Ugye te is gyakran olvasod, hogy a saját magad által termesztett szamóca sokkal édesebb és zamatosabb, mint a bolti változat. És hogy ez miért igaz, azt cikkünkből megtudhatod.

A szamóca termesztése nem csak egyszerű és szinte gyerekjáték, de remek szórakozás is egyben. Még a legkisebb erkélyen vagy teraszon is tudsz szamócát termeszteni egy balkonládában, ráadásul túl sok törődést és ápolást sem igényel ez a rubint piros édes finomság.

De mi a különbség a bolti és a kiskerti szamóca között?

Mindössze annyi, hogy a bolti változatot még éretlenül szinte halvány rózsaszín állapotban szedik le a kertészetben, majd innen kerül be a boltokban, ahol viszont nem éri napfény az érés során, így a szamóca az íz anyagok mindössze 1%-át tartalmazza a többi 99 % elveszik. Tehát a napsütésben fürdőző, kertben beérett szamóca tényleg sokkal zamatosabb és ízletesebb, sőt a cukortartalma is sokkal magasabb, mint a bolti szamócának.

De akárcsak a többi zöldség és gyümölcs esetében a szamócánál is vannak eltérések az egyes fajták között, így érdemes több fajtát is kipróbálni és megkóstolni, végül elég a család kedvencét évről évre gondozni és ápolni kertedben. A szamóca palánta vásárlása esetén mindig érdemes elolvasni a leírást, hiszen vannak egyszer termő és folyton termő fajták, ezek közül is van korai, középkorai és késői érésű, de vannak vad és alpesi fajták is.

Aki egyszer belelendül a szamóca termesztésbe, örömmel fog újabb és újabb fajtákat kipróbálni, és érdemes az egyszer termő és a folyton termő fajtákat is ültetni, mert az egyszer termő fajták sokkal több, nagyobb és bőségesebb termést hoznak, mint a folyton termők.

Íme, néhány egyszer termő szamócafajta, amelyek itthon is beszerezhetők.

Honeoye

Ez a szamócafajta a nyár középén hozza nagy mennyiségű élénk színű kissé savanykás gyümölcseit, amelyek lekvár vagy dzsemkészítéshez tökéletes választás. Erőteljes, laza, közepesen tömött bokra van. Indaképzési erélye közepes.

Korona

A korona szamóca Holland kertészek munkájának a sikere, különlegessége a nagy méretű szinte kivi nagyságú lédús édes gyümölcsében rejlik. Bokra laza, középerős-erős növekedésű, levelei közép zöldek. Indásodási erélye közepes. Ráadásul ez a fajta a betegségekkel szemben is ellenálló, így érdemes ebből is ültetni tavasszal.

Manille

Ez a középérésű szamócafajta jó után jár a sztárrá váláshoz, hiszen két nagyon jó fajta keresztezéséből jött létre. Gyümölcse édes, zamatos, és a betegségekkel is szemben ellenálló, így a hobbikertekben is közkedvelté vált.

Folyton termő szamóca fajták

Bár a folyton termő fajták tavasztól akár a nyár végéig is hoznak termést, sajnos ízben és nagyságban messze elmaradnak az egyszer termő fajtától. A folyton termő szamócákat érdemes balkonokra, vagy kisebb erkélyekre ültetni, de ha sok termésre vágysz, minimum 10-15 tőre lesz szükséged.

Albion

Ez a szamócafajta nyár elejétől egészen az ősz végéig is terem, ráadásul a cukortartalma kétszer akkora, mint más szamóca fajtáknak.

Snow white

Ha te láttál már fehér szamócát, akkor ezt a fajtát is láttad már, hiszen a szamócák egyik nagy slágere lett ez a folyton termő fajta, amely egy véletlen keresztezésnek köszönhető. Halvány színét megcáfolva ez a szamóca édes és zamatos, aromája kiváló.

De ezen kívül is érdemes szétnézni a hazai kertészetekben, és újabbnál újabb fajtákat kipróbálni a kertben.

Hogyan lehet ízletes és zamatos szamócát termeszteni a kertben?

A szamóca termesztése tényleg gyerekjáték, mindössze napsütésre, vízre és némi tápanyagra lesz szükséged, na és persze néhány apró kis trükkre, amitől még finomabb lesz a saját termesztésű szamóca. A rossz hír, hogy szamócát csak napos helyen érdemes termeszteni, mert bár árnyékosabb helyen is terem, de a cukor és íz aroma a napsütéses órák számával képes növekedni, illetve csökkenni, tehát ha a szamóca nem kap elég napsütést, nem lesz olyan édes és zamatos.

Mulcsozd a szamócát!

A mulcsozás az egyik legfontosabb munkafolyama, ha a kertedben, ágyásokban szeretnél szamócát nevelni, mivel így a gyomok is kevésbé törnek utat maguknak, a talaj kiszáradását is megakadályozod, ráadásul a lecsüngő termés sem fog a sáron nedves talajjal érintkezni, és rothadásnak indulni. A szamóca ágyásokba szalmával érdemes a talajt takarni. A cserépben vagy balkonládában nevelt szamócáknak erre nincs szükségük.

De egyes kutatások szerint a piros színű talajtakaróval védett szamócák kétszer olyan ízletesek lesznek, amely első hallásra kicsit nevetségesnek tűnhet. A tudományos magyarázat szerint a piros mulcstakaróról visszaverődő szabad szemmel nem látható vörös fénysugarak olyan hatást keltenek, mintha az a szomszédos szamócáról verődne vissza, így a növény versengeni kezd a szomszédokkal és sokkal nagyobb és ízletesebb gyümölcsöket hoznak.

Hát egy próbát megér egy kísérlet erejéig.

Tápanyag utánpótlás a szamócának

Azt minden hobbikertész tudja, hogy a szamócáknak szükségük van a tápanyagban gazdag talajra, és főleg ha kisebb cserépben, vagy balkonládában szeretnénk a szamócákat nevelni, rendszeres pótolni kell a tápanyagot. De nem mindegy hogy hogyan és mivel.

Egyes kertészek szerint a savas kémhatású talajban növekvő szamócák ízletesebbek, mint a normál talajban termesztett gyümölcsök. Tehát a szamóca palántákat érdemes savas, káliumban gazdag, de tőzegmentes ültető közegbe ültetni, amely sok szerves anyagot is tartalmaz. Amennyiben az eper palánták túl sok nitrogén tartalmú tápoldatot kapnak, rostos, de nem lédús, fénytelen gyümölcsöket fognak hozni, amelyek mellé tömeges inda és levélzet fog párosulni. Az indákat érdemes rendszeres eltávolítani, sőt ezeket akár külön cserépbe is lehet ültetni, mert így 10% több c vitamin és cukor alakul ki a gyümölcsökben.

Mikor szedjem le a szamócát?

Ha igazán ízletes szamócát szeretnél a kertedből szedni, akkor érdemes naponta figyelni a gyümölcs érését, mert ha éretlenül félig pirosan szeded le a gyümölcsöt, akkor soha nem lesz olyan édes, mintha a napon érne be a szamóca. A szamócát akkor érdemes leszedni, ha a gyümölcs egyenletes piros színt kap, amelyeket egy száraz, napos délután érdemes szüretelni, mert ekkor a legmagasabb a gyümölcs cukor tartalma.

A cikk 2. részében megmutatjuk ,hogyan kell sikeresen szamócát termeszteni kiskertben!