Akár kicsi, akár nagy gyermekeink vannak, szükséges, hogy egy kisebb vagy nagyobb helyet fenntartsunk számukra a kertben. De még csak az sem kell, hogy gyermekeink legyenek - ha szeretünk vendégeket hívni, vagy összehívni a családot nyáron, biztosan lehetünk benne, hogy jönnek gyerekek, akik otthon érzik magukat a kertben. Persze, az sem utolsó szempont, hogy a felnőttek milyen nyugodtan tudnak ücsörögni a kerti filagóriában. Nézzük, mi az, ami megkönnyíti az életünket, ha családi kertet tervezünk.

  1. szabad terület

Biztosak lehetünk benne, hogy akármekkora gyermekről van szó, fog rohangászni, ha pedig többen vannak, akkor az ég óvja a virágokat! Érdemes tehát nem mindent beültetni féltett virágokkal, telehordani “majd felhasználom valamire” dolgokkal, hanem egy területet kifejezetten arra dedikálni, hogy azt lehessen széttaposni. Jó, ha van egy-két labda is a garázsban, de biztosak lehetünk benne: a gyermekek bármilyen egyszerű játékkal feltalálják magukat. És nem kell percenként rájuk kiáltani, hogy: ne ott rohangáljatok!

Befüvesíthetjük ezt a területet, vagy bevethetjük vörös vagy fehér lóherével is - ez utóbbit kevésbé kell locsolni, kevesebbet kell vágni, és még gyönyörű virágai is vannak. Mindkét esetben ki lehet használni majd a meleg nyári napokat egy kis mezítlábazásra - hiszen erre minden gyereknek (és felnőttnek is) szüksége lenne legalább nyaranta egy kicsit.

 

  1. filagória vagy pavilon

A családba természetesen a felnőttek is beletartoznak. Egy kerti pavilon vagy filagória majdnem olyan, mint egy fedett terasz, csak épp a kert közepén van. Attól függően, hogy hol helyezkedik el és mekkora a kert, akár el is bújhat a bokrok között, vagy lehet közel is a házhoz, hogy egy társasági esemény idején ne kelljen sok időt eltölteni a cipekedéssel.

Előnye, hogy fedett, és ha úgy tartja kedvünk, akár átlátszó hálót vagy oldalponyvákat is felhúzhatunk a szúnyogok vagy a kíváncsi tekintetek ellen. Privát szférát biztosít, és mivel fedett, a nap és az eső ellen egyaránt védelmet nyújthat. Alkalmas lehet hétköznapi vacsorákra, de kerti sütögetés helyszínére is.  A legtöbb esetben elfér alá egy garnitúra szék és aztal, esetleg egy kisebbfajta barbecue-sütő.

 

  1. megmászható dolgok

Akinek vannak kisebb vagy nagyobb gyermekei, tudja, hogy kevesen vannak, akik megmaradnak a horizontális mozgásban - a gyerekek nagy része imád felmászni dolgokra. Ha szerencsénk van, és van a kertünkben egy öreg diófa vagy cseresznyefa, amelynek széles, elágazó ágai vannak, akkor már ki is pipálhatjuk a feladatot. Az ágakra ráadásul hintát is lehet szerelni, ami szintén nagy kedvenc a gyermekek számára.

Ha nincs ilyen szerencsénk, vehetünk vagy építhetünk mászókát. Számtalan fajtája van, a többségük nagyon biztonságos, mégis megadják a mászás élményét.

Természetesen a megmászható dolgok magukban hordozzák a leesés kockázatát: Bizonyára ismerjük a gyermekeinket, és ők is ismerik magukat annyira, hogy tudják, meddig tudnak fölmászni - mert onnan le is tudna jönni. Fél szemünk nem baj, ha olykor a mászókán vagy fán lévő gyermeken van, de jobb, ha tisztában vagyunk vele: a gyermekek nagy része akkor is mászik, ha valamire nem szabad. Akkor már jobb, ha van, amire tényleg szabad neki.

 

  1. homokozó

A homokozó az örök sláger. Adjunk egy kupac homokot, egy vödröt és egy lapátot a gyermekek kezébe, és órákig boldogan túrják a homokot. Ha még egy vízcsap is van a közelben, akkor a szórakozás még tovább nyúlhat. Ez így természetes, a gyermekeknek nagy szükségük van a földet (homokot) túrni, a taktilis érzékeket maximálisan kihasználni.

Ha homokozóban gondolkodunk, érdemes olyan fajtát venni vagy - ügyes kezűek esetén - csinálni, amely keretes, egy adott helyen tartja a homokot, nem hagyja szétszórni. Fontos még, hogy legyen fedője. Bármiféle eszköz megfelel a lefedésre, vékony falap vagy fólia, a lényeg, hogy a falevelek és a szomszéd macskák ne találhassák meg.

A homok persze egy idő után kiszivárog, kikerül, elszublimál, szóval ne felejtsük el időről időre - praktikusan szezon előtt - feltölteni. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a homokozójátékoknak érdemes egy külön helyet találni, nem pedig a homokozóban tárolni őket. Hiszen a gyermek egy idő után hozzá sem fér magához a homokhoz, annyira elborítja a mindenféle dömper, fagyiforma és vödör a homokozót. A kevesebb több: nem kell rengeteg homokozójáték. Ezzel a saját dolgunkat is megkönnyítjük, hiszen amíg meg nem tanítjuk, hogy a gyermek maga pakoljon el maga után, addig ez a feladat a szülőkre marad.

Végül: mielőtt a házba lépne a gyermek homokozás után, ne felejtsük el a cipőből kiszórni a homokot. Hálásak leszünk magunknak.

 

  1. bunker

A gyermekek imádják a bunkikat. Lehet építeni ideiglenes bunkit fából és pokrócokból, vagy lehet állandót telepíteni fűzfavesszőkből, amely gyönyörűen megered, mint azt a tavak partján oly sok helyen látni. Ha kreatív kertészek vagyunk, akár a felfutandó bab, borsó vagy tök támasztó karóit is rakhatjuk kunyhó alakúra, amelyet aztán a nyár folyamán belep a növény zöldje.

 

Természetesen sok mindent fel lehetne még sorolni, az ugróiskolától az ugrálóvárig. Az előbbit krétával bármilyen vízszintes felületre oda lehet biggyeszteni, vagy akár ágakból kirakni. Az ugrálót pedig bár nagyon szeretik a gyerekek, azért veszélyes is tud lenni, ha többen vannak benne, esetleg bepörögnek. A medence is jó ötlet nyáron, felnőttet, gyermeket egyaránt lehűsít - már ha nem melegszik föl a víz túlságosan a nagy melegben. És erre is vonatkozik: csak felnőtt felügyelete mellett szabad a gyermekeket beengedni.

Ha pedig gyermekeink vannak, ne aggódjunk az ötlethiány miatt - hamar a tudomásunkra hozzák a saját vérmérsékletüket és az igényeiket. Döntsünk bölcsen, hogy mit kezdünk a kertünkkel, és élvezzük, hogy van egy parányi kis paradicsomunk, amellyel van ugyan munka, de sokszor annyi öröm is.

(X)