A kamilla számtalan néven került be a gyógynövény könyvekbe, hívják orvosi székfűnek, Katókának, vagy teafűnek is.

Hatóanyagai: illóolajok, nyálka szeszkviterpének, flavonoidok, azulént.

Ha kertünkben szeretnénk kamillát termeszteni, szerezzünk be kamilla magot, majd augusztus végén vessük le a magokat az ágyásokba. A nyár közepén a kinyílt virágokat érdemes leszedni, majd megszárítani, és a belőle készült teát fogyasztani.

kamilla termesztése

 

A kamillatea kiváló ellenszer lehet a köhögésre, görcsös fájdalmakra, gyulladásos betegségekre, torokfájásra, vagy megfázásra. Teája enyhíti a gyomorpanaszokat, és a hányingert. Külsőleg alkalmazható pattanásra, vagy gyulladásos bőrfelületre, de a haj öblítésére is kiváló. Megfázás vagy nátha esetén inhalálásra és ülőfürdő alkalmazására is ideális, hiszen az illóolajok belélegezve is hatásosak. Fáradt vagy gyulladt szemre, tegyünk kamillás borogatást, amely enyhíti a panaszokat.


A kamillatea kis mennyiségben fogyasztja, nyugtatja az idegeket, így alvás zavar esetén is hasznos lehet egy csésze meleg kamillatea, egy csepp mézzel ízesítve-.

Alkalmazása: Tea: Forrázzunk le egy csésze vízzel 1-2 evőkanál szárított kamillavirágzatot. Hagyjuk állni nagyjából 15 percig, majd szűrjük le. Napi adag: 3-4 csésze.
Gőzölés (inhalálás)
: Tegyünk 3 evőkanál virágzatot egy lapos edénybe, forrázzuk le, és hajoljunk fölé. Fejünket törölközővel fedjük be, és kb. 10 percet inhaláljunk. Vírusos légúti fertőzések esetén naponta kétszer ajánlatos gőzölni.

A kamilla hatása

A kamillatea számtalan betegségre nyújt megoldás, ismerjük meg ennek a sokoldalú gyógynövénynek a jótékony hatását, és elkészítését.

A kamilla az őszirózsák családjába tartozó gyógynövény, amely évszázadok óta kiemelkedő szerepet tölt be a népi gyógyászatban. Jótékony hatása megmutatkozik, ha emésztőszervi problémánk akad, de nagyon jó görcsoldó és gyulladáscsökkentő is egyben. A kamillateát nem csak felnőttek esetében lehet alkalmazni, de csecsemőknél és kisgyermekeknek is adhatjuk, hiszen gyorsan enyhíti a gyomorfájást, így megnyugtatja a síró kisbabát. Nők esetében a menstruációs fájdalmakat is csökkenthetjük, ha egy pohár langyos kamillateát elfogyasztunk, külső borogatásként pedig gyulladás, sebek, napégés, bőrpír, és torokgyulladás ellen is kiváló.

Így készítsünk kamillafőzetet:

Forraljunk fel vizet, majd zárjuk el alatta a gázt. Ezután tegyünk bele 2 dl vízhez egy kávéskanál kamillavirágzatot. Fontos hogy a víz már ne forrjon, amikor beletesszük a virágokat. Fedjük le a teát, és hagyjuk 4-5 percig, de ennél tovább ne áztassuk. Langyosan fogyasszuk el.

A kamilla legfontosabb hatóanyagai az illóolajában találhatók, amelyek gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatással is rendelkeznek. A kamuzén nevű sötétkék illóolaj remekül gyógyítja az emésztőrendszer gyulladásos betegségeit, ezért ajánlják szakemberek gyakran emésztőszervi gondokra a kamillát. A növényben található flavonoidok megszüntetik a puffadást, és enyhítik a székrekedést.

kamilla felhasználása és főzete

De ezen kívül alkalmazhatjuk fejbőrre, pattanásra, bőrpanaszokra, megfázásra, torokgyulladásra, és fáradt kipirosodott szemre is a belőle készült főzetet.

Kamillát mi magunk is könnyedén termeszthetünk a kertben vagy akár az erkélyen egy cserépben is, Az ókori egyiptomiak már használták.35-40 cm magas, egyéves gyógynövény. Napos helyet igényel. A könnyű, homokos, semleges kémhatású talajokat kedveli.

Vetés
: augusztus végén, szeptember elején vessük 30 centimé-teres sor és 15 centiméteres tőtávra. A csírázáshoz fényt igényel, ezért a friss vetést ne takarjuk be!
Vetőmagszükséglet:
3 g/10 m2.

Felhasználás: a teljesen kinyílt virágokat gyűjtsük. Hatása rendkívül sokrétű. A tápcsatorna gyulladásos megbetegedései ellen kitűnő. Sebek, zúzódások kezelésére is használják. Gyulladáscsökkentő hatású, a szem kötőhártya gyulladásának kiváló ellenszere.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!