Nincs is finomabb és egészségesebb a saját termesztésű zöldségnél. Ha van egy kiskerted, akkor használd ki a lehetőséget, hogy megtermelheted magadnak a friss zöldségeket. Kezdő kertészként persze nem érdemes a legigényesebb zöldségekkel indítanod a termesztést. Mutatunk neked 5 olyan finom zöldséget, melyet kezdőként is sikerrel tudsz termeszteni!

Vidéki zöldséges kert

A kertészkedés a kiskertedben nem igényel különösebb szakértelmet. Kertészeti végzettség nélkül is megtermelheted a családnak a saját zöldségeit. Legalábbis az egyszerűen gondozható zöldségeket mindenképpen. A házi zöldségek biztosan vegyszermentesek, és olyan zamatosak, hogy nyersen is élvezettel fogyaszthatod őket.

 

A zöldségeket vetheted magról, vagy ha még inkább megkönnyítenéd és meggyorsítanád a házi termesztést, akkor beszerezhetsz előnevelt palántákat is. Mutatunk neked 5 olyan zöldséget, mely könnyedén megterem a kertedben.

 

1.Paradicsom

 

Az egyik legegészségesebb kedvenc zöldségünk. Nem hiányozhat szendvicsből, salátából, pörköltből. És ne feledkezzünk meg a lecsóról, ami házi paradicsommal egészen mennyei lesz. A paradicsom nagyon könnyen termeszthető, csupán egyvalamitől kell megvédeni, az esőtől. Ugyanis nedves körülmények között könnyen megtámadhatja egy gombabetegség. Érdemes palántával kezdeni a termesztést kezdők számára. A fejlődő kis hónaljhajtásokat rendszeresen távolítsd el. A talaja legyen tápanyagban dús, és egyenletesen nedves.

 

2.Fejessaláta

A fejessaláta termesztése gyerekjáték minden kezdő számára, és ez a többi salátafélére is igaz, például a tépő- és a madársalátára is. Ám ezt is javasolt palántáról ültetni. A saláta nem kedveli a tűző napot, ezért leginkább más zöldség árnyékába ültesd. Ha folyamatosan ülteted, akkor egyfolytában el leszel látva, friss, vágható salátával.

3.Zöldborsó

 

A finom, zsenge zöldborsó az egyik legfinomabb tavaszi zöldség. Már egész kora tavasszal ültethető, ajánlott minél előbb, mert a nagy meleget nem bírja, és virágot sem hoz már. Szereti a napos helyet, a magas tápanyagtartalmat és a gyakori öntözést. A borsó számára biztosítanod kell valamilyen támasztékot, karót, vagy futtatórácsot, hogy ne feküdjön el. Márciustól vesd már szakaszosan, kéthetente, hogy folyamatosan szüretelhesd.

 

4.Retek

 

A retek nagyon egészséges tavaszi zöldségünk. Szerencsére nagyon gyorsan fejlődik, magvetés után másfél hónappal már lesz is saját termés a konyhaasztalon. A retek fényigényes, az árnyékot nem bírja. Fontos, hogy ne vesd túl sűrűn, mert akkor nem fognak megfelelően fejlődni a növények. Árnyékos helyen a hajtások megnyúlnak, és a föld feletti részek gyors növekedése miatt a gumó fejlődése elmarad.

5.Cukkini

A cukkini minden kezdő kertész álma, annyira könnyű a termesztése. Igényli a napfényt, a tápanyagdús, jó vízelvezetésű talajt, és közepes a vízigénye. Csak a fagyok elmúltával vethető, általában áprilisban érdemes. A tövéhez tégy talajtakarót, mely biztosítja a talaj megfelelő nedvességét, és használhatsz védőfóliát is, hogy védd a hideg ellen, és felgyorsítsd a növekedését.

A legfontosabb tippek, mielőtt zöldségtermesztésbe kezdenél a kertedben:

 

  • Még javában tart a tél? Sebaj, a veteményezésre már most gondolj, hiszen még tavasz előtt kell megtervezned a konyhakerted. Rajzold le, hol szeretnéd kialakítani, mekkora helyen, tudd, hogy megfelelőek-e a fényviszonyok. Lehetőleg ne olyan helyre ültess zöldségeket, ahol a garázs beárnyékolja a területet.
  • A bevetett sorokat úgy tervezd meg, hogy legyen közöttük egy keskeny sáv a közlekedésnek, hiszen hozzá kell férned a fejlődő zöldségekhez.
  • A vetőmagvakat is időben szerezd be, és csakis megbízható helyről vásárolj, ahol egészséges magvakat vásárolhatsz, melyek biztosan kicsíráznak.
  • El kell döntened, hogy vetőmaggal vagy palántával vágsz neki a zöldségtermesztésnek. Ha a magvakat választod, akkor már januárban megkezdheted belső térben a csíráztatást és palántanevelést. Ez némi gyakorlatot igényel, ezért ha teljesen kezdő vagy, érdemes palántával kezdened a házi zöldségtermesztést.
  • Ellenőrizd a kerted talaját, alkalmas-e zöldségtermesztésre. Ha túlságosan kötött, agyagos, vagy éppen túl laza, homokos a talaj, és tápanyagban is szegény, akkor még ültetés előtt javítsd fel a talajt trágyával, vagy komposzttal. Ezért hasznos a házi komposztálás is. A túl kötött talajokat homokkal lazíthatod.

 

Sok sikert a zöldségek termesztéséhez!

A folytatásban: 5 tipp, hogy ízletes legyen a kertben termesztett paradicsom


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!