Adventi koszorút lehet vásárolni, ám ha mégis házilag készítenéd el, akkor az egyik legjobb családi tevékenység lesz az ünnepi készülődés során. Vond be a gyerekeket is, és alkossátok meg a legszebb adventi koszorút. Biztosan az lesz, hiszen a saját kezűleg, szívvel-lélekkel és szeretettel készített koszorúnál egyetlen készen kapható sem lehet szebb!

Adventi koszorút készíteni nem nehéz, csak gondold át, milyet szeretnél, és icipici kreativitással és kézügyességgel pontosan olyan koszorút készíthetsz, amit megálmodtál. Besegítünk egy kicsit, és eláruljuk a koszorúkészítés minden fortélyát lépésről-lépésre, de a hozzávalókat neked kell kiválasztani.

Melyek az adventi koszorúkészítés hozzávalói?

  • készen kapható koszorúalap, ez lehet szalma, moha, hungarocell, fa, fenyőág, vessző, fémvázas, gallyas, szőrmés vagy tobozból készült alap
  • örökzöld ágak: fenyőág, tuja, borostyán
  • 4 db gyertya (méret, forma, szín, ahogy neked tetszik)
  • 4 db gyertyatüske
  • díszek: pici gömbök, termések, tobozok, szalagok
  • olló, filctoll, kötőződrót, gombostű, ragasztópisztoly

Első lépésben ezeket kell beszerezned. Inkább legyen több a díszekből, mint kevesebb, ha esetleg marad, az a karácsonyfára is felkerülhet, vagy lehet belőle ünnepi asztali dísz. Sok mindenben besegíthetnek a gyerekek is, de gombostűt és ragasztópisztolyt ne adj a kezébe.

Első lépés: a koszorúalap elkészítése

Először is ne feledd letakarni újságpapírral az asztalt, amin a koszorút készíted, nehogy rácsöppenjen a ragasztó.

Ha eleve díszes alapot választottál, vagy tobozból készült alapot, amelyről csak a gyertya és a díszítés hiányzik, akkor nem kell bíbelődnöd a koszorúalappal. Az ilyen alapok előnye, hogy több évig is használhatók, és mindig csak az aktuális díszítést kell elkészíteni rajtuk. De van, aki ragaszkodik a hagyományos, igazi fenyőágas, illatos koszorúhoz. Ha natúr alapod van, mint például hungarocell, vesszős vagy mohaalap, akkor neked kell felöltöztetned.

Ha hagyományos módon, fenyőággal szeretnéd körberakni, akkor válassz olyan fenyőt, amely nem potyogtatja le a tűleveleit, például jegenyefenyőt. Ez biztosan hetekig ki fog tartani. A fenyőágakat kötőződrót segítségével kötözd a koszorúalapra egyesével, vagy kisebb csoportokban. Figyelj arra, hogy sehol ne maradjanak „üres” foltok az alapon, azaz a koszorút teljesen befedjék az ágacskák.

A hungarocell alapot nem csak ágakkal lehet feldíszíteni, hanem selyemszalaggal is. Körülbelül 3-4 centiméter széles szalaggal körbetekerheted a hungarocellt úgy, hogy mindenhol befedje a fehér alapot. Helyenként tűzd meg gombostűvel, hogy ne mozduljon el a szalag, és ha körbeértél, akkor is rögzítheted gombostűvel, esetleg ragasztópisztollyal is. Körbetekerheted egyszínű szalaggal, de lehet a koszorúd két vagy több színből megalkotott kompozíció is. Arra ügyelj, hogy ízléses maradjon, és színes alapra fehér vagy hozzá illő színű gyertyák, illetve díszek kerüljenek.

Helyezd el a koszorún a gyertyatüskéket

Egy filctoll segítségével pici pontokkal jelöld ki a koszorún a gyertyák helyét, hogy egymástól egyforma távolságtól legyenek. De ha jó a szemmértéked, akkor filctollra sem lesz szükség. A koszorú felénél átellenben mindkét oldalon rögzíts egy-egy, szintén beragasztózott gyertyatüskét, aztán ezek között félúton is ragassz a koszorúra egy-egy tüskét. Így 90 fokonként állnak majd a gyertyák szépen, esztétikusan. Ha hungarocell az alapod, akkor elég beszúrni a gyertyatüskéket, de nem árt ilyenkor sem ragasztót használni. Ha a gyertyák köré is szeretnél díszeket tenni, akkor most rögzítsed a gyertyákat is a koszorún, ha nem, akkor a gyertyák felszúrása legyen az utolsó lépés. Ügyelj arra, hogy stabilan álljanak, ellenkező esetben felborulhatnak, és az égő gyertyák tüzet okozhatnak!

Díszítés

Az adventi koszorúd díszítése teljesen a te fantáziádra és ízlésedre van bízva. Tehetsz rá díszgömböket, bogyókat, terméseket, igaziakat vagy műanyagokat, figurákat, fenyőágakat, szalagokat. Arra ügyelj, hogy maradjon ízléses, és ne legyen túldíszített, a színek is legyenek harmóniában egymással. Ezeket ragasztással, gombostűvel, vagy betűzéssel tudod rögzíteni.

Ha nagyon nincs ötleted a díszítésre vagy színvilágra, nézegess az interneten adventi koszorúkat, és meglátod, hamar megjön az ihleted!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!