A régi almafajták évszázadok óta megállták helyüket, alkalmazkodtak az időjáráshoz, és a klímához, de a mai modern fajtákról ez nem mondható el. Sajnos némelyiket már alig lehet beszerezni, de vannak köztük olyanok is, amelyeket a hazai kertészetekben is megtalálhatóak. Érdemes nekünk is hozzájárulni ahhoz, hogy ezek az almafajták fent maradjanak, és faiskolákban és kertészetekben felkutatni és elültetni ezeket az alma fajtákat.

Az alma története:

A régi almafajták őse a Kaukázusból származó alacsony vadalmát és az európai erdőkben élő vadalmát tekintik. A régi kultúrnépek igen nagy becsben tartották az akkor még savanykás gyümölcsöt, amely a rómaiakkal jutott be Európába. Nagy Károly ösztönzésére kezdték el a kolostorokban termeszteni az almát, amely ezután a fejedelmi udvarokba is eljutott, és elindul az első nemesítés is.

Ebben az időben kezdték el az almák támasztékon való futtatását, amelyet ma az angol, és a francia kertekben még mindig előszeretettel alkalmaznak. Természetesen a lakosság is egyre nagyobb érdeklődést mutatott az alma miatt, egyrészt azért mert télen sokáig lehetett tárolni és fogyasztani a vitamindús gyümölcsöt, másrészt pedig a belőle készült pálinka és almabor sikere miatt.

Az alma termesztése:

Az alma Közép-európai mérsékelt éghajlatán érzi igazán jól magát, a nem túl nedves meszes talajon, kb. 600 méteres tengerszint feletti magasságig. Reméljük, hogy a klímaváltozás nem lesz hatással a hazai almafákra. Mivel az alma nem önbeporzó, ezért ültetéskor legalább két fajtát érdemes egymás mellé ültetni, vagy egy alanyra több fajtát szoktak oltani, ezek a duo és a tripla almafajták. Az almának a termékeny agyagtalaj, de a tápanyagokban gazdag humuszos kerti talaj is megfelel. Sok kiskertben az alacsony 40-60 illetve a 100-120 cm magas almafákat keresik, mivel ezekről könnyebb leszüretelni az almákat. És mivel a városokban sok a kis méretű kert, így az edényben nevelhető almafajtákat is egyre többen keresik, ezeket különösen gyenge növekedésű alanyokra oltják be és élettartamuk kb. 10 év.

őszi almák kosárban

Az almák betakarítása:

A korán érő nyári almafajták a legzamatosabbak, ezeket akkor érdemes leszedni, ha az alma egy csavarással könnyedén elválik a termőágról. Ha még nem tudjuk egy csavarással leszedni, akkor hagyni kell még érni az almákat a fán. A középkorai és téli almákat viszont leszedés után még hagyni kell egy hűvös helyen érni, hogy elérje a zamatos kellemes íz világot. Az almát a pálinka, almabor készítés mellett számtalan süteményhez vagy almalekvár készítéshez is fel tudjuk használni, érdemes kertünkbe több almafát is ültetni.

Régi hagyományos almafajták:

Cox narancs renet

Közvetlen fogyasztásra alkalmas őszi almafajta, érési ideje szeptember és  október  között van, és tavaszig is eltartható.. Ezt a még ma is közkedvelt fajtát az 1825.- ös években hozták létre Angliában.

Gyümölcs nagy és fénylő sárga színű, piros csíkozással, húsa tömör roppanós és lédús, kellemes édeskés ízű. Tápanyagban gazdag fagymentes helyre ültessük, közepesen erélyes növekedésű fajta.

Aranyparmen

Közvetlen fogyasztásra alkalmas régi nyári almafajta, amelynek az érési ideje augusztus végétől egészen októberig is eltarthat. A leszedett almákat hűvös helyen akár februárig is lehet tárolni. Az egyik legrégebbi fajták közé tartozik, már a középkorban is termesztették. A kis vagy közép méretű gyümölcsöknek a héja sima zöldessárga, a napos oldalon bepirosodik és csíkossá válik. Íze kellemes édes savanykás, ez a fajta a melegebb fekvésű kerteket kedveli.

Gravensteini

Szintén egy értékes nyári almafajta, amely augusztus végétől egészen október végéig is teremhet, de gyakran még decemberben is szedhetjük róla az ízletes nagy lapított sima héjú almákat, amelyek kissé zsíros tapintásúak. Az almák sárga színűek vöröses csíkozással, húsa nagyon finom és lédús, zamatos.

James Grieve

Ez a nyári almafajta már augusztus elején érésnek indul, amely az 1800-as években-Skóciában jött létre.

Gyümölcse közép nagy enyhén bordázott, sárga héjú, de a napos oldalon pirosra színeződik. Fehér húsa kellemesen savanykás. Tápanyagban gazdag nem túlszáraz, talajt kedveli.

Oldenburg

Augusztus végétől egészen a tél beálltáig termő almafajta, amelyet a geisenheimi Gyümölcsnemesítő Intézetben hoztak létre. Közép nagy hosszúkás gyümölcse pirosas héjú, enyhe zsíros hatással. Húsa enyhén savanykás, de kellemes zamattal rendelkezik.

Bosc-kobak

Tárolásra alkalmas téli almafajta, amely az ősz végén kezd érni, de egészen a következő nyárig eltartható. Nagyon régi fajta már a XVI. században is termesztették, elsősorban almabor készítéséhez használták. Gyümölcse közép nagy kissé kúpos, sima kemény héjú, édes savanykás ízzel rendelkezik.

Téli citrom alma

Tárolásra és feldolgozásra is alkalmas téli almafajta, amely szeptember végén érik , és áprilisig is eltartható. Ez a nagyon régi almafajta igen lédús, sárga héjú zamatos gyümölcsöket terem.

Brettacher

Szintén tárolásra alkalmas téli alma, amely októbertől szedhető és egészen áprilisig is tárolható. Nagy bordázott gyümölcse zöldes fehér, a napos oldalon bepirosodik. Íze kissé fanyarkás savanyú, süteményekbe és almapürének is kiváló.

És a hazai almafajtákról sem szabad elfeledkezni:

Nyári csíkos borízű almafa

Hazai almafajta, amely július végétől érik, gyümölcs közép nagy sárga héjjal rendelkezik, amely élénken csíkozott, lédús húsa igen zamatos.

Termőképesség: erős növekedésű

Egri piros almafa

Hazai származású nyári almafajta, amely már július végén érésnek indul, gyümölcs közép nagy sötétpiros héjú. Húsa fehér, kellemesen fűszeres. Gyümölcs: közép nagy, 130-140 g, élénkpiros, éretten sötétpiros, húsa fehér, kellemesen fűszeres Termőképesség: jó termőképességű fajta, lisztharmatra toleráns fajták nemesítésénél is értékes génforrás.

De ezen kívül érdemes még ültetni a Jonagold, Jonathan, Golden, Mutsu, Starking almákat is.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!