Mediterrán hangulatú teraszról egy növény biztosan nem hiányozhat, mégpedig a szépséges leander. A leander egyike a legmutatósabb balkonnövényeknek, melynek gondozása nem igényel különleges szakértelmet. A leandernek csupán néhány dologra van szüksége ahhoz, hogy teljes szépségben pompázzon a teraszodon. Eláruljuk ezeket!

Leander magtokkal

A leander őshazája a Földközi-tenger vidékétől, a Közel-Keleten át egészen Indiáig húzódik. A mediterrán térségben szinte minden utcasarkon, kertben, parkban megtalálható, és akár három méter magasságúra is megnő. A leander imádja a tűző napfényt, a meleget, a vizet, a tápanyagdús talajt. Ha ezek a feltételek adottak számára, akkor lesz a legszebb.

 

A leander édes, mézillatú virágai betöltik a balkon esti levegőjét. Virágai sokféle színben kaphatók, fehér, rózsaszín, ibolyakék, piros, és még sárga színben is. Az egyszerűbb virágúak kevésbé kényesek, érdemesebb ilyen fajtát választani. A telt virágúak esőben gyakran nem nyílnak ki.

Milyen teraszra való a leander?

Ha a teraszodra reggeltől estig odasüt a nap, és jó meleg van, akkor biztosra veheted, hogy a leander jól fogja ott magát érezni. Arra ügyelj, hogy a leander nagyra nő, ezért kisebb teraszra mindenképpen a törpe fajták közül válassz.

A leander gondozása

A leander kertbe ültetve jól tűri a szárazságot, mert a gyökerei mélyre nyúlnak, ám a balkonon a dézsába ültetett leanderrel már más a helyzet. A napos helyen álló leander, a meleg nyári napokon nagyon is szomjazza a vizet, és a tápanyagot. Csak akkor fejlődik dús, virágos bokorrá, ha ezeket megkapja. Míg a legtöbb balkonnövény nem szeret vízben állni, addig a leander cserépalátétjét nyugodt szívvel megtöltheted, mert a melegben a leander nem sínyli meg, ha vízben áll. Sőt, örülni fog neki! Ráadásul még a meszes csapvizet is jól tűri, így emiatt sem aggódnod.

 Rózsaszín leander virág

A leander átültetése

A leander a balkonon is szép nagyra nő, hogy stabilan álljon, szép nagy cserépbe vagy dézsába kell ültetni. Kisméretű cserépben könnyedén felboríthatja egy nagyobb szél. Ha nem elég stabil, érdemes valahova rögzíteni, például a falhoz kötni a növényt egy vastagabb hajtásánál fogva.

A leandert termeténél fogva, és a nagy ültetőedény miatt is igen nehéz átültetni. De sajnos friss földre neki is szüksége van. Kezdetben az is elég, ha a felső földréteget cseréled időnként friss, tápanyagdús földre, de később már érdemes az egész földjét kicserélni. A legjobb időpont, ha tavasszal ülteted át.

Lazítsd meg a cserép szélén körbe a földlabdát, majd óvatosan emeld ki a növényt, és tedd egy szék mellé állítva. Ne fektesd a földre, mert megsérülnek a hajtásai. A föld nagyját seperd le a gyökérről, és az edényből is vedd ki, ami benne maradt. Tölts az edény aljába friss földet, tedd vissza a növényt középre, és a gyökere körül is töltsd fel földdel. Nyomkodd le a földet alaposan, majd öntözd meg bőségesen.

Ha nem szeretnéd, hogy tovább nőjön a leandered, vágd vissza a hajtásait egyharmaddal. Tavasszal egyébként is meg kell metszeni ugyanilyen módon, hogy minél szebb és dúsabb legyen.

 

A leander szaporítása

A leandert egyszerűen, szaporíthatod dugványozással. Erre a legjobb időpont a nyár vége. A lecsípett hajtást tedd vízzel teli dunsztosüvegbe, és várd meg, míg meggyökeresedik. A vizet minden másnap cseréld ki alatta. Mikor már kinőttek a gyökerei, elültetheted földbe. A leander szaporítása magról is lehetséges, ám ne lepődj meg, hogy ha nem az anyanövénnyel megegyező színű virágai lesznek a magról nevelt növénynek. Ezt azonban a magvetéssel járó meglepetésként könyvelheted el. Ha magot szeretnél begyűjteni, ahhoz hagyd fent az elhervadt virágokat, várd meg, míg elszáradnak, és kifejlődik a termés, melyekben megbújnak a magvak.

Óriás leander bokor

Hogyan teleltesd át a leandert?

A leandert az első kemény fagyok előtt érdemes átköltöztetni a telelőhelyére. Ugyan a gyenge fagyot még elviseli, mínusz 5 fok alatt már semmiképpen ne hagyd a szabadban. Ideális telelőhely egy világos garázs vagy hűvös lépcsőház, de ha nincs más, akkor a sötét pincébe is el lehet télire szállásolni.

Tavasszal, mikor már megszűnnek az éjszakai fagyok, és a nappali hőmérséklet tartósan 10 fok fölé kerül, a leander kihozható a teleltetőhelyéről, és kitehető a balkonra. Ha sötét helyen tartottad, akkor fokozatosan szoktasd vissza a napfényhez, és először félárnyékba tedd. Két hét múlva már mehet a megszokott helyére a teraszon, hogy teljes pompájában viríthasson.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!