Azt minden hobbykertész tudja, hogy a szép zöldség titka, a napos kert és a jó talaj. A legideálisabb talaj számukra, a humuszban gazdag, laza tápanyagdús talaj. De természetesen az egyes zöldség fajtáknak eltérő igénye lehet, talaj összetételben, és tápanyagban is, ezeket jó, ha figyelembe vesszük, mégis azt lehet mondani, ha a kertünkben a talaj egészséges, ott bármilyen zöldség megterem. Egyes zöldségeknek kétszer akkora a tápanyag igénye, mint másoknak, ilyen pl. a paradicsom, amelynek a frissen trágyázott talaj az ideális, tehát már az ültetésnél is érdemes komposztot, vagy egy kevés érlelt trágyát adagolni valamint terméskötődés idején ismét trágyázni kell. Ezzel szemben a retek, vagy a sárgarépa nem kedveli a tápanyagdús trágyázott talajt.

A káposztáknál pl. főzés során is megtudhatjuk, mennyi tárgyát vagy épp műtrágyát kapott a növény, mert ha túltrágyázták az adott káposztát, a főzésnél kissé kellemetlen szaga lesz a leveleknek.

Nagyon fontos, hogy a saját magunk részére megtermelt zöldségeknek ideális mennyiségben adagoljuk a tápanyagokat, mivel saját egészségünk a tét. A túl sok, illetve a túl kevés tápanyag is káros lehet, főleg a nitrogén alapú trágyák túladagolását érdemes elkerülni, mivel vannak növények, amelyek ezt elraktározzák, és így szervezetünkbe is bekerül, amely később akár rákot is okozhat. Egyes zöldség fajták különösen nagy mennyiségű nitrátot képesek elraktározni, ilyen pl. a spenót, egyes saláta fajták, pl. a rucola, és a galambbegy saláta, a karalábé, a zeller, vagy a cékla. Ezeket a növényeket jó, ha nem tápláljuk túl sok nitrogén alapú trágyával.

Épp ezért jó, ha a kiskertben saját magunk termesztünk zöldségeket, mivel így biztosak lehetünk abban, hogy amit megeszünk nincs túltrágyázva veszélyes tápanyagokkal.

És hogy hogyan lehet nitrátszegény zöldségeket termeszteni?

Mondjunk le a műtrágyákról, és inkább a talajt tápláljuk megfelelő módon.

Az istállótrágyát évente elég egyszer beleforgatni a talajba, viszont komposztot használhatunk évente akár kétszer, háromszor is. Ősszel vessünk el zöldtrágyázásra alkalmas növények magját pl. fehér herét, vagy mustármagot, és ezeket hagyjuk télen is a talajban.

Ha pedig biztosra szeretnénk menni, hogy nitrátszegény zöldségeket tudjunk termeszteni, gazdaboltokban már lehet vásárolni olyan tesztet, amellyel mi magunk is meg tudjuk a talaj nitrát tartalmát vizsgálni.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!