A levendula egy több ezer éve ismert gyógynövény, melyet a gasztronómiában is előszeretettel felhasználnak. Virága és levelei is különleges aromát kölcsönöznek az ételnek. Ízesíthetsz vele sült húsokat, salátát, sült burgonyát, kenyeret, desszerteket, de remek limonádé, lekvár és szörp is készíthető vele. Próbáld ki!

Levendulás limonádé

A levendula egy nagyon különleges ízvilágú fűszer- és gyógynövény. Egyszerre virágos, gyógynövényes, földes, erdei és mentás ízkavalkádot kölcsönöz az ételnek-italnak. Fontos, hogy ne ess túlzásba a használatával, mert akkor kesernyés és parfümös ízt ad az élelmiszernek.

 

Nagyon sokféle, édes és sós receptben fel lehet használni a levendulát. Mi most azt áruljuk el, hogyan készíts vele finom limonádét, levárt és szörpöt.

 

Levendulás limonádé recept

 

A limonádé egy klasszikus nyári frissítő, amit számtalan módon fel lehet dobni gyümölcsökkel, teával, alkohollal, de akár olyan gyógynövénnyel is, mint a levendula.

 

Hozzávalók:

  • egy maréknyi, frissen szedett és megmosott levendulavirág, vagy egy evőkanál szárított levendulavirág
  • 16 evőkanál fehér cukor (vagy ízlés szerinti mennyiség)
  • 350 ml citromlé
  • 1 liter víz
  • jégkockák

 

Elkészítése:

 

A levendulavirágokat vágd le a szárról, a zöld részük maradhat nyugodtan. Tedd egy tálba, és add hozzá a kristálycukrot. Tiszta kézzel morzsold össze a cukrot a virágokkal, így kiszabadulnak az illóolajok a növényből. Ha szárított levendulát használsz, ugyanígy járj el. Forralj fél liter vizet, és öntsd nyakon vele a cukros levendulát. Kevergesd, míg a cukor felolvad, aztán hagyd ázni a levendulát a cukros vízben legalább fél órán át, de még jobb, ha 3-4 óráig ott tartod. Ezután teaszűrővel szűrd le a cukros szirupot, a levendulákat dobd el. A cukros levet öntsd 2 literes kancsóba, tölts hozzá még fél liter hideg vizet és a citromlevet, ha túl édes, tegyél még citromlevet hozzá, ha savanyú, akkor még cukrot, ízlés szerint. Jégkockával, levendulavirággal és citromkarikával díszítve kínáld a hideg limonádét.

 Levendula virág kosárban

Levendula lekvár recept

 

A levendula bármilyen gyümölccsel kombinálható lekvárban, ilyenkor 2 kg gyümölcshöz adjál egy evőkanál szárított virágot, és forrald fel a gyümölcsökkel együtt. Ám levendulából önmagában is készíthetsz ízletes lekvárt.

 

Hozzávalók:

120 ml szárított levendulavirág (fél pohárnyi)

1 liter víz

1 citrom leve

40 dkg cukor

1 dzsemfix

 

Elkészítése:

A vizet forrald fel a levendulavirágokkal, majd ha felforrt, zárd el a lángot, és hagyd állni legalább 20 percig. Akár egy éjjelen át is ázhat a levendula. Le lehet szűrni, de mivel a virágok ehetők, ezért bent is maradhatnak a lekvárban, ha így jobban tetszik. Ezután add hozzá a citromlevet, a cukrot és újra forrald fel. Keverd hozzá a dzsemfixet a főzés végén, hagyd forrni még 5 percig, aztán tiszta üvegbe tölthetők, és hűlés után mehetnek a hűtőbe.

 

Levendula szörp recept

 

Szörpöket inkább csak gyümölcsszörpök formájában ismerünk, de ha valami különleges ízűre vágysz, akkor mindenképpen próbáld ki a házi készítésű levendulaszörpöt, amit limonádék és koktélok készítéséhez is felhasználhatsz.

 

Hozzávalók:

250 ml víz

32 evőkanál cukor

3 evőkanál friss vagy szárított levendulavirág

 

Elkészítése:

Forrald fel a vizet egy edényben a levendulavirággal együtt. Mikor felforrt, vedd a lángot takarékra, és tedd a vízbe a cukrot. Kevergesd, míg fel nem olvad. Hagyd gyöngyözve forrni kb. 15 percig. Vedd le az edényt a tűzről, és legalább egy órán át hagyd állni a szirupot, de akár egész éjjelen át is áztathatod tovább a levendulát. Szűrd le a szirupot, töltsd üvegbe, és tartsd jól lezárva a hűtőszekrényben.

 

Próbáld ki ezeket az édes, levendulás különlegességeket, és engedd, hogy új ízvilágot hozzanak a szürke mindennapokba.

A cikk folytatásában: Hogyan kell levendula szörpöt készíteni?


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!