Még javában tart a hideg tél, de azért rohamosan közeledik a tavasz, amikor elő lehet venni a kerti bútorokat, hogy élvezzük a napsütést és a jó levegőt. De jaj! A kerti bútorok ősz óta a garázsban porosodnak, és rájuk fér egy alapos tisztítás. Hogyan fogj hozzá? Attól függ, milyen anyagból van a kerti bútorod. Segítünk kiválasztani az adott bútorhoz megfelelő tisztító módszert!

Fehér kerti bútor

Manapság a műanyag kerti bútorok a legelterjedtebbek. Népszerűségüket többek között a könnyű tisztíthatóságuknak köszönhetik, hiszen ha a slaggal locsolod le róluk a piszkot, akkor sem teszel kárt bennük. A műanyagnál elegánsabb kerti bútorok rattanból, fából vagy kovácsoltvasból készülnek, melyeknek azonban nem eshetsz neki vízzel, ha a tisztításukról van szó. Sőt, ezeket a darabokat nem csak tisztítani, de ápolni is kell rendszeresen.

 

Elárulunk 5 szuper tippet kerti bútoraid hatékony tisztításához!

 

1.Ecetes víz a műanyag bútorokhoz

 

A műanyag bútorok kétségtelenül a legelterjedtebbek a kerti bútorok sorában. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy olcsók, vízállóak, könnyen mozgathatók, egyszerűen tisztíthatók. Akár sima vízzel is megtisztíthatók a szennyeződésektől, vagy akár erősebb vízsugárral. Gőztisztítót is használhatsz a makacsabb foltok ellen. Sajnos a fehér műanyag idővel elsárgul, a színes pedig megfakul - ez ellen vajmi keveset tehetsz, de a lerakódott piszokfoltokat könnyedén eltávolíthatod. Ami nem jön le tiszta vízzel, ahhoz használj enyhén mosószeres vagy ecetes vizet és egy puha szivacsot. A műanyag bútorokat gyengéden tisztítsd, ne használj dörzsis szivacsot, mert az megkarcolja a felületet, és a karc egyrészt megmarad, másrészt lerakódik belé a piszok.

 

2.Rattanhoz használj bútorápolót

 

A természetes anyagból készült fonott kerti bútorok igen mutatósak, és nagyon tartósak, ha megfelelően tisztítod őket. Legszebb ékességük, melynek egyedi megjelenésüket köszönhetik, a fonataik, melyek közé azonban előszeretettel rakódik le a por. Ezért a tisztításuk jóval bonyolultabb, mint egy műanyag széknek. A rattan bútorokat először is portalanítani kell, amihez érdemes használnod egy sűrű sörtéjű kefét. Ezzel a fonatok közé hatolhatsz, és eltávolíthatod onnan a szennyeződéseket. Ám ez a tisztításnak csupán az első lépése. A száraz portalanítás után következik a nedves tisztítás. Ehhez szintén puha sörtéjű kefe és jó minőségű bútorápoló ajánlható. Miután a fonatok réseivel végeztél, az egész felületet gyengéden töröld át bútorápolóval átnedvesített puha törlőronggyal. Így nem csak tisztítod, hanem ápolod is a bútor anyagát, amivel tartósabbá teheted, és az időjárásnak is jobban ellenáll majd. A műanyagból készült rattan mintás bútorok nem igényelnek ilyen ápolást, ezeket természetesen ugyanúgy kell tisztítani, mint bármely más műanyag bútort.

3.A fabútorokhoz olívaolajat is érdemes használni

Ha kezeletlen felületű kerti fabútorod van, akkor azt mielőbb ajánlatos lelakkozni. A nyers faanyag nem áll ellen a víz károsító hatásának, ha elázik, vagy bármi más módon nedvesség éri, eldeformálódhat, és megtámadja a penész, ami miatt idővel elszürkül a fa. A port nedves szivaccsal vagy kefével távolítsd el, és mielőtt a lakkrétegeket rávinnéd a felületre, hagyd, hogy teljesen megszáradjon. A már felületkezelt, azaz lakkozott fabútorok tisztítása sokkal egyszerűbb. Egy nedves ronggyal elegendő portalanítani. Az ápolásukhoz pedig egy olívaolajjal enyhén átitatott rongy vagy szivacs is megteszi. Az olajos ápolástól a bútorok visszanyerik élénk színüket, és szinte új életre kelnek.

 

4.Egzotikus faanyagokhoz speciális bútorápoló kell

 

Az egzotikus teakfa bútorok anyagában több a természetes olaj, ám még így is hajlamosak a kiszáradásra. Ezt is moshatod vízzel, de miután megszáradt a fa, teakfa olajjal kell lekezelned a felületeket. Ezt az ápolást minden évben célszerű megismételni, és még a nyári szezon előtt, hogy ne az erős napsütésben kerüljön rá sor. Ugyanígy járj el más, különleges fabútoroknál is. Egzotikus fabútorokra soha ne kenj lakkot, vagy lazúrt, bármilyen nagy a kísértés. Ezeket a bútorokat csakis speciális bútorolajokkal lehet ápolni, mivel a lazúrt a fában lévő savak fellazítják.

 

5.Fém bútoraid védd meg a rozsdától is

 

A míves kovácsoltvas kerti bútorok is megérdemlik a szakszerű tisztítást. A szennyeződéseket ecetes ronggyal töröld le a felületükről. A vas bútoroknál azonban a rozsdásodásra is oda kell figyelni, ami előbb vagy utóbb megjelenik majd a felületen, hiszen a kertben nem tudod megóvni őket a nedvességtől. Az ecet a rozsda ellen is jó, ám hosszú távon nem véd meg a rozsdásodástól. Mindenképpen tanácsos rozsda ellen védő fémfestékkel átkenni a rozsdás részeket, de akár az egész bútort is átkenheted megelőzés végett.

 

Tiszta és ápolt kerti bútorokban ülve még üdítőbb élmény a napozás!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!