Hamarosan itt a tél, és bár most még csodás őszi színekben pompázik a kertünk, nem telik el sok idő, heteken belül eluralkodik rajta a szürkeség. De a lelkünk ilyenkor is vágyik a növények buja zöld világára.

Ha nem elégszünk meg a szobanövények nyújtotta lehetőségekkel, akkor telepítsünk magunknak télikertet. Sok növény alkalmas rá, hogy egész évben meghálálja az üvegezett kertbe beömlő napfényt.

Ha most nekiállunk, karácsony körül már élvezhetjük a kellemes hangulatot, kiülhetünk a télikertbe egy forró habos kávéval, pokróccal meg egy jó könyvel, és nézhetjük a kinti hóesést a növények közt lazítva. A Lidl újságban megtaláljuk ehhez a megfelelő kellékeket, legyen szó egy fúróról vagy szegecselőről az építéshez, egy meleg takaróról vagy párnáról a kint töltendő percekhez.

 

Egy kis télikert történelem

A télikertek megjelenése egyidős a trópusi növények iránti rajongás elterjedésével Európában. Ekkoriban még leginkább az arisztokraták hóbortja volt. Szebbnél-szebb pálmaházakat építettek a kastélyok udvaraiban, amelyeknek külön kertésze és botanikusa volt.

Az 1851-es Világkiállításra épült londoni Kristálypalota a világ leghíresebb és leglenyűgözőbb télikertje volt a korban, és egy újabb lökést adott a télikertek imádatának.

Az idő előrehaladtával azonban az alsóbb osztályok is elkezdtek vágyni a télikertre, és így került egyre közelebb a lakóépülethez, míg elérte mai formáját, ami a házhoz hozzáépített üveges közösségi teret jelenti.

 

Nem csak szép, de praktikus is

Míg kezdetben leginkább afféle növénymúzeumként tartották számon, ma már a növénybarátok számára a télikert nagyon hasznos és fontos hely. Ugyanis a beüvegezett falaknak köszönhetően megfelelő hőmérséklet mellett lehet folytatni a tél elől ide menekített növények gondozását.

Ráadásul a télikert kiváló szigetelésként is funkcionál az épületnek amihez hozzáépítik.

Ma már nem csak a családi házban élők engedhetik meg maguknak. Ha panel lakásban lakunk, és rendelkezünk erkéllyel, akkor azt beépítve és beüvegezve kiváló kis télikertet telepíthetünk. Vagy ha tornácos parasztházunk van, a tornác is tökéletesen megfelel erre a célra.

Ha nem is egész évben működtetjük, de télre ide hozzuk telelni a növényeket, egy új teret kapunk a lakáshoz, amiben csodálatos perceket tölthetünk családunkkal, barátokkal.

 

Mit ültessünk a télikertbe?

Fűtött a télikertünk? Tökéletes választás a trópusi növényeknek. Valamint minden olyan szobanövényt elhelyezhetünk itt, ami beltérben már jól érezte magát. Az egzotikus gyümölcsök is remekül fogják itt magukat érezni. Bátran ültessünk citrusféléket, gránátalmát és fügét. És itt érzik a legjobban magukat a bromélia- és orchideafélék is.

A fűtetlen klasszikus télikertben inkább a mediterrán növények szeretnek lenni. Boldogan töltik itt téli pihenőidejüket. A leanderek tökéletes díszei lesznek ennek a különleges térnek.

 

A hőmérséklet és a fény kérdése

Általánosságban elmondható, hogy a szobahőmérséklet a legtöbb növény számára nem megfelelő, ha mindez száraz levegővel párosul, nagyban gátolja a növekedést. Így a melegebb tájakon honos növények az ennél melegebb levegőt részesítik előnyben, míg a mérsékelt égövből származó növények a szobahőmérsékletnél alacsonyabb hőfokban érzik magukat jól. A télikert páratartalmát gyakori vízpermetezéssel célszerű szintben tartanunk!

 

Már a télikert építésekor érdemes arra gondolni, hogy vannak olyan növények, amelyek jobban szeretik az árnyékosabb helyeket, és vannak a tipikusan napimádó zöld kedvenceink is. Mindenképpen nézzünk utána, hogy melyik növény milyen körülmények között érzi magát a legjobban.

 

 

Fontos figyelnünk még az öntözővíz minőségére is, és a talaj összetételére amibe a növényeket ültetjük. Attól, hogy télikert, és ez által az évszakok sajátosságai kevésbé hatnak az itt élő növényekre, ne feledkezzünk meg a metszésről sem! Mielőtt nekiállnánk egy télikert telepítésének, mindenképpen nézzünk utána a szakszerű kialakítás lépéseinek, vagy kérjük ki szakember segítségét.

Nem olcsó mulatság kiépíteni egy ilyen csodálatos teret, de biztosak lehetünk benne, hogy meghálálja magát! Nincsen nagyobb kincs, mint élő környezetben megpihenni egy hosszú nap után.

(X)