Egy nagyobb család kanapéjának megtervezése gondos előkészületet igényel. Nem csak az játszik majd szerepet a választásban, hogy melyik forma, szín, design tetszik nekünk, hanem sok egyéb szempontot is figyelembe kell vennünk. Nézzük sorban mire kell ügyelnünk és milyen lehetőségek közül válogathatunk.

Az ideális méret meghatározása:

Mielőtt elrohannánk a bútorboltba, és megvennénk az első kanapét, ami tetszik nekünk feltétlenül mérjük fel pontosan, hogy mennyi hely áll rendelkezésünkre az ülőgarnitúra számára. Az ülőgarnitúra ugyanis sokkal kisebbnek tűnik nagy térben egy áruházban, mint az otthonunkban.

Sokan esnek abba a hibába, hogy úgy választanak például egy nagyobb,  3-2-1 felosztású ülőgarnitúrát, hogy nem tudják, hogy az valójában mennyi helyet is foglal majd el a térből, és csak a bútor megérkezése után, otthon szembesülnek vele, hogy a szobában alig marad hely a közlekedéshez és a többi bútor elhelyezéséhez.

Választás előtt tehát mérjük fel pontosan a szobát. Ehhez jó módszer, ha egy festők által használt – könnyen eltávolítható - maszkoló szalaggal felragasztjuk a padlóra a tervezett méretet, vagy karton dobozokból lemodellezzük leendő bútorunkat. A mérésnél ne csak a szélességi méreteket vegyük figyelembe, hanem ügyeljünk az ideális mélységre is. Sokan elfeledkeznek erről, pedig egy kanapé mélysége típustól függően általában 85-130 c    m között mozog, így ez a méret is döntő szempont lehet a választásnál.

Hány ülőhelyre lesz szükségünk?

Fontos meghatároznunk, hogy hány személy használja majd napi szinten a kanapét. Ahhoz, hogy kényelmesen elférjünk az ülőgarnitúrán, egy személy részére 60 cm körüli ülőfelület szélességgel kell kalkulálnunk. Persze, ha sok kisgyerek van a családban, akkor ennél kisebb méret is elegendő lehet. Persze a rendelkezésre álló hely lehetővé teszi, akkor válasszunk nyugodtan az éppen megfelelőnél nagyobb méretet, hogy a hozzánk érkező rokonok, barátok is kényelmesen helyet tudjanak foglalni a kanapén. Válasszunk az elemes rendszerben, egyedileg tervezhető ülőgarnitúrák közül, hiszen ezeknél mi határozhatjuk meg az ideális méretet és nem kell kompromisszumot kötnünk.

Milyen extra funkciókat válasszunk?

A legtöbb ülőgarnitúra típus esetében nem csak a méretet határozhatjuk meg, hanem az is, hogy a gyártás során milyen extra funkciókat építsenek be az ülőgarnitúrába. Vizsgáljuk meg kanapé használati szokásainkat, hogy el tudjuk dönteni, mik azok a funkciók, amik fokozhatják kényelmünket. A leginkább ajánlott funkció természetesen a vendégágy, aminek nem csak abban az esetben vesszük hasznát, ha a nálunk éjszakázó barátainkat, rokonainkat kell elszállásolnunk, hanem lábtartóként is tökéletesen használhatók a nagy családi beszélgetések, TV nézések alkalmával. Így nagyobb méret esetében akár 4-5 ember is kényelmesen elheveredhet a kanapén.
Jó szolgálatot tehet a beépített ágyneműtartó, melyből felnyíló és kihúzható fiókos típust is választhatunk. Ebben nem csak a vendégágyneműt tárolhatjuk, hanem a nappaliban található plédek, párnák is helyet kaphatnak benne, sőt a gyerekszobából a nappaliba kivándorló játékok elrejtésére is tökéletes.      

Egyre népszerű a motorosan, vagy mechanikusan működtethető relax funkció, melynek segítségével nem csak a lábunkat emelhetjük fel, hanem a háttámlát hátra döntve szinte fekvő, kényelmes, pihenő pozíciót érhetünk el.

A mozgatható karfák, nyaktámaszok, és a változatható ülésmélység funkció beépítésével tovább fokozhatjuk kényelmünket.

A megfelelő elrendezési forma kiválasztása:


Ha nagy a család nem csak arra kell figyelnünk, hogy mindenki kényelmesen helyet tudjon foglalni a kanapén, hanem figyelembe kell vennünk használati szokásainkat is. Ha a család keveset néz TV-t és inkább beszélgetnek a kanapén, akkor tökéletes megoldás lehet két kanapé elhelyezése egymással szemben, így a beszélgetésben részt vevők könnyedén tudnak kommunikálni egymással. Ha sokat nézünk TV-t, akkor viszont lehetőség szerinte a legtöbb ülőfelület a készülékkel szemben helyezkedjen el.

U alakú ülőgarnitúra:

A legtöbb ülőfelülettel rendelkező ülőgarnitúra típus, viszont a helyigénye is a legnagyobb. Az U alakú elrendezés esetében minimum 320 cm széles hellyel számolnunk kell, de a legjobb, ha 360-400 cm közötti mérettel kalkulálunk, mert ebben az esetben már nem lesz szűk az U alak két szára közötti hely és egy dohányzó asztal is kényelmesen elhelyezhetünk.

L alakú ülőgarnitúra:

Ennél a típusnál is rendkívül sokféle összeállítási lehetőség közül válogathatunk. Nagy család esetén azt javasoljuk, hogy a sarokrésztől kiindulva mindkét irányban a lehető legtöbb ülőfelületet helyezzük el. Válasszunk a tervezhető, egyedi méretben gyártott kanapék közül, hiszen így saját igényeinkre szabhatjuk az ülőgarnitúrát a rendelkezésre álló hely maximális kihasználásával.

Két kanapé térben elhelyezve:

Ha nagy a tér a nappalinkban és gyakran fogadunk vendégeket, akkor nagyon elegáns megjelenést érhetünk el azzal, ha két kanapét helyezünk el egymásra merőlegesen, vagy egymással szemben. A kanapék közé dohányzóasztal kerülhet, az összeállítást, kényelmes fotellel egészíthetjük ki.

Kiegészítő ülőbútorok:

Ha a szoba mérete nem teszi lehetővé, hogy olyan ülőgarnitúrát válaszunk, amelyen elfér a tágabb nagycsalád és a barátaink, akkor szerezzünk be néhány kisebb fotelt, vagy puffot, amit – ha nincs rájuk szükség a lakás egyéb helyiségeiben helyezhetünk el, így nem foglalnak helyet a nappaliban. A puff jó szolgálatot tesz az előszobában cipő húzáskor, a kisebb foteleket pedig elhelyezhetjük egy íróasztal mellé, vagy a hálószobánkban.

Extra tipp – a moduláris kanapé:

Egy különleges, egyedi megoldással nappalinkat bármikor átalakíthatjuk, ugyanis léteznek már olyan ülőgarnitúra típusok melynek elemei nincsenek összeépítve, csak apró kapcsokkal csatlakoznak egymáshoz, így az elemeket bármikor szabadon áthelyezhetjük, ill. kiegészítő elemeket vásárolhatunk hozzájuk, ha bővül a család. Az egyik legkedveltebb ilyen típus a Tom Tailor márkájú Elements ülőgarnitúra típus, mely a Novo Home bútorüzlet kínálatában megtalálható. 

(X)