Tudtad, hogy ahol egy hangyát látsz, ott akár ezer rokona is lehet a közelben? Ez a természetben nem is gond, viszont ha a lakásunkban jelennek meg, akkor mihamarabb orvosolni kell a problémát. Mérgező szereket nem szívesen használunk, különösen, ha gyermek és háziállat is van a családban. De hogyan tüntessük el a hangyákat mérgek nélkül?

kerti hangya a lakásban

Ha néhány hangya kószál a lakásodban, biztos lehetsz benne, hogy valahol egy hatalmas kolónia lapul a parketta, lambéria vagy padlólap alatt, védett helyen, ahol nem találsz rájuk. A lakásban általában a kisméretű, vöröses színű fáraóhangyákkal találkozhatunk, melyek ellen speciális hangyairtó csalétek is kapható. Ám ha házi módszerekkel próbálkoznál, adunk hozzá 10 tippet.

 

1.Kovaföld

 

A kovaföld nem mérgező, sőt, emberi fogyasztásra is kapható, mert szépíti a bőrt, a hajat és erősíti a körmöket, csontokat. Ez a finom por az ízeltlábúakra úgy hat, hogy felszívja az olajat és a nedvességet a testükből, és így kiszárítja őket. Szórd ki a hangyák vonulási útjára. Hogy az merre van? Elegendő kiszemelned egy példányt, követned, és hamarosan látni fogod, milyen úton jár a többi társával együtt.

 

2.Folyékony tisztítószer

 

Ez lehet mosószer vagy ablaktisztító is, de akár folyékony szappan is. Szintén a vonulási utat kell bespriccelni vagy bekenni vele, ettől ugyanis a hangyák elveszítik azokat az illatnyomokat, melyeket az útjukon elhagynak. Ez elegendő ahhoz, hogy kellemetlennek tartsák a környezetet és odébb álljanak.

 

3.Illóolajok

 

Az illóolajok között számos természetes rovarriasztót találunk, arra azonban ügyelni kell, hogy némely a háziállatok számára is mérgező vagy irritáló lehet, ezért körültekintően kell alkalmazni. Remek rovarűző a borsmenta, a teafa, a citromos eukaliptusz és a neem olaj. Keverj össze 2 dl vizet 10 csepp illóolajjal, és a keverékkel fújd le az ajtó- és ablakkeretet, ahol a hangyák bejöhetnek, és a vonulási útjukat is.

 

4.Ecet

 

A 20 százalékos ecet és víz 1:1 arányú keverékével, vagy akár a tömény ecettel kend be a hangyák vonulási útját. Hígított formában használhatod felmosáshoz és a konyhai felületek tisztítására is. A hangyák még akkor is érzik az ecet szagát, mikor mi már nem, ez megzavarja a tájékozódásukat, és el is kerülik.

 

5.Forró víz

 

Forró vizet a kopaszra, azaz inkább a hangyákra. Ha követed a hangyák vonulási útját, akkor könnyen felfedezheted a boly bejáratát is, ahová a hangyák szállítják a talált élelmet. Önts forró vizet a lyukba, ami sok hangyával végezni fog. Természetesen az egész kolóniát nem fogja elpusztítani, de ha minden lyuknál így jársz el rendszeresen, nem sokáig maradnak hangyák a lakásodban.

 

6.Kukoricakeményítő

 

Ha véletlenül rábukkannál a kolóniára, vagy egy nagyszámú hangyacsoportosulásra, szórjál rájuk kukoricakeményítőt és egy adag vizet. Az eredmény: egy rakás hangya beleragadva a kukoricakeményítőbe. Ha nem használsz vizet, egyszerűen fel is porszívózhatod őket a keményítővel együtt. Utána rögtön ürítsd ki a zsákot valahol a szabadban.

 

7.Kávézacc

 

Ha reggelente frissen főzöd a kávédat őrölt kávéból, akkor a kávézaccot ne dobd el, mert régóta ismert hangyaűző szer. Szórd ki papírlapra, és tedd a hangyák vonulási útjának közelébe. Ám a kávézacc csak frissen jó, ha már megszáradt, elveszti a hatását, ezért mindig cserélni kell.

 kávézacc a hangyák ellen

8.Bórax

 

A bórax, más néven nátrium-tetraborát a bórsav nátriummal alkotott sója. Fehér por formában lehet hozzájutni, és többek között rovar- és gombaölő szerként használják. Csak olyan helyen használhatod, ahol sem gyerekek, sem háziállatok nem érik el. Hangyák ellen 1:1 arányban keverd össze porcukorral. A hangyaboly nyílásának közelében tedd ki egy kis tálban, a porcukor odavonzza őket, a bórax pedig végez velük.

 

9.Morzsamentes környezet

 

A hangyák csak ott érzik jól magukat, ahol találnak táplálékot, ezért fontos, hogy ne hagyjunk elöl élelmiszert, és a földre hullott morzsát is mindig takarítsuk fel. Így nem fogják szívesen látott vendégnek tekinteni magukat.

 

10.Lezárás

 

Kutasd fel, hol jutnak be a hangyák a lakásba, és minden repedést tömíts el vagy szigetelj le. A lezárás a hangyaboly nyílására is vonatkozik, ha megtaláltad, egyszerűen gipszeld vagy cementeld le egy kis anyaggal, és meg is oldottad a problémát. Feltéve, ha minden lyukat, fali és padlórepedést így zársz le.

 

A hangyákat csak a lakásból űzzük ki. Ne feledjük, hogy a kertben hasznos feladatokat látnak el, lazítják és levegőztetik a talajt, és rengeteg káros rovart pusztítanak el.

A cikk folytatása: Hogyan lehet a hangyákat a lakásból kiirtani?


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!