A burgonya az egyik legkönnyebben termeszthető zöldségek közé tartozik, megmutatjuk, hogyan tudsz akár egy négyzetméteren saját burgonyát termeszteni, kertben, teraszon, sőt akár az erkélyen is.

sárga burgonya a kertben

A burgonyatermesztés régen a kiskertekben még teljesen természetes volt, szinte nem volt olyan kert, ahol ne lett volna egy vagy két sor burgonya ültetve. Ma újra divatját éli, mióta tavasszal a kertészetek polcain megjelennek a kis zacskókban kapható ültetni való burgonyagumók, így egyre többen próbálkoznak a burgonya házikerti termesztésével.

A burgonya története

A burgonyát már több mint 7000 éve termeszti az emberiség, eredetileg Dél-Amerikából indult el világhódító útjára. Világszerte jelenleg kb. 330 millió tonna mennyiségben termesztik, ez ma a világ negyedik legkedveltebb zöldségnövénye.

Eleinte a burgonya levelét és termését fogyasztották, ami mérgező, így sokan haltak bele a burgonya fogyasztásába, de idővel rájöttek, hogy a földalatti gumót főzve vagy sütve is lehet fogyasztani. A burgonya valamikor a XVIII. században érkezett meg hazánkban, ahol eleinte még bizalmatlanul fogadták mérgező hatása miatt, de idővel itt is nagy sikert aratott.

Hová és hogyan ültessünk burgonyát?

Ha az idén te is szeretnéd kipróbálni a burgonyatermesztést, amely egy igen izgalmas móka, tavasszal látogass el egy közeli kertészeti áruházba, vagy mezőgazdasági boltba, és vásárolj vetőburgonyát. Ha nem szeretnél sok pénzt költeni a vetőburgonyára, a piacokon is körülnézhetsz, ott tavasszal az őstermelők árulják a vetőburgonyát. Ezenkívül érdemes körbenézni több helyen, esetleg az interneten is, mert ma már több fajtából is lehet választani, és kísérletezni.

Egyetlen gumó elültetésével, nyár közepére egy "rakás" burgonyagumót tudsz majd betakarítani.

A burgonya szinte bármilyen talajban jól fejlődik, de azért kedveli a tápanyagban gazdag laza talajokat. A burgonya ültetésekor fontos, hogy hagyj elegendő helyet a tövek között, mert bár maga a gumó igen kicsi, a növény nyárra nagy lombot fog növeszteni.

Burgonya palánták elültetve

Amennyiben a burgonyát teraszon vagy erkélyen szeretnéd termeszteni, semmi gond, szükséged lesz egy nagyobb konténerre, és egy olyan burgonya fajtára, amely konténeres nevelésre is alkalmas. Ma már ezt is be tudod szerezni a kertészeti áruházakban, tavasszal burgonyatermesztésre alkalmas zsákokat és konténereket is árulnak, de bármilyen vastagabb zsák is megfelel, amelybe minimum 10-15 liter föld belefér.

A burgonya fajták választéka

Amikor tavasszal megveszed a vetőburgonyát, olvasd el pontosan a tájékoztatót, mivel a különböző fajta burgonyák a főzés és sütés során másképp fognak viselkedni. Ezen kívül vannak korai és késői fajták is, de legjobb a korai, amelyekből a gumók nyáron már szedhetők is fel a talajból.

Színekben is tudsz válogatni, ma már a lila burgonya, az édesburgonya, és a krémszínű burgonya sem ritkaság. Vannak olyan fajták, amelyek akár 80 nap alatt teljesen kifejlődik, másoknak több időre van szükségük.

A burgonyákat három nagy csoportra vannak felosztva:

Korai fajták:

Ezt a fajtát tavasszal kell elültetni a kertben, így már a nyár elején szedheted a tányérodra az ízletes finom burgonyát.

A korai fajták gumóit 40 cm tőtávolságra és 50 cm –es sortávolságra érdemes ültetni. A középkorai fajták tömörebb szerkezetűek, és kb. 3,5 hónap kell a teljes beérésükhöz, a nyár végére szedhetőek fel.

A középérésű fajtáknál aránylag hosszú a tenyészidő, de ezt a fajtát egész télen lehet tárolni, ha van elég helyed. Ezeket 75 cm sortávolságra érdemes elültetni, és 50 cm tőtávolságra. A termést ezeknél a fajtáknál ősszel érdemes felszedni.

Hogyan kell gondozni a burgonyát?

A burgonyát szinte bárhová elültetheted a kertben, de ahhoz, hogy gazdag termést kapjál a tenyészidő végén, fontos a tápanyag dús talaj. Épp ezért ültetés előtt érdemes a talajba némi komposztot, vagy istállótárgyát keverni, így javítva a talaj tápanyagtartalmát.

