A karácsony egy olyan időszak, amikor az otthonok megtelnek szeretettel, örömmel és finom illatokkal. A konyha pedig az a hely, ahol a család együtt tölti az időt, hogy közösen elkészítsék az ünnepi ételeket és süteményeket. A méz, az édes természetes csoda, a karácsonyi sütés egyik elengedhetetlen alapanyaga. A méz íze és illata egyedülálló, és igazán különlegessé teszi az ünnepi ételeket. Ebben a receptben három különböző karácsonyi süteményt mutatok be, mindegyiknek közös jellemzője a méz, amely mély, gazdag ízvilágot kölcsönöz nekik. Készülj fel arra, hogy az otthonodban is beköszönt az ünnep varázsa, miközben elkészíted ezeket a finomságokat!

1. Mézeskalács keksz

Hozzávalók:

  • 250g csokoládés méz
  • 115g vaj
  • 200g barna cukor
  • 2 tojás
  • 600g liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, gyömbér)
  • Csokoládébevonathoz: 100g étcsokoládé, 1 evőkanál vaj

Elkészítés:

  1. A mézet, vajat és barna cukrot egy lábasban melegítsd fel, amíg a vaj felolvad. Majd hagyd kihűlni.
  2. Adj hozzá két tojást, majd óvatosan dolgozd bele a lisztet, szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket.
  3. Gyúrd össze a tésztát, majd tekerd folpackba és tedd hűtőbe 2 órára.
  4. A sütőt melegítsd elő 180 fokra (gáz 4. fokozat).
  5. A tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen, majd készítsd el a formákat. Ha nincsen mézeskalács formád, akkor akár kör alakú süti formákkal is készítheted.
  6. A kekszeket tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süsd 10-12 percig, vagy amíg aranybarnák lesznek.
  7. Ha csokoládéval szeretnéd díszíteni, akkor a csokoládét és a vajat vízgőz felett olvaszd fel, majd mártsd be a kekszeket.

2. Mézes diós keksz

Hozzávalók:

  • 250g levendulás méz
  • 100g vaj
  • 100g porcukor
  • 1 tojás
  • 350g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 100g darált dió

Elkészítés:

  1. A mézet, vajat és porcukrot egy lábasban melegítsd fel, amíg a vaj felolvad. Majd hagyd kihűlni.
  2. Adj hozzá egy tojást, majd dolgozd bele a lisztet, sütőport és a darált diót.
  3. Gyúrd össze a tésztát, majd tekerd folpackba és tedd hűtőbe 1 órára.
  4. A sütőt melegítsd elő 180 fokra (gáz 4. fokozat).
  5. A tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen, majd készítsd el a formákat.
  6. A kekszeket tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süsd 10-12 percig, vagy amíg aranybarnák lesznek.

3. Mézes mandulás szeletek

Hozzávalók:

  • 250g áfonyás méz
  • 100g vaj
  • 150g porcukor
  • 300g liszt
  • 150g darált mandula
  • 1 tojás a kenéshez
  • Mandula szeletek a díszítéshez

Elkészítés:

  1. A mézet, vajat és porcukrot egy lábasban melegítsd fel, amíg a vaj felolvad. Majd hagyd kihűlni.
  2. Adj hozzá egy tojást, majd dolgozd bele a lisztet és a darált mandulát.
  3. Gyúrd össze a tésztát, majd tekerd folpackba és tedd hűtőbe 1 órára.
  4. A sütőt melegítsd elő 180 fokra (gáz 4. fokozat).
  5. A tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen, majd vágd szeletekre.
  6. A szeleteket tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kend meg felvert tojással és díszítsd mandulával.
  7. Süsd 15-20 percig, vagy amíg aranybarnák lesznek.

Remélem, ezek a receptek tetszenek, és boldoggá teszik a karácsonyi sütés-főzést! Jó étvágyat!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!