a gyönyörű növényt.

A levendula magról történő szaporításáról itt olvashatsz bővebben!

A levendula dugványozással történő szaporításáról pedig itt írtunk!

A levendula gondozása

A levendula gondozására leginkább fiatal korban kell jobban odafigyelni, mert a fiatal palántáknál mind a kiszáradás, mind a túlöntözés végzetes lehet. Ezért ültetés után fontos a rendszeres de egyenletes öntözés. Érdemes az éjszakai fagyok elmúltával elültetni a levendula palántákat, mert, ahogy beköszönt a jó idő, és a 20-25 fokos hőmérséklet, a levendula palánták hamar kiszáradnak. Ezért tartják úgy egyes kertészek, hogy a levendulát jobb ősszel telepíteni, mert így a nyári forróság nem teszi tönkre a növényeket.

Az idősebb példányoknál pedig a rendszeres metszés az egyik legfontosabb ápolási feladat, hiszen enélkül a levendulabokrok elöregednek és egyre kevesebb virágot fognak hozni. Épp ezért a töveket érdemes rendszeresen metszeni.

A levendula metszése

A fiatal növényeket még nem szükséges metszeni, de nyáron, ha már virágzik a levendula, a virágzás végén érdemes egy kisebb metszés beiktatni, az elnyílt virágok eltávolítása során.

Így nézz ki egy levendulabokor a nyári metszés után:

Az idősebb több éves töveket pedig tavasszal kell visszavágni, amikor a tövek között megjelennek az új friss hajtások, akkor érdemes az előző évi elszáradt hajtásokat visszavágni Nem kell félni a metszéstől, hiszen ekkor már az új hajtások fejlődésnek indultak, de nagyon fontos, hogy a fás hajtásokat már ne vágjuk vissza! Tehát az idősebb levendulatöveket egyharmadig vágjuk vissza, addig ahol még nem fásodik a szára. A fiatalabb töveket, ha nincs rajta fás hajtás akár tövig is vissza lehet vágni!  A metszésre azért van szükség, mert a régi, vagyis a tavalyi elszáradt hajtások már nem fognak új hajtást hozni, így felesleges a növényen hagyni, hiszen esztétikailag is rontja a kert szépségét. Tehát ha csak félig vágjuk le ezeket a hajtásokat, akkor sem fognak újra kihajtani, érdemes őket tövig levágni.

A levendulát nyár végén is érdemes kicsit megnyírni a virágzás végén, itt inkább a növény formája miatt kell metszeni, valamint, hogy az elnyílt virágokra ne fordítson több energiát a levendula. Ilyenkor a hajtásokat akár felére is visszavághatjuk, így télire bőven marad még hajtás, ami megvédi a téli fagytól a tövet. A tél beállta előtt nem szabad metszeni a levendulát, mert ha ősszel vágjuk le tövig, akkor télen könnyebben kifagyhat a levendula tő. Ősz végén csak az elnyílt virágokat kell levágni a növényről.

Így nézz ki egy levendula tő a tél beálltával:

Majd a következő év tavaszán le kell vágni az előző évi elszáradt hajtásokat, amikor megjelenek az új kis ezüstös színű hajtások a bokor tövében.

Ha elmarad a nyár végi alakító metszés és a tavaszi metszés, a levendulabokor hamar elfásodik, a virágzás mennyisége lecsökken, és a növény felkopaszodik.

Íme egy idősebb levendulatő, amelyen már vannak fás hajtások, de tavasszal megjelennek az új friss hajtások is:

Tavaszi metszés lépésről lépésre!

1.Tavasszal csak akkor kezdj neki a metszésnek, ha az új hajtások már megjelentek a bokor tövében, előtte nem szabad metszeni a levendulát.

2.Ha már idősebb levendulád van a kertben, csak addig vágd vissza az ágakat, ahol még nem fásodik, a fás hajtásokat már nem szabad visszavágni.

3.A fiatal töveket, ha még nincs rajtuk fás hajtás, tavasszal az új hajtások megjelenése után tövig is vissza lehet vágni:

4.Nyár végén a második virágzás után ismét vissza lehet vágni a levendula hajtásait akár a felére, de a fás részbe ekkor sem szabad belevágni.

5. A tél beállta előtt már nem szabad metszeni a levendulát, mert akkor könnyebben kifagy a gyökere.

Jó kertészkedést kívánunk!

És ha szeretnél még többet megtudni a levenduláról, olvasd el: Szakértői cikk: Így lesz fantasztikusan szép a levendulád egész nyáron!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!