A burgonya nem bírja jól a téli fagyokat, ezért ültetés előtt érdemes a gumókat egy védett meleg helyen előcsíráztatni. A kicsírázott gumókat tavasszal már kilehet ültetni a talajba, amikor a fagyok már nem fenyegetik. Ha esetleg mégis jön egy kisebb fagy, szalmával, vagy geo textillel érdemes takarni az ágyást.

Hogyan ültess burgonyát tartóedénybe, teraszra vagy erkélyre?

Ehhez szerezz be egy csomag korai vetőburgonyát, és egy hozzá való minimum 10-15 literes zsákot, vagy edényt, amelybe a gumókat fogod elültetni, valamint egy tápanyagban gazdag jó minőségű virágföldet. Fontos a laza levegős virágföld a burgonya számára, mert nem szereti a pangó nedves talajt. Ha nem kapsz olyan virágföldet, amely levegős, keverj bele komposztot, vagy tőzeget, így javítva a talaj szerkezetét. Amennyiben edénybe szeretnéd ültetni a gumókat, az ideális edény minimum 50 cm széles és 50-80 cm magas legyen.

Nagyon fontos, hogy az edény alja ki legyen lyukasztva, hogy a felesleges víz kifolyjon.

Töltsd meg a termesztő zsákot 1/3 részig virágfölddel, majd rüggyel felfelé helyezd el a gumókat a talajon. Ezután takard be a gumókat 5-10 cm vastagon komposzttal, vagy virágfölddel, és várd, meg amíg a hajtások fejlődésnek indulnak. Amikor megjelennek az első hajtások, és elérik a 15 cm-es magasságot, kezd el feltölteni virágfölddel, és ezt egészen addig folytasd, míg el nem éred a termesztő zsák tetejét.

Egy kisebb zsákba 3-4 gumót tudsz elültetni, egy nagyobb méretű zsákban akár 5-6 gumó is elfér. A legegyszerűbb, ha két gumó között kb. 10-15 cm távolságot hagysz, így nem fogják egymás elnyomni a tövek.

 

Ezután locsold meg a talajt a gumók körül, majd amikor a virágok megjelennek, a gumók is növekedni kezdnek szép lassan.

A termesztő zsákot érdemes napos helyen tárolni, és ne feledkezz meg a rendszeres locsolásról sem. Nem kell túl locsolni a burgonyát, de nyáron érdemes egy vagy két naponta meglocsolni, hogy a talaj egyenletesen nedves maradjon.

Ha nem kapsz termesztőzsákot a burgonyához, használhatsz szemeteszsákot is, bár ez nem túl szép látvány a teraszon, de egy fadoboz, drótháló, vagy műanyag dézsa is megfelel. A burgonyagumók érését úgy tudod a legjobban megállapítani, ha kézzel kicsit megtapogatod a zsák oldalát, ha érzed a gumókat, akkor szedhetek ki a zsákból a burgonyákat.

Ha kertbe szeretnéd ültetni a burgonyagumókat, az eljárás ugyanez, először csak kevés földdel takard be a gumókat, majd fokozatosan töltsd fel a talajt a növény körül. Végül egy ásóvilla segítségével fordíts ki egy növényt a talajból, és nézd meg szedhetők –e már a burgonyagumók. A burgonya szedését csak a virágzás végén érdemes elkezdeni, vagyis amikor a virágok már elnyíltak, és elszáradnak, akkor érdemes megvizsgálni, mennyi gumó van a földben, és érdemes –e már felszedni ezeket.

Ha azon gondolkozol, hogy megéri –e befektetni a burgonya termesztésébe időt és pénzt, jó, ha tudod, hogy nagyon jó móka a saját termesztésű burgonyát felszedni és megsütni, ha pedig a terméshozamon gondolkozol, az kb. 3-5 kg/négyzetméter lesz, amely nagyban függ az adott burgonyafajtától, és a környezeti és termesztési körülményektől is.

A burgonyatermesztés nagyon jó móka a gyerekeknek is, de a hobbi kertész számára is sikerélményt jelent, amikor a nyár végén felszedi a saját burgonya termését. Próbáld ki a lila burgonya, vagy az édesburgonya termesztését is, a gondozási igényeik ugyanazok, mint a hagyományos burgonyáé.

Burgonya termesztő zsák felnyitható résszel. Segítségével könnyedén ültethetünk burgonyát kisebb helyen is, akár erkélyen vagy teraszon.

Használat:
1.Töltsd meg a zsákot nagyjából 30 cm magasságig földdel, majd helyezz bele 3-4 db vetőburgonyát. Fedd be földdel és öntözd meg.
2. Ahogy a burgonya növekszik, szükséges lehet utólag is komposzttal vagy földdel után tölteni a zsákot.
3. Betakarítás időben az oldalnyílás segítségével könnyedén kiszedheted a burgonyákat.

Megnézem a terméket


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!