Magyarországon a legelterjedtebb fűtési mód a gázzal történő fűtés. Azonban a jelenlegi helyzetben, és a gázárak elkerülhetetlen növekedésével érdemes elgondolkodni valamilyen alternatív fűtési módon, például a fatüzeléses rendszer kialakításán. A fatüzelés ugyanis amellett, hogy az egyik leggazdaságosabb fűtési mód, még környezetkímélő is lehet. Cikkünkben körbejártuk, hogy hogyan lehet a fatüzelés olcsó és környezetkímélő.

Környezetkímélő fűtés fával? Igenis lehetséges! 

A tűzifával való fűtésről elsőre senkinek sem a környezetvédelem jut az eszébe. Hiszen mégiscsak fát égetünk, ami ráadásul rengeteg szemetet, hulladékot termel - gondolnánk. Kevesen tudják ugyanis, hogy a felelős erdőgazdálkodásból származó tűzifa megújuló energiaforrásnak számít. A kivágott fát ugyanis ültetéssel lehet pótolni. 

A fatüzelés ezen kívül karbonsemleges is. A tüzelés során ugyanis csak annyi szén-dioxid kerül a légkörbe, amennyit a fa élete során felvett. Ha pedig új csemetét ültetnek, akkor az újra szén-dioxidot képes felvenni, így egy körforgás alakul ki. 

További fontos tényező, hogy a modern, korszerű fűtőberendezések rendkívül magas hatásfokkal képesek tüzelni. Már egy új vegyestüzelésű kazán is 80%-os hatásfokkal bír, a faelgázosító- és a pelletkazánok pedig még ennél is többre képesek. Ha pedig egy puffertartályt is terveznek a rendszerbe, akkor a fa égetésével keletkező hőenergia tárolhatóvá és később felhasználhatóvá válik. Nem beszélve arról, hogy ezek az innovatív fűtőberendezések sokkal kevesebb káros anyagot termelnek, mivel az égés is tökéletesebb.

Mire figyeljünk a tűzifa vásárlásnál?

Rendkívül fontos tényező, hogy a fűtésre használt tűzifa valóban ellenőrzött forrásból származzon, és minősége is megfelelő legyen. A téma annyira kényes, hogy már a Nébih is kiadott egy tájékoztatót róla. 

A Nébih által készített összefoglaló alapján mi is kigyűjtöttük a legfontosabbakat, amikre érdemes odafigyelni a tűzifával, annak beszerzésével, tárolásával és a fűtéssel kapcsolatban.

 

A tűzifával történő fűtés legsarkallatosabb pontja magának a tüzifának a beszerzése. Sajnálatos módon még mindig elég gyakori, hogy a gyanútlan vásárlókat becsapják. Rossz minőségű, más fajtából származó tűzifát adnak el, esetleg a megbeszéltnél jóval kevesebb tüzelő kerül a vevőhöz, mint amennyiben megállapodtak. 

Bár Magyarországon még mindig bevett szokás, hogy a tűzifát mázsára árulják, ez több szempontból is rizikós:

  • Csak nagyon kevés telephelyen van hitelesített mérleg, amivel le lehetne mérni a fa tényleges tömegét
  • Miután a tűzifa felkerült a teherautóra, már nem lehet lemérni
  • A tűzifát ilyenkor kiszállításkor ömlesztve leöntik a platóról, így rengeteg munka annak összerendezése, eltárolása
  • Ráadásul a tűzifa száradás közben az eltávozó víz mennyiségének köszönhetően veszít a tömegéből, így ha nem légszáraz  tűzifát kapunk, akkor veszteség éri a vásárlót

Érdemes ehelyett térfogatra, erdei köbméteres egységekben vásárolni a fát, ahol garantált a kiszállított mennyiség, további előny pedig, hogy a fa térfogata száradás közben állandó marad, így nem keletkezik veszteség.

 

A nedvességtartalom és a fa fajtája kritikus tényező

Még mindig sokan választják az úgynevezett pénztárca kímélő, olcsóbb “mindent is”  tüzeljünk el megoldást. Pedig a gazdaságos fűtéshez a keményfa szükséges. Jó választás a bükk, a gyertyán, a kőris vagy a cser. Bár az akác is keményfa, lényeges tudni, hogy ennek a fajtának alacsonyabb a fűtőértéke, tehát nem a legjobb tűzifa.

A másik lényeges szempont, hogy a fa nedvességtartalma megfelelő legyen. A frissen kivágott fa nedvességtartalma kb. 50-60%, míg a fűtésre alkalmas, azaz légszáraz fa maximum 15-20% vizet tartalmazhat. Ha ennél nagyobb a nedvességtartalom, akkor a tüzelés közben keletkezett hőenergia számottevő része a víz elforralására megy el, nem beszélve arról, hogy sokkal több környezetet károsító anyag keletkezik. 

 

Mikor szerezzük be a tüzifát?

A fa száradásához idő kell. Ha a fa rönkök formájában kerül tárolásra, akár 1,5 év is szükség lehet, míg fűtésre alkalmassá válik. Ezen persze lehet gyorsítani azzal, ha a fát előre felaprítják, és a megfelelő tárolási körülmények is lényegesek. 

Ezért is javasolják a szakemberek, hogy nyáron de lehetőleg már tavasszal szerezzük be a szükséges tüzifát, és azonnal hasogassuk fel.  Így a fának lesz ideje száradnia a téli tüzelésig. 

Amennyiben erre nincsen lehetőségünk, abban az esetben válasszunk olyan kereskedőt, aki a telephelyén előre feldolgozza és szárítja a tűzifát. Így akár utolsó pillanatban is vásárolhatunk jól kiszáradt alacsony nedvességtartalmú tűzifát.

 

A BioNova Hungary Kft. teljes mértékben megfelel az előbb felsorolt követelményeknek. Előre felaprított, légszáraz és minden gyártási hulladéktól megtisztított tüzifát kínálnak eladásra. Weboldalukról, a Fakupacról bármikor, könnyedén rendelhetünk tűzifát konyhakész állapotban, körhálós kalodás kiszerelésben 25 vagy 33 cm-es hasábokra aprítva. Az 1 raklapnyi tűzifa mennyisége ellenőrzött és garantáltan 1 erdei köbmétert szállítanak házhoz. 

 

Pest- és Fejér megyében az alábbi területekre vállalnak kiszállítást akár már egy raklaptól is:

A cég nem csak végfelhasználóknak, de kamiontételben, raklapos kiszerelésben viszonteladóknak is értékesít tűzifát. Az ország szinte bármely területére rendelhető már egyidejűleg akár 22 raklapnyi tűzifa is.

(X)