A kert sokaknak a kikapcsolódást, a kényelmet, a természetbe való visszatérést jelenti, míg mások inkább a hobbit, az elfoglaltságot, az önmegvalósítást látják benne. Bármelyik alternatíváról legyen is szó, eszközökre bizony szükségünk lesz!

Míg előbbinél az olyan kényelmi funkciót ellátó termékekre lesz szükségünk, mint a napágy, a kerti bútor vagy éppen a pergola, utóbbinál inkább a különböző barkács szerszámokra, kerti munkaeszközökre és a növények gondozásához szükséges kiegészítőkre érdemes gondolni.

Létezik azonban ezeknek a kiegészítőknek egy érdekes, elsőre nem kézenfekvő csoportja is, amelyekre csak akkor kezdünk el igazán vágyni, mikor már javában zajlik a munka vagy a pihenés. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Növényhatározó

A mai modern technológiának köszönhetően már nem kell botanikusnak lennünk ahhoz, hogy bármely növény nevét akár néhány másodperc alatt meg tudjuk mondani — elég csak elővennünk az okostelefonunkat.

Több olyan megoldás is létezik, ami a segítségünkre lehet:

  • Betehetjük például a növény képét egy növényhatározó Facebook-csoportba
  • Megkérdezhetjük az egyik online is tevékenykedő kertészt, bloggert vagy vloggert
  • Letölthetünk egy népszerű, fotó alapján működő növényhatározó alkalmazást

Érdekesség, hogy már nem csak növényeink nevét, hanem igényeiket, gondozásukat, fejlődésüket is figyelemmel követhetjük a felsoroltak segítségével.

Bluetooth hangszóró

Bár a legtöbbünk éppen a város mesterséges és hangos zajai elől menekül a természetbe, a csendből is elegünk lehet egy idő után.

Ezekben az esetekben jöhet jól egy bluetooth hangszóró, aminek a segítségével bárhol, bármikor meghallgathatjuk kedvenc számainkat, belehallgathatunk az aktuális hírekbe vagy akár hangoskönyvet is „olvashatunk”.

Mindez rendkívül jól tud jönni a monoton, hosszú ideig tartó feladatoknál (pl.: gazolás, ásás, stb.), vagy az aktív pihenéssel (pl.: medencézés a gyerekekkel, kerti parti a barátokkal, stb.) töltött napokon.

Vadkamera

Egyre elterjedtebbé válik a kerttulajdonosok körében a vadkamera, amelynek lényege az, hogy csak akkor készít képet — vagy videót —, amikor éppen mozgást észlel. Az így készült képeket különböző módokon (például emailben) továbbítja nekünk, ráadásul valós időben, így mindig tudni fogjuk, ha a kertünket élőlények látogatják meg.

Ez az eszköz különösen hasznos lehet azoknak, akik az erdőhöz közel élnek, hiszen itt már nemcsak vakondok, sündisznók vagy madarak bukkannak fel nap mint nap, hanem nyulak, rókák, őzek vagy egyéb vadállatok is!

Extra tipp:válasszunk olyan modellt, ami éjjeli felvételeket is tud készíteni, hiszen a legtöbb vadállat a sötétben a legaktívabb, így reggel, mikor felkelünk, nagyon izgalmas képek fognak várni a telefonunk kijelzőjén!

Ha pedig már a telefonoknál tartunk: nem nehéz észrevenni, hogy az imént felsorolt hasznos termékekhez okostelefonra is szükségünk lesz. Az első és legfontosabb dolog tehát az, hogy rendelkezzünk egy megbízható, éles képeket készítő, az esetleges kültéri baleseteket is jól bíró készülékkel, hiszen ez az alapja szinte minden modern kényelmi eszközünknek. 

Célszerű emellett befektetni olyan kiegészítőkbe is, amelyek a drága okoseszközünket megvédik és még használhatóbbá teszik — a kijelzővédő fólia, a telefontok vagy a napelemes töltő például nagyon hasznos okostelefon kiegészítő a kerttulajdonosok számára.

(X)