A hortenzia talán az egyik legkedveltebb kerti dísznövény lett hazánkban, de sokan tanácstalanok, pontosan hogyan kell tavasszal metszeni ezeket a csodás évelő növényeket. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani.

színes hortenzia bokor

Ma már számtalan hortenziafajta kapható a hazai kertészetekben, sőt ha elmegyünk egy nagyobb bevásárló központba kenyérért vagy tejért, tavasszal ott is találkozunk hortenziával, és nehéz lemondani arról, hogy haza vigyünk egy cserép, virágzó szépséget magunkkal.

Ha sikerül megfelelő helyet találni a hortenzia számára kertünkben, örömmel várjuk, hogy a következő évben kinyíljanak a csodás színes virágok, ám gyakran csalódás ér bennünket, mert a virágzás elmarad. Ennek az egyik oka lehet a helytelen metszés.

A metszés nagyon fontos a hortenziáknál, egyrészt a dúsabb virágzás érdekében, más részt pedig a növény formáját és kinézetét is tudjuk vele alakítani, formálni.

Mikor kell metszeni a hortenziákat?

A legtöbb hortenziát csak tavasszal érdemes metszeni, mivel ha télen vágjuk le a hajtásokat, könnyebben kárt tehet a téli fagy a növényben, épp ezért télire érdemes még az elszáradt virágokat is rajta hagyni az ágakon, így védve a növényt a hidegtől. Tavasszal is csak akkor kezdjünk neki a metszésnek, ha az éjszakai fagyok már nem fenyegetik a növényt.

Melyik hortenziát szabad tavasszal metszeni?

A cserjés hortenziát vagy más néven Annabell hortenziákat tavasszal kell erősen megmetszeni, bátran vágd vissza a hajtásokat akár 30-40 cm magasságig, a gyenge vagy keresztben álló vékonyabb ágakat tőből vágd ki, és ha kell, formázhatod is a hortenziádat a metszéssel.

A bugás hortenzia mindig az ágvégen és a friss hajtásokon hozza nyáron a virágokat, és ha elmulasztjuk a metszést, idővel elöregedik a hortenzia, így egyre kevesebb virágot és egyre kisebbeket fog hozni. A metszéssel nem csak a virágzást tudjuk elősegíteni, de formázni is lehet a növényt, nézd át a növény formáját, és ez alapján kezd meg a metszést. A bugás hortenziát akár 50-60 cm magasságig is vissza lehet metszeni, de ha magasabb növényt szeretnél belőle nyáron nevelni, hagyhatod kicsit magasabbra is a metszést. Ennél a növénynél nem kell a rügyeket figyelni, bátran vágd vissza tavasszal.

A tölgy levelű hortenzia is, a friss hajtásokon hozza a virágokat, így ezt a fajtát is tavasszal kell erőteljesen metszeni. Itt is érdemes ősszel meghagyni a hajtásokat, és az elnyílt virágokat, így védve a növényt a téli fagyoktól, majd tavasszal, amikor az éjszakai fagyok már elmúltak, háromnegyedik vágd vissza az ágakat.

A kerti hortenziát ősszel szintén nem szabad metszeni, mert így a növény a fagy ellen is védve van, ám ezt a növényt tavasszal sem szabad metszeni, mivel a kerti hortenzia mindig az előző évi hajtásokon hozza a virágokat, vagyis ha levágjuk, az elszárad ágakat, akkor pont a virágzástól fosztjuk meg a hortenziánkat.

Ennél a hortenzia fajtánál mindössze az elnyílt virágokat érdemes az ágakat tetejéről levágni, és figyelni kell arra, hogy a virág fejek alatti rügyek már ne sérüljenek a metszés során.

Tehát a szabály az, hogy minden hortenziát lehet tavasszal metszeni, kivéve a kerti hortenziát, és a kúszó hortenziát, mert ezek a fajták az előző évi hajtásokon hozzák a virágokat, így a metszéssel pont a virágzást akadályozzuk meg.

A kerti hortenziát a nyár végén érdemes metszeni, mivel az ősszel kifejlődő hajtásokon lesznek majd fontosak a következő évi virágzás során. Ezt a nyár végi metszés legkésőbb augusztus végéig vagy szeptember első napjaiban kell elvégezni, hogy az ősszel kifejődő hajtások szépek és erősek legyenek.

A nyár végi metszés során a harmadik vagy negyedik levélpár felett vágjuk vissza a hortenziát, a fiatal növények esetében a kétharmadáig vágjuk vissza a növényt. Az idősebb hortenziák esetében pedig a 3 évnél idősebb hajtásokat érdemes eltávolítani, mert ezeknek már nagyban csökken a virág hozamuk.

Mi történik, ha véletlenül tavasszal metszed meg a kerti hortenziát. A növénynek nem lesz semmi baja, erősebb és dúsabb lesz, de sajnos abban az évben már le kell mondanod a virágzó hortenzia látványáról, csak a következő évben lesz rajta virág.

A kúszó hortenziákat pedig szintén nem tavasszal, hanem a nyár végén a virágok elnyílás után érdemes, egy alakító metszéssel, mert hasonlóan a kerti hortenziához, ez a fajta is ősszel hozza majd azokat a hajtásokat, amelyeken a következő évben a virágok fognak kifejlődni. Itt is fontos, hogy a metszést legkésőbb augusztus végéig el kell végezni.

Összefoglalva a kerti hortenziát és a kúszó hortenziát a nyár végén kell metszeni, de tavasszal és ősszel nem szabad. A többi hortenziát ősszel nem szabad, de tavasszal vissza kell vágni a hajtásokat.

A folytatásban: Hogyan kell a hortenziát metszeni, öntözni, teleltetni és kékíteni?


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!