péntek, 23 június 2017

Nyári szabadság – barnán vagy fehéren?

Marcsi tavaly „szégyenkezve” jött haza a nyári szabadság után. Mit fognak szólni a kolléganők, milyen helyen nyaraltam. ahol még barnulni sem lehet?

Pedig ha tudnák, milyen sok erőfeszítést tett, hogy bőre hamvas fehér maradjon! A strandon igyekezett a fák alá húzódni, és a homokos partszakaszra magával vitt egy „fél sátrat”, ami garantáltan biztos árnyat adott. Hát még a sok fényvédő, amit magára kent!

Hogy miért volt ilyen óvatos? Sajnos, saját bőrén kellett tapasztalnia, hogy a bőrgyógyászok nemcsak riogatni akarnak, amikor a napozástól, szoláriumtól óva intenek. Marcsi 1 évvel ezelőtt egyébként is sok anyajegye között combján egy újabbat fedezett fel.

Nem is törődött volna vele, de ez a kis semmiség egyre többször viszketett, és lassan növekedni kezdett. Ekkor került a kezébe egy újság, ahol a bőrrákról volt szó. Úgy döntött, elmegy vizsgálatra. Legnagyobb meglepetésére a szűrővizsgálaton az anyajegy kivágatását javasolták, és a szövettani vizsgálat nagyon kezdeti stádiumú bőrrákot, melanomát igazolt. Bár hallott már arról, hogy ilyen bőrdaganat is létezik, mindig azt gondolta, ez csak az idősebbek betegsége. Hiszen ő még csak 29 éves!

Sajnos, nem ő az egyetlen páciensünk, akinek ilyen fiatalon kell szembesülnie a rosszindulatú bőrdaganattal. Míg régebben a melanoma megjelenése inkább a 40-50 éves korosztályra volt jellemző, az utóbbi pár évben egyre több 20-30 éves páciensünk is van. A rosszindulatú bőrdaganatok száma az egész világon riasztóan szaporodik, a statisztikák szerint az összes rákos megbetegedés 35-40 %-a bőrrák. Magyarországon 100000 lakosra kb.14-16 új melanomás beteg jut évente. Már előzetesen meglévő anyajegyből vagy látszólag ép bőrről indul ki. Míg a többi rosszindulatú bőrdaganat nem, vagy csak lassan ad áttétet a környező nyirokcsomókba és a távolabbi szervekbe, addig a későn felfedezett melanoma hamar terjed, és kezeletlenül halálos.

A korai diagnózist teszi lehetővé a digitális dermatoszkóp, melynek segítségével korai stádiumban felfedezhető a bőrrák. Ezzel a módszerrel a világon jelenleg legbiztosabban lehet diagnosztizálni az anyajegyek változásait. Akkor, amikor a sebészi eltávolítás elegendő. A korrekt műtét nem „bolygatást” jelent, hanem a kezelés elengedhetetlen része.

A bőrrákra hajlamosító tényezők közül a genetikai faktorok mellett- világos bőrtípus, nagyszámú szabálytalan anyajegy a testfelszínen, a családban melanomás megbetegedés előfordulása-legfontosabb a napozás, az UV-fény ártalom.

A napfény biológiai hatásai jelentősek. A leghosszabb hullámhosszú infravörös sugárzás meleget ad, a 400-750 nm közötti tartomány a látható fény,és 200-400 nm-ig terjed a bőrgyógyászati szempontból legjelentősebb UV (ultraibolya) sugárzás.

Az UV-A (320-400 nm) a bőrben az irharétegig hatol, a sugárbehatás után 1-2 óra múlva már barnaságot okoz. Felelős a bőrráncosodásért, a napfény által kiváltott allergiás reakciókért. Ellentétben a régebbi elméletekkel, tudósok bebizonyították, hogy az UV-A nemcsak felerősíti az UV-B bőrrák keltő hatását, hanem maga is kiváltja azt.


Az UV-B (280-320 nm) a felhámban fejti ki hatását. Azonnali hatásai közül legismertebb a leégés, ami bőrtípust függően már akár 10 perc napozás után is kialakulhat. Az UV-B által kiváltott barnulás a napozás után hosszabb idővel jelenik meg – maximuma 48 óra múlva látható. A D- Vitaminképzés is az UV- B-nek köszönhető. A bőr saját napfény elleni védelmét erősíti a szaruréteg megvastagításával. Régóta tudott, hogy a bőrrák kialakulásáért legnagyobb mértékben az UV-B felelős. Mivel bőrünk emlékszik az elszenvedett sugárártalomra, és a károsodás a szervezetben összeadódik, minden egyes napozással nő a későbbi bőrrák kialakulásának kockázata. Különösen veszélyes a 20 éves kor alatt elszenvedett leégés.

Éppen ezért egyre nagyobb fontossága van a fényvédelemnek, éghajlatunkon elsősorban nyári időszakban. Nagyon fontos, hogy nyaralás előtt készüljünk fel bőrünk védelmére. Már itthon szerezzük be a megfelelő fényvédő krémeket, strandon is viselhető, szellős ruhákat!

Hogyan védekezzünk a káros sugárzás ellen?

  • 11 és 15 óra között ne napozzunk!
  • Kisgyermekeket 3 éves kor alatt ne vigyünk napra!
  • Viseljen hosszú ujjú inget, kalapot, UV szűrős napszemüveget! Nem elég csak az anyajegyeket letakarni, mert az ép bőrről is kiindulhat melanoma.
  • Napozás előtt fél órával kenjük be magunkat magas faktorszámú, UV-A és UV-B ellen egyaránt védő, fotostabil fényvédő krémmel! A krém használatát fürdés után mindenképpen, de anélkül is 2 óránként meg kell ismételni!
  • Egyes gyógyszerek fokozottan érzékennyé teszik a bőrt az UV-fénnyel szemben. Napozás előtt kérje ki orvosa véleményét!
  • A homok, a vízfelszín és a beton erősebben visszaverik az UV sugárzást, így felerősítik azt.
  • A víz alatt 1 m mélységben még a sugárzás 50 %-ban jelen van.
  • Borús időben is használni kell a fényvédőket, mert az UV sugárzás a felhőkön is áthatol.
  • Magas páratartalom esetén és a tengerszint feletti magassággal arányosan erősebben hatnak a sugarak.

Ha valaki a fenti szabályokat betartja, jelentősen csökkenteni tudja esélyét a bőrrák kialakulására. Ezt egyértelműen igazolják az ausztráliai tapasztalatok. Ott pár éve igen nagy kampányt indítottak a megelőzés érdekében, melynek eredményeképpen máris csökkent a megbetegedések száma.

Magyarországon sajnos még mindig divat a barna bőr. Első és legfontosabb feladatunk a szemlélet megváltoztatása. Bár már egyre többen odafigyelnek bőrük egészségére is, és vesznek részt anyajegyszűrésen, pácienseink egy része azok közül kerül ki, akik már „megégették magukat”. Tehát már saját maguknak is volt bőrrákjuk, vagy családjukban, környezetükben fordult elő rosszindulatú bőrfolyamat. Célunk az, hogy a nőgyógyászati, ill. emlőszűrésekhez hasonlóan egyre szélesebb körben legyen igény bőrünk ellenőriztetésére is.

Forrás: Dr. Vass Ilona :Bőrgyógyász

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Nem terjed el hazánkban a zöldtető építés!

Még mindig nagyon kevés növénnyel borított tető épül hazánkban, melynek oka a támogatás és a jogszabályi ösztönzés hiánya. Bővebben...:

Így építsünk sövény kerítést!

Egy szép és ápolt sövénykerítés több funkciót is betölt kertünkbe. Bemutatjuk, hogyan alakítsunk ki egy szép dekoratív sövénykerítést.

Bővebben...:

Kertünk építményei avagy hogyan építsünk rendezett kertet!

A kert építményeinek sokféle célt kell szolgálniuk. Legyen alapelvünk: hasznos és szép! Jó néhány hazai kertben látható a lakóépület mellett különállóan a garázs, szerszámoskamra, kis tároló bódék, fóliaház, stb.

Bővebben...:

Remek talajtakaró növény az indás ínfű!

Az indás ínfű (Ajuga reptans) Európából származik, majd innen terjedt el Ázsiába és Afrikába. Gyökeret eresztő indáival hamar szétterjed a kertben, és igen gyorsan növekedésnek indul.

Bővebben...:

Jól bírja a tűző napot a kertben a gyöngykosárka!

A gyöngykosárka (Anaphalis triplinervis) egy remekül szárítható, napfénykedvelő évelő növény, amely egyszerűen gondozható, és apró fehér virágaival júliustól-szeptemberig folyamatosan virágozva díszíti kertünket. Bővebben...:

A japánbambusz teraszra is ültethető!

A nagyobb erkélyre és teraszra dézsába is ültethető növény a bambusz (Pseudosasa japonica) amely 1850-ben bukkant fel Európában!

Bővebben...:

Így ültessünk emeletes epertornyot a gyerekekkel!

A gyerekek imádnak kertészkedni, és a legtöbb gyermek imádja az édes zamatos piros epret is. Így hát kössük össze a kettőt és ültessünk epertornyot gyermekeinkkel együtt, megmutatjuk hogyan!

Bővebben...:

Ültessünk magról avokádót!

Ezt a különleges egzotikus növényt (persea americana)nálunk ritkán lehet megvásárolni, így magunknak kell magról felnevelni. Bemutatjuk, hogyan lehet magról avokádót nevelni egyszerűen, otthonunkban!

Bővebben...:

Ültessünk brokkolit a kertbe!

A brokkoli a magyar konyhában még nem túl elterjedt növény, pedig nagyon finom és ízletes ételeket lehet elkészíteni vele. A növény leginkább a karfiolhoz hasonlít, de mégis sok köztük a különbség. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